Wegetarianizm – modny i zdrowy trend


Wegetarianizm – modny i zdrowy trend

Wegetarianizm w Polsce to coraz silniejszy trend. Jak podaje portal spożywczy.pl już 10 proc. młodych osób deklaruje, że nie je mięsa, dla porównania, w 2010 roku wegetarian było u nas niewiele ponad 1 proc. Jak widać, coraz więcej z nas przechodzi na „zieloną stronę mocy”, to dobra decyzja, zwłaszcza, że dieta wegetariańska to niemal same korzyści dla naszego organizmu.

Na popularność diety bezmięsnej składa się wiele rzeczy, jedną z nich jest zapewne fakt, że wegetarianin żyje średnio 9 lat dłużej niż statystyczny mięsożerca. Powód tego stanu rzeczy jest prosty: zwierzęta hodowlane „szprycuje się” hormonami wzrostu na „wszelki wypadek” antybiotykami (aby nie chorowały). Przyznacie, że to dobry argument, żeby ograniczyć spożywanie mięsa, a może nawet całkiem je odstawić.
Encyklopedyczna definicja wegetarianizmu brzmi, że jest to celowa i świadoma rezygnacja z diety z mięsa, ryb, owoców morza oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego takich jak smalec czy żelatyna. Najczęstszymi pobudkami, dla których rezygnujemy z diety mięsnej są objekcje moralne, zdrowotne i ekologiczne.

Nie tylko Indie – historia wegetarianizmu w pigułce

Wegetarianizm nie jest wytworem współczesności. Jego korzenie znajdziemy w Indiach w II tysiącleciu p.n.e , gdzie był integralną częścią filozoficzno-religijnego systemu wierzeń. W hinduizmie, oficjalnej wówczas religii Indii, panował zakaz jedzenia tylko takiego mięsa, które nie zostało przedtem złożone w ofierze. W V wieku, w wyniku głębokiego przełomu spowodowanego powstaniem, między innymi, buddyzmu, zakazano jakiegokolwiek krzywdzenia i zabijania istot żywych, o czym wyraźnie mówił Budda:
„Dopóki nie zapanujesz nad swoim umysłem na tyle mocno, aby nawet sama myśl o brutalnej niegodziwości, o zabijaniu była ci wstrętna, nie uciekniesz nigdy przed więzami życia świeckiego”. To była właśnie ahimsa, czyli zakaz zabijania i krzywdzenia jakiejkolwiek żywej istoty, bez względu na to czy jest ona człowiekiem, czy zwierzęciem, naszym przyjacielem czy wrogiem. Ahimsa jest podstawową ideą buddyzmu, która jest wyrazem buddyjskiej miłości do wszystkiego, co żyje. Jedzenie mięsa uznawano za nieprzekraczalną przeszkodę w osobistym rozwoju i dążeniu do uduchowienia. W III wieku buddyzm stał się oficjalną religią Indii i wprowadzono zakaz jadania mięsa z okazji składania ofiar.

Wegetarianizm Restauracja Akademia

Na kontynencie europejskim wegetarianizm pojawił się w VI wieku p.n.e. i za prekursorów ruchu uważa się pitagorejczyków. Według nich dieta wegetariańska nie tylko zapewniała zdrowie, ale też ułatwiała przestrzeganie wstrzemięźliwości płciowej i stwarzała dogodne warunki do wszechstronnego rozwoju duchowego. Jednym z wybitnych wegetarian był w starożytności Platon, w którego filozofii i stylu życia znaleźć można nie tylko wpływy Sokratesa, ale i Pitagorasa. Swoje poglądy na ten temat zawarł w dialogach Glaukona z Sokratesem w „Rzeczpospolitej”, gdzie Sokrates wymienia pokarmy, które będą spożywali obywatele państwa idealnego: „mąka, oliwa, ser, cebula, zielone jarzyny, groszek, fasola, figi, jagody. I tak żyjąc w zdrowiu i pokoju, będą umierali w późnym wieku”.

