Drugie śniadanie zabierane do szkoły nie musi być nudne i monotonne ani niezdrowe. Wprost przeciwnie – warto zadbać o to, by nasze pociechy każdego dnia miały szansę zjeść coś pełnowartościowego, pożywnego, a przy tym smacznego! Wystarczy zapomnieć o standardowych kanapkach z białego pieczywa oraz drożdżówkach i słodzonych napojach. Istnieje całe mnóstwo przepisów na zdrowe posiłki do szkoły, które nie tylko przypadną każdemu uczniowi do gustu, ale również będą miały pozytywny wpływ na jego zdrowie i rozwój.
Większość dzieciaków codziennie jada w szkole to samo. Pół biedy, kiedy są to oklepane kanapki, jednak równie często uczniowie sięgają po niezdrowe przekąski ze szkolnych sklepików: drożdżówki, czekoladowe batoniki, chipsy oraz słodzone, gazowane napoje. Żadna z tych rzeczy nie jest odpowiednia dla rozwijającej się osoby, która spędza kilka godzin dziennie, wytężając umysł. Ale jak przekonać dziecko, że zdrowe drugie śniadanie przygotowane w domu jest lepsze niż smakołyki, którymi zajada się większość jego kolegów i koleżanek? Jak sprawić, aby zdrowe posiłki do szkoły stały się atrakcyjne?
Warto włączać pociechę w ustalanie menu i przygotowywanie przekąsek. To normalne, że jednego dnia może mieć ochotę na słodkie śniadanie, a innym razem wybierze tortillę lub sałatkę. Warto również zainwestować w ładne pojemniki, w które będziemy pakować przyrządzone dania. Niektóre potrawy wystarczy włożyć do pojedynczego pudełka, a w przypadku innych lepiej sprawdzą się lunchboxy z wydzielonymi przegródkami, by poszczególne produkty nie pomieszały się ze sobą. Dobrze, by opakowania były różnej wielkości.
Planując jadłospis i szukając pomysłów na zdrowe posiłki do szkoły, należy wziąć pod uwagę różne czynniki, m.in. wiek dziecka, jego apetyt, inne posiłki (np. to, czy obiad będzie spożywany w szkole, czy dopiero po powrocie z zajęć), ile godzin lekcyjnych przewidzianych jest na ten dzień oraz czy znajduje się wśród nich lekcja wychowania fizycznego lub trening sportowy. Czasami wystarczy jedno danie śniadaniowe i mała przekąska (np. owoc), innym razem uczeń będzie potrzebował więcej. Jeśli dostanie za mało jedzenia, prawdopodobnie sięgnie po niezdrowe sposoby na zaspokojenie głodu, czyli słodycze z automatu na korytarzu lub słodkie bułki sprzedawane w szkolnym sklepiku.
Zdrowe posiłki do szkoły – przepisy
Tortille śniadaniowe
Składniki:
- pełnoziarniste placki tortilli,
- twarożek do smarowania pieczywa (lub rozgnieciony twaróg wymieszany z jogurtem, solą i pieprzem),
- kilka plasterków chudej wędliny,
- sałata,
- słupki ogórka i papryki,
- opcjonalnie: kilka plasterków żółtego sera.
Tortille posmarować twarożkiem (również na brzegach, inaczej placki się nie skleją). Następnie ułożyć na nich plasterki szynki i sera oraz warzywa. Następnie zwijać w jak najciaśniejsze ruloniki. Uwaga: jeśli nadzienia będzie zbyt dużo, tortille będą się rozpadać. Każdą tortillę pokroić na kilka mniejszych kawałków.
[row cols_nr=”2″][col size=”6″]
Placki z kaszy jaglanej
Składniki:
- 3/4 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej,
- 1 1/2 szklanki mleka,
- 5 suszonych daktyli,
- szklanka mąki (pszennej pełnoziarnistej, orkiszowej lub gryczanej),
- 2 jajka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 2 jabłka,
- łyżeczka miodu,
- olej do smażenia (np. rzepakowy lub kokosowy).
Kaszę zalać zimną wodą, zostawić na jakiś czas, po czym przelać wrzątkiem na drobnym sitku. Następnie przełożyć go ranka, zalać dwiema szklankami wody, dodać daktyle i gotować na małym ogniu przez ok. 20 min. Odstawić do przestygnięcia (można ugotować ją nawet dzień wcześniej). Zimną kaszę zblendować z mlekiem na gładką masę. Zmiksować z pozostałymi składnikami (poza jabłkiem). Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać trochę mąki. Jabłko zetrzeć na tarce i dodać do ciasta. Smażyć placki z dwóch stron (przewracać bardzo ostrożnie, bo mogą się rozpadać).
[/col][col size=”6″]
[/col][/row]
Pełnoziarniste drożdżówki z serem
Składniki:
- szklanka mąki pełnoziarnistej,
- szklanka mleka,
- 60 g masła,
- 1,5 opakowania drożdży instant,
- 4 łyżki cukru lub innej substancji słodzącej (np. ksylitolu),
- 250 g twarogu,
- 2 jajka.
Masło rozpuścić w rondelku i dodać połowę mleka, a następnie ostudzić. W misce wymieszać drożdże, mąkę, łyżkę cukru i resztę mleka w temperaturze pokojowej, po czym dodać jedno jajko i masło z mlekiem. Połączyć składniki i odstawić na 30 min do wyrośnięcia. Twaróg wymieszać z żółtkiem i pozostałym cukrem. Z ciasta formować kule, spłaszczać i nakładać na środek po łyżce sera. Boki smarować białkiem jaja. Tak przygotowane drożdżówki piec w temperaturze 180 stopni przez 20 min.
Sałatka makaronowa z pieczonymi warzywami
Składniki (na kilka porcji):
- 250 g makaronu (najlepiej pełnoziarnistego),
- cukinia,
- pół bakłażana,
- dojrzała czerwona papryka,
- 8 pomidorków koktajlowych,
- 50 g sera typu feta,
- 1/2 szklanki oliwek,
- sok z 1/4 cytryny,
- 2 łyżki oliwy,
- listki świeżej bazylii,
- sól i pieprz.
Umyć warzywa. Cukinię i bakłażana pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm i ułożyć na blaszce spryskanej oliwą. Obok poukładać połówki papryki na kawałkach folii aluminiowej takiej wielkości, by po upieczeniu można było je w nie zawinąć. Piec w temperaturze 230 stopni przez ok. 25-30 min (do czasu, aż warzywa będą zrumienione na brzegach). Wyjąć z piekarnika, odstawić do odparowania na 10 min, po czym wstawić do piekarnika i piec do momentu, aż skórka papryki będzie niemal czarna. Ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, przelewając zimną wodą. Wyjąć warzywa z piekarnika, paprykę zawinąć w folię i odstawić wszystko na kilka minut. Następnie usunąć folię, obrać paprykę ze skórki (powinna łatwo odchodzić) i pokroić na kawałki. Pomidorki przekroić na pół. Przełożyć warzywa i makaron do miski, wymieszać z pozostałą oliwą, sokiem z cytryny oraz przyprawami. Udekorować fetą i bazylią.