Idealne miejsce
w ciekawym otoczeniu

Restauracja na Mokotowie to nie tylko dobre i smaczne jedzenie. Warto pomyśleć, dlaczego właśnie w tej okolicy lokale mają największą ilość gości, dlaczego są uważane za najlepsze. Do tego można dodać jeszcze fakt, że na Mokotowie są najdroższe mieszkania, a i tak mają największe zainteresowanie wśród mieszkańców stolicy. Mokotów nie jest zwykłą dzielnicą Warszawy, to miejsce, gdzie chciałoby się przebywać, mieszkać, pracować i spędzać swój wolny czas.

Pierwszym aspektem, dlaczego każda restauracja na Mokotowie nie poddaje się kryzysom i ma ciągle zapełnioną salę, jest fakt, że Mokotów to jedna z największych i najbardziej zaludnionych dzielnic w stolicy. Zainteresowanie mieszkaniami jest tu ogromne. Pomimo że ceny nieruchomości idą w górę, „oblężenie” nie maleje. Co skłania warszawiaków do kupna lub wynajmu mieszkań na Mokotowie? Przede wszystkim styl, komfort i dużo zieleni. Mokotów został odbudowany zaraz po wojnie, aczkolwiek swój wojenny klimat nadal posiada. Pomimo że jest największą dzielnicą, pomimo że mieszkańcy mają pełną swobodę i nie jest tłoczno, a sąsiedzi znają się nawzajem.

Kolejnym ciekawym pomysłem na odbudowę dzielnicy jest jej kameralny wygląd. Nie ma tu wysokich budynków ani wieżowców. Przebywając na ulicy, człowiek nadal czuje się w mieście. Poprzez niższą architekturę otoczenia, miasto oraz mieszkańcy zadbali o zieleń i przyrodę, której jest tu nad wyraz dużo. Z której strony nie spojrzeć, natura, spokój i cisza, ale nie zmienia to faktu, że Mokotów to nadal dzielnica tętniąca życiem. Powstaje tu bardzo dużo obiektów kulturalnych, kulinarnych czy rozrywkowych, które klientów mają cały czas. Każda restauracja na Mokotowie, która się tu umiejscowi, może mieć duży potencjał, tak samo, jak jej konkurencja. Ważny jest smak i miejsce, w którym będzie można pysznie zjeść. Przy tak dużej ilości lokali kulinarnych, trzeba się jednak wykazać talentem, smakiem na talerzu, aby goście nie zrezygnowali z naszej kuchni.

Kameralny
klimat i historia

Większość mieszkańców, którzy mieszkają na Mokotowie już długi czas, nadal pamiętają o powstaniu, które miało tu miejsce, ale zdają sobie sprawę, że czas idzie do przodu i dzielnica również. Trzeba się rozwijać i na nowo budować w oczach tutejszych. Powstają coraz to nowsze kawiarnie, kluby, czy też lokale gastronomiczne. Kawiarnia czy restauracja na Mokotowie przeżywa swój rozkwit, gdyż ludzie chcieliby jakiegoś urozmaicenia od standardowego trybu: praca-dom, praca-dom.

Jaki jest tak naprawdę Mokotów? Kameralny i pełen fascynujących wspomnień, a przy tym przyjazny dla każdego. Zachowana architektura przedwojenna, kamienice z lat 30., to tylko niektóre z zalet modnego Mokotowa.

Akademia
to niezwykłe miejsce

Nie tylko architektura i kameralny klimat Mokotowa zachęcają warszawiaków (i ludzi z innych miast) do zamieszkania akurat w tej dzielnicy. Interesujące apartamenty oraz bogate zaplecze gastronomiczno-kulturalne tylko sprzyjają jej rozrostowi. Jest to najlepiej skomunikowana dzielnica i centrum całej Warszawy. W całym tym rejonie można poruszać się za pomocą bardzo dobrze rozwiniętych szlaków rowerowych, autobusów, tramwajów oraz metra. Od zgiełku zatłoczonego centrum można odpocząć i zaznać spokoju w wielu zazielenionych parkach np. Arkadia, Pole Mokotowskie, Park Dreszera czy też Morskie Oko. Dla lubiących wodę, znajdzie się także Jezioro Czerniakowskie.

Z drugiej strony można podzielić Mokotów na dwie różnorodne części. Jedna właśnie z rozwiniętą infrastrukturą przyrody, ciszy i spokoju, natomiast druga – biznesowa, w której nieciężko o gwar, tłum i hałas. Większość kawiarni, klubów, barów czy innych obiektów, w których można się zabawić lub przyjemnie spędzić czas jest oblegana przez coraz to nowszych mieszkańców Warszawy. Restauracja na Mokotowie, Akademia, jest jednym z licznych lokali gastronomicznych, ale lubianym i często odwiedzanym. Wielu gości do nas powraca, ciesząc się smakiem i przyjazną atmosferą.

