zero waste
22 października 2021

Zero waste – czy to możliwe w branży gastronomicznej

Zero waste to ruch, który zakłada ograniczenie, a w szerszej realizacji zupełne wyeliminowanie marnowania. Dosłownie „żadnych…

Czytaj więcej
Rodzaje mięs
20 września 2021

Rodzaje mięs

Towarzyszy człowiekowi od zawsze. Jest jednym z najlepszych źródeł pełnowartościowego i doskonale przyswajalnego przez organizm ludzki…

Czytaj więcej
O kluchach, kluskach i kluseczkach - czyli co wiemy o polskiej kuchni
17 września 2021

Polska kuchnia – o kluchach, kluskach i kluseczkach

Kluski w Polsce są bardzo popularnym dodatkiem do dań, ale można je spotkać także w wersji…

Czytaj więcej
Dlaczego wybieramy wino do posiłku i jak je odpowiednio dobrać?
17 września 2021

Dlaczego wybieramy wino do posiłku i jak je odpowiednio dobrać?

Kultura picia wina do posiłków wywodzi się z południowej Europy a prawdziwymi koneserami są Włosi oraz…

Czytaj więcej
Sezonowość potraw
31 sierpnia 2021

Kalendarz sezonowości. Dlaczego warto.

Lokalne sezonowe owoce i warzywa, które dojrzewają w sposób naturalny smakują lepiej i mają znacznie wyższy…

Czytaj więcej
Z jedzeniem konkuruje tylko jakość obsługi
31 sierpnia 2021

Akademia – z jedzeniem konkuruje tu tylko jakość obsługi

‘Nie jestem w stanie powiedzieć, czy lepsza jest obsługa, czy jedzenie’. Taka recenzja naszej Akademii pojawiła…

Czytaj więcej
Serwowanie polskich dań - w jaki sposób się zmienia?
30 sierpnia 2021

Serwowanie polskich dań – w jaki sposób się zmienia?

Estetyczne posiłki. Jak zmienia się sposób serwowania polskich dań? Serwowanie polskich dań? Zastanawiałeś się kiedyś jak…

Czytaj więcej
Smak jak u babci
27 sierpnia 2021

Smak jak u babci – 5 dań Akademii, których musisz spróbować.

‘Nie ma jak u mamy’ – śpiewał kiedyś Wojciech Młynarski. My mówimy ‘u nas smak jak…

Czytaj więcej
Organizacja przyjęć okolicznościowych w restauracji
30 lipca 2021

Organizacja przyjęć okolicznościowych w restauracji

Każda wyjątkowa okazja wymaga szczególnej oprawy. Są to jedne z najważniejszych chwil w naszym życiu. Przyjęcia…

Czytaj więcej
Menu restauracji
29 lipca 2021

Menu restauracji – czym kierować się podczas jego tworzenia

Karta menu restauracji to jeden z jego najważniejszych elementów. Można powiedzieć, że to jego wizytówka. Powinna…

Czytaj więcej
Logo Restauracja Akademia

Mówią o nas, że Akademia to najlepsza restauracja w Warszawie. Serwujemy tradycyjne dania kuchni polskiej, ozdabiając klasykę w nowoczesność. Akademia to miejsce idealne na spotkania w rodzinnym gronie jak i romantyczne kolacje w intymnej atmosferze.