Nietolerancja żywieniowa gości - jak restauracje sobie z nimi radzą ?
24 października 2021

Nietolerancja żywieniowa gości – jak restauracje sobie z nimi radzą ?

Nietolerancja żywieniowa to nieimmunologiczna odpowiedź organizmu na spożycie produktu, który dla ogółu społeczeństwa nie jest szkodliwy….

Czytaj więcej
zero waste
22 października 2021

Zero waste – czy to możliwe w branży gastronomicznej

Zero waste to ruch, który zakłada ograniczenie, a w szerszej realizacji zupełne wyeliminowanie marnowania. Dosłownie „żadnych…

Czytaj więcej
Catering na eventy
21 października 2021

Catering na eventy

  Catering na event to specjalne wydarzenie, organizowane najczęściej przez duże przedsiębiorstwa, który ma na celu…

Czytaj więcej
Rodzaje mięs
20 września 2021

Rodzaje mięs

Towarzyszy człowiekowi od zawsze. Jest jednym z najlepszych źródeł pełnowartościowego i doskonale przyswajalnego przez organizm ludzki…

Czytaj więcej
O kluchach, kluskach i kluseczkach - czyli co wiemy o polskiej kuchni
17 września 2021

Polska kuchnia – o kluchach, kluskach i kluseczkach

Kluski w Polsce są bardzo popularnym dodatkiem do dań, ale można je spotkać także w wersji…

Czytaj więcej
Dlaczego wybieramy wino do posiłku i jak je odpowiednio dobrać?
17 września 2021

Dlaczego wybieramy wino do posiłku i jak je odpowiednio dobrać?

Kultura picia wina do posiłków wywodzi się z południowej Europy a prawdziwymi koneserami są Włosi oraz…

Czytaj więcej
Sezonowość potraw
31 sierpnia 2021

Kalendarz sezonowości. Dlaczego warto.

Lokalne sezonowe owoce i warzywa, które dojrzewają w sposób naturalny smakują lepiej i mają znacznie wyższy…

Czytaj więcej
Z jedzeniem konkuruje tylko jakość obsługi
31 sierpnia 2021

Akademia – z jedzeniem konkuruje tu tylko jakość obsługi

‘Nie jestem w stanie powiedzieć, czy lepsza jest obsługa, czy jedzenie’. Taka recenzja naszej Akademii pojawiła…

Czytaj więcej
Serwowanie polskich dań - w jaki sposób się zmienia?
30 sierpnia 2021

Serwowanie polskich dań – w jaki sposób się zmienia?

Estetyczne posiłki. Jak zmienia się sposób serwowania polskich dań? Serwowanie polskich dań? Zastanawiałeś się kiedyś jak…

Czytaj więcej
Smak jak u babci
27 sierpnia 2021

Smak jak u babci – 5 dań Akademii, których musisz spróbować.

‘Nie ma jak u mamy’ – śpiewał kiedyś Wojciech Młynarski. My mówimy ‘u nas smak jak…

Czytaj więcej
Logo Restauracja Akademia

Mówią o nas, że Akademia to najlepsza restauracja w Warszawie. Serwujemy tradycyjne dania kuchni polskiej, ozdabiając klasykę w nowoczesność. Akademia to miejsce idealne na spotkania w rodzinnym gronie jak i romantyczne kolacje w intymnej atmosferze.