Zero waste – czy to możliwe w branży gastronomicznej
Zero waste to ruch, który zakłada ograniczenie, a w szerszej realizacji zupełne wyeliminowanie marnowania. Dosłownie „żadnych…
Czytaj więcejRodzaje mięs
Towarzyszy człowiekowi od zawsze. Jest jednym z najlepszych źródeł pełnowartościowego i doskonale przyswajalnego przez organizm ludzki…
Czytaj więcejPolska kuchnia – o kluchach, kluskach i kluseczkach
Kluski w Polsce są bardzo popularnym dodatkiem do dań, ale można je spotkać także w wersji…
Czytaj więcejDlaczego wybieramy wino do posiłku i jak je odpowiednio dobrać?
Kultura picia wina do posiłków wywodzi się z południowej Europy a prawdziwymi koneserami są Włosi oraz…
Czytaj więcejKalendarz sezonowości. Dlaczego warto.
Lokalne sezonowe owoce i warzywa, które dojrzewają w sposób naturalny smakują lepiej i mają znacznie wyższy…
Czytaj więcejAkademia – z jedzeniem konkuruje tu tylko jakość obsługi
‘Nie jestem w stanie powiedzieć, czy lepsza jest obsługa, czy jedzenie’. Taka recenzja naszej Akademii pojawiła…
Czytaj więcejSerwowanie polskich dań – w jaki sposób się zmienia?
Estetyczne posiłki. Jak zmienia się sposób serwowania polskich dań? Serwowanie polskich dań? Zastanawiałeś się kiedyś jak…
Czytaj więcejSmak jak u babci – 5 dań Akademii, których musisz spróbować.
‘Nie ma jak u mamy’ – śpiewał kiedyś Wojciech Młynarski. My mówimy ‘u nas smak jak…
Czytaj więcejOrganizacja przyjęć okolicznościowych w restauracji
Każda wyjątkowa okazja wymaga szczególnej oprawy. Są to jedne z najważniejszych chwil w naszym życiu. Przyjęcia…
Czytaj więcejMenu restauracji – czym kierować się podczas jego tworzenia
Karta menu restauracji to jeden z jego najważniejszych elementów. Można powiedzieć, że to jego wizytówka. Powinna…
Czytaj więcej