Przyjdź i przekonaj się, dlaczego restauracja na Mokotowie – Akademia, jest niezwykła!

Restauracja
na Mokotowie

Obiad w restauracji powinien być przede wszystkim przyjemnością, oderwaniem od codziennej nudy i monotonii. Dlatego szukamy ciekawych wnętrz, nowej kuchni i niepowtarzalnego klimatu. Otaczająca nas przestrzeń ma znaczenie zarówno zdrowotne jak i  psychologiczne. Wpływa na pracę całego organizmu. Położenie restauracji na Mokotowie, Pradze czy w centrum ma istotne znaczenie dla wybierających to miejsce smakoszy. Określamy w ten sposób wiele cech danego lokalu, mimo braku faktycznych informacji.

Na dobre samopoczucie ogromny wpływ ma kontakt z przyrodą. Dla niektórych widok na zieloną przestrzeń jest wręcz niezbędny by poczuć się zrelaksowanym i wypoczętym. Restauracja na Mokotowie będzie więc przeważała od takiej w ścisłym centrum pod względem dostępu do przyrody. Planując rodzinny weekend czy spotkanie z przyjaciółmi nie kończymy bowiem na obiedzie. Chcemy móc gdzieś się przejść i porozmawiać lub zająć dzieci placem zabaw. Pobliskie parki, lasy lub niewielkie skwerki dają nam tę możliwość. Znajdą się jednak tacy, dla których kontakt z przyrodą jest czymś nieprzyjemnym i do lasu chadzali w dzieciństwie za karę. Również dla nich istotne będzie położenie restauracji, ale z wielką chęcią wybiorą tę w wieżowcu lub galerii handlowej. Położenie restauracji w mieście też ma dla nich znaczenie, ale wybór będzie odwrotny.

Na dobre samopoczucie ogromny wpływ ma kontakt z przyrodą. Dla niektórych widok na zieloną przestrzeń jest wręcz niezbędny by poczuć się zrelaksowanym i wypoczętym. Restauracja na Mokotowie będzie więc przeważała od takiej w ścisłym centrum pod względem dostępu do przyrody. Planując rodzinny weekend czy spotkanie z przyjaciółmi nie kończymy bowiem na obiedzie. Chcemy móc gdzieś się przejść i porozmawiać lub zająć dzieci placem zabaw. Pobliskie parki, lasy lub niewielkie skwerki dają nam tę możliwość. Znajdą się jednak tacy, dla których kontakt z przyrodą jest czymś nieprzyjemnym i do lasu chadzali w dzieciństwie za karę. Również dla nich istotne będzie położenie restauracji, ale z wielką chęcią wybiorą tę w wieżowcu lub galerii handlowej. Położenie restauracji w mieście też ma dla nich znaczenie, ale wybór będzie odwrotny.

Zdobywanie
terytorium

Jeśli w danej dzielnicy nie ma wielu restauracji lub nowo otwarta jest jedyną tego typu w okolicy np. ze względu na oferowane menu z innego kraju, z chęcią pojedziemy trochę dalej by wypróbować czegoś oryginalnego. Restauracje reklamowane jako pierwsze takie, skłaniają do obejrzenia nowej przestrzeni. Zachęta jest tym większa, im bardziej właściciel podkreśla związek z dzielnicą lub mniej rozległą częścią przestrzeni. Mogą to być niesamowite widoki na zabytki, niewielka odległość od centrum rozrywki lub szlaków turystycznych. Możliwości jest nieskończenie wiele i to od właściciela restauracji zależy jak je wykorzysta. Nawet na niechętnie uczęszczanych rejonach można stworzyć miejsce do którego ludzi przyjeżdżają z innych miast. Często właśnie po to, by zobaczyć walące się budynki czy obskurne graffiti w nowym świetle.

W czym gorsza może być mniej popularna dzielnica? W nieznanych sobie miejscach możemy czuć się zagrożeni i obcy. Zła sława niektórych osiedli mocno nasila ten strach zniechęcając do ich odwiedzenia. Obiad w restauracji może nie być tak strasznym przeżyciem, ale już kolacja późnym wieczorem owszem. Takie miejsca zniechęcają szczególnie kobiety, które są bardziej narażone na przykre zaczepki. Bardziej odległe części miasta mogą też mieć słabe połączenia komunikacji publicznej w godzinach wieczornych. Dla osób korzystających z takiej formy transportu jest to ważny aspekt przy wyborze miejsca na kolację. Restauracje na Mokotowie, w jednej z centralnie położonych, dużych i dobrze rozbudowanych dzielnic Warszawy może być przykładem idealnej lokalizacji pod tym względem. Istotne jest bowiem także dobre oświetlenie ulic i odległość od najbliższych zabudowań, bo właśnie takie czynniki wpływają na bezpieczeństwo.