Zero waste – czy to możliwe w branży gastronomicznej


Zero waste – czy to możliwe w branży gastronomicznej

Zero waste to ruch, który zakłada ograniczenie, a w szerszej realizacji zupełne wyeliminowanie marnowania. Dosłownie „żadnych odpadów”.  Działa według zasad zakładających 5 zachowań, które mają na celu ograniczenie wyrzucania żywności. Społeczeństwo jest coraz bardziej świadome wpływu ludzi na planetę oraz tego, że za realnymi zmianami muszą stać duże przedsiębiorstwa. W związku z tym wymaga od restauracji wprowadzenia zasad zero waste.

Zasady 5R

Zasady, jakie obowiązują w ruchu zero waste to tak zwane reguły 5R:

  • Odmawiaj (refuse),
  • Ograniczaj (reduce),
  • Wykorzystaj ponownie (reuse),
  • Recyklinguj (recycle),
  • Kompostuj (rot).

Zakładają one, że żywność, którą kupujemy, zostanie w całości wykorzystana w różnorodny sposób. Natomiast resztki należy zbierać w kompostowniku, który użyźnia glebę i nie powoduje produkcji dodatkowego plastiku w postaci worków na śmieci. Dodatkowo według tych zasad, większość rzeczy, z jakich korzystamy powinna pochodzić z recyklingu lub z tak zwanej drugiej ręki, wliczając w to ubrania oraz rzeczy codziennego użytku.

Zalety ruchu zero waste

Ruch zero waste posiada wiele zalet. Najważniejszą jest mniejsza degradacja środowiska, a co za tym idzie mniejszy wpływ człowieka na przyrodę i ograniczenie masowej produkcji śmieci. Sprzyja to ograniczeniu emisji gazów cieplarnianych oraz odbudowy środowiska w miejscach, gdzie obecnie znajdują się wysypiska śmieci. Dzięki zero waste można ograniczyć ilość wyrzucanych śmieci, a tym samym ograniczyć ich wpływ na niszczenie matki ziemi.

Kolejną zaletą jest wzrost poczucia odpowiedzialności za planetę, na której żyjemy. Dzięki temu można mieć większy, pozytywny wpływ na środowisko, dbając o dobro zwierząt, które również zasiedlają Ziemię. Zero waste to również oszczędność pieniędzy.

zero waste
zero waste – czy to możliwe w branży gastronomicznej

Restauracje a zero waste

Zarówno małe restauracje jak i duże sieci starają się wprowadzić zasady ruchu zero waste w swojej działalności. Polega to na wprowadzeniu najmniejszych rzeczy np. wykorzystywaniu serwetek jednorazowych z recyklingu lub wyeliminowaniu plastikowych słomek do picia. W przypadku branży gastronomicznej takie działania są mocno ograniczone przez sposób, w jaki funkcjonują.

Wygospodarowanie miejsca na kompostownik w samym sercu dużego miasta jest bardzo trudne. Szczególnie jeżeli mówimy o kompostowniku takiej wielkości, jaki mógłby pomieścić odpady generowane przez restaurację w ciągu nawet jednego dnia działalności. Są one na tyle duże, że może to okazać się dość karkołomne.

Restauracje nie mogą pozwolić sobie na ograniczenie porcji, jakie są wydawane klientom. Muszą zachować standard, jaki narzuca konkurencję oraz samych klientów. Ograniczenie wydawanego jedzenia lub tego, które jest przygotowane na dany dzień jest trudne, ponieważ nie jest łatwo przewidzieć jakie dania chętniej sprzedadzą się konkretnego dnia. Zasady obowiązujące w wielu sieciach zakładają, że nie może dojść do sytuacji, kiedy klient nie może dostać dania, jakie zamówi, ponieważ zabraknie składników. Dodatkowo część klientów zostawia na talerzu resztki, których nie dojada lub niekiedy większą część porcji, ponieważ źle ocenią swój głód. Takie danie nie może być ponownie wykorzystane i zostaje wyrzucone.

Niemniej jednak ograniczenie odpadów bezdyskusyjnie przynosi wiele korzyści – dla środowiska, ale również dla człowieka. Restauratorzy również mogą na tym skorzystać, jeśli podejmą rękawicę do tej odrobinę nierównej walki. Miejsca, które prowadzą mogą zyskać prestiż.  Czy całkowite ograniczenie produkcji odpadów i niemarnowanie jedzenia jest możliwe do osiągnięcia?

Sposoby restauracji na zero waste

Właściciele restauracji mają jednak swoje pomysły, w jaki sposób mogą przyczynić się do dbania o środowisko. Ich ruchy mają na celu nie tylko ograniczenie produkcji śmieci, ale również edukowanie społeczeństwa, w jaki sposób można pozytywnie wpłynąć na przyrodę.

Jednym ze sposobów jest korzystanie ze słomek bambusowych, wielokrotnego użytku lub całkowite z nich zrezygnowanie. W ostatnim wypadku rurki są podawane tylko na życzenie klienta. W ten sposób ogranicza się produkcję niepotrzebnych, plastikowych śmieci, jeżeli klient preferuje picie drinków lub napojów bez rurki.

Innym sposobem jest korzystanie z serwetek jednorazowych, które pochodzą z recyklingu.
W takim wypadku ograniczona jest zarówno emisja gazów cieplarnianych jak również wykorzystanie zasobów przyrody na produkcję papieru. Dodatkowo, dzięki recyklingowi, mniej śmieci trafia na wysypisko śmieci, będąc ponownie przerobionymi.

Restauracje korzystają również z licznych aplikacji, które umożliwiają klientom zakup jedzenia w bardzo atrakcyjnej cenie w ostatnich godzinach działania lokalu. W ten sposób żywność, która została zrobiona danego dnia nie zostanie wyrzucona, a posłuży jako kolacja lub śniadanie. Często przed wizytą w restauracji lub kawiarni powstrzymuje nas cena. W ten sposób możemy dostać smaczny posiłek znacznie taniej, a przy okazji przyczynić się do zmniejszenia degradacji środowiska.

Restauracje robią wiele, aby funkcjonować zgodnie z nurtem zero waste. Jest to znacznie utrudnione, ponieważ ich działalność nie może opierać się na ograniczaniu wyboru produktów klientom. Jednak starają się w inny sposób dbać o środowisko, między innymi poprzez edukację społeczeństwa.