Owoce jako dodatek do potraw.
15 listopada 2021

Owoce jako dodatek do potraw.

W polskiej kuchni znajdziemy bogaty wachlarz potraw. Polacy uwielbiają mięso, które jest przyrządzane w różnej postaci…

Czytaj więcej
Grzyby w kuchni – królewski borowik
26 października 2021

Grzyby w kuchni – królewski borowik

  Borowik to grzyb, który jest szczególnie doceniany przez grzybiarzy, głównie za swoje walory smakowe. Od…

Czytaj więcej
Nietolerancja żywieniowa gości - jak restauracje sobie z nimi radzą ?
24 października 2021

Nietolerancja żywieniowa gości – jak restauracje sobie z nimi radzą ?

Nietolerancja żywieniowa to nieimmunologiczna odpowiedź organizmu na spożycie produktu, który dla ogółu społeczeństwa nie jest szkodliwy….

Czytaj więcej
zero waste
22 października 2021

Zero waste – czy to możliwe w branży gastronomicznej

Zero waste to ruch, który zakłada ograniczenie, a w szerszej realizacji zupełne wyeliminowanie marnowania. Dosłownie „żadnych…

Czytaj więcej
Rodzaje mięs
20 września 2021

Rodzaje mięs

Towarzyszy człowiekowi od zawsze. Jest jednym z najlepszych źródeł pełnowartościowego i doskonale przyswajalnego przez organizm ludzki…

Czytaj więcej
O kluchach, kluskach i kluseczkach - czyli co wiemy o polskiej kuchni
17 września 2021

Polska kuchnia – o kluchach, kluskach i kluseczkach

Kluski w Polsce są bardzo popularnym dodatkiem do dań, ale można je spotkać także w wersji…

Czytaj więcej
Dlaczego wybieramy wino do posiłku i jak je odpowiednio dobrać?
17 września 2021

Dlaczego wybieramy wino do posiłku i jak je odpowiednio dobrać?

Kultura picia wina do posiłków wywodzi się z południowej Europy a prawdziwymi koneserami są Włosi oraz…

Czytaj więcej
Sezonowość potraw
31 sierpnia 2021

Kalendarz sezonowości. Dlaczego warto.

Lokalne sezonowe owoce i warzywa, które dojrzewają w sposób naturalny smakują lepiej i mają znacznie wyższy…

Czytaj więcej
Z jedzeniem konkuruje tylko jakość obsługi
31 sierpnia 2021

Akademia – z jedzeniem konkuruje tu tylko jakość obsługi

‘Nie jestem w stanie powiedzieć, czy lepsza jest obsługa, czy jedzenie’. Taka recenzja naszej Akademii pojawiła…

Czytaj więcej
Serwowanie polskich dań - w jaki sposób się zmienia?
30 sierpnia 2021

Serwowanie polskich dań – w jaki sposób się zmienia?

Estetyczne posiłki. Jak zmienia się sposób serwowania polskich dań? Serwowanie polskich dań? Zastanawiałeś się kiedyś jak…

Czytaj więcej
Logo Restauracja Akademia

Mówią o nas, że Akademia to najlepsza restauracja w Warszawie. Serwujemy tradycyjne dania kuchni polskiej, ozdabiając klasykę w nowoczesność. Akademia to miejsce idealne na spotkania w rodzinnym gronie jak i romantyczne kolacje w intymnej atmosferze.