OD 11 LISTOPADA ZAPRASZAMY NA DANIA Z GĘSINY, SERWOWANE W RAMACH AKCJI „GĘSINA NA ŚW. MARCINA”

11 listopada świętujemy nie tylko rocznicę odzyskania niepodległości, ale także Dzień Polskiej Gęsi.
Świętomarcińska tradycja pieczenia gęsi od kilku lat na nowo odżywa. Choć zwyczaj ten jest długi, a Polska należy do największych w Europie producentów gęsiny, mięso tego ptactwa gości na naszych stołach rzadko. A to wielka szkoda, bo gęś jest najzdrowszym drobiem.
Restauracja Akademia słynie z wyśmienitej gęsiny. W tym roku, podobnie jak w ubiegłych latach przygotowaliśmy dla Państwa specjalną Paletę Smaków z gęsiną w roli głównej.
W dniach 11 listopada – 27 listopada serdecznie zapraszamy do Akademii na dania z gęsiny, serwowane w ramach akcji „Gęsina na św. Marcina”.
W specjalnym menu znajdą Państwo:
- Carpaccio z półgęska z konfiturą z figi
- Crème brûlée z gęsich wątróbek
- Gęsie żołądki z borowikami
- Krupnik na gęsinie z żołądkami gęsimi
- Pierogi z gęsiną w sosie wiśniowym
- Noga z gęsi z Podlasia z sosem różanym, modrą kapustą i kopytkami
- Cała gęś faszerowana wątróbką, chałką i morelami, podawana z kopytkami, buraczkami i modrą kapustą (dedykowana dla 4 osób, na specjalne zamówienie z 4 – dniowym wyprzedzeniem)
Zapraszamy i zachęcamy do rezerwacji stolików.
Telefon kontaktowy: +48 784 902 902
e-mail: info@restauracjaakademia.plMożesz również zarezerwować stolik korzystając z systemu rezerwacji The Fork