W wiekach średnich wielu mnichów rezygnowało z jedzenia mięsa w ramach ascezy, ale dopiero pod koniec XIX wieku wegetarianizm zyskał na znaczeniu. Orędownikiem wegetarian był Richard Wagner, niemiecki kompozytor i dyrygent, który nie tylko namawiał do ogólnej rezygnacji ze spożycia mięsa, ale też do zaprzestania doświadczeń na zwierzętach.
Do osób publicznie wypowiadających się za wegetarianizmem należał też wówczas pisarz George Bernard Shaw, twórca „Pigmaliona”, który jest autorem słynnego zdania: “Zwierzęta są moimi przyjaciółmi, a ja nie jem moich przyjaciół”. Z kolei szwajcarski lekarz Maximilian Oskar Bicher-Benner zaliczał jedzenie wegetariańskie jako metodę leczniczą na różne dolegliwości.

Rozwój wegetarianizmu w Polsce

Pierwsze publikacje na ten temat ukazały się w 1888 roku w artykule Konstantego Moes-Oskragiełły „Jarstwo i wełniarstwo w dziejach dawnej Słowiańszczyzny” oraz “Przyrodzone pokarmy człowieka i ich wpływ na dole ludzką”. Kilkanaście lat później, w 1912 roku ukazało się pierwsze wydanie pisma “Jarskie Życie. Miesięcznik etyczny o kierunku odrodzeńczo-wyzwolennym”. Można tu było znaleźć zarówno przepisy wege, adresy lokali gastronomicznych podające wyłącznie dania bezmięsne, jak też artykuły filozoficzne. Moda na dania jarskie rosła, powstawały towarzystwa zrzeszające wegetarian. Jednak wybuch drugiej wojny światowej i sześcioletnia okupacja zahamowała rozwój ruchu wegetariańskiego w Polsce, który odrodził się dopiero w latach 90. XX wieku.
Wegetarianizm to obecnie modny i zdrowy trend, coraz więcej z nas przechodzi na zieloną stronę mocy, to dobra decyzja, zwłaszcza, że dieta wegetariańska to niemal same korzyści dla naszego organizmu.

Wegetarianizm Akademia

Zalety i wady diety wege

Pierwsze publikacje na ten temat ukazały się w 1888 roku w artykule Konstantego Moes-Oskragiełły „Jarstwo i wełniarstwo w dziejach dawnej Słowiańszczyzny” oraz “Przyrodzone pokarmy człowieka i ich wpływ na dole ludzką”. Kilkanaście lat później, w 1912 roku ukazało się pierwsze wydanie pisma “Jarskie Życie. Miesięcznik etyczny o kierunku odrodzeńczo-wyzwolennym”. Można tu było znaleźć zarówno przepisy wege, adresy lokali gastronomicznych podające wyłącznie dania bezmięsne, jak też artykuły filozoficzne. Moda na dania jarskie rosła, powstawały towarzystwa zrzeszające wegetarian. Jednak wybuch drugiej wojny światowej i sześcioletnia okupacja zahamowała rozwój ruchu wegetariańskiego w Polsce, który odrodził się dopiero w latach 90. XX wieku.
Wegetarianizm to obecnie modny i zdrowy trend, coraz więcej z nas przechodzi na zieloną stronę mocy, to dobra decyzja, zwłaszcza, że dieta wegetariańska to niemal same korzyści dla naszego organizmu.

Odmiany diet wegetariańskich

W zależności od dobieranych do diety produktów dieta wegetariańska ma kilka odmian Najczęściej wyróżniamy następujące jej rodzaje:
WEGANIZM – zakłada całkowite wykluczenie z diety produktów pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, jaja, mleko, a nawet miód). Jadłospis opiera się wyłącznie na produktach pochodzenia roślinnego (zboża, owoce, warzywa, orzechy).
Weganizm ma kilka odmian:
FRUTARIANIZM – dieta oparta głównie na owocach
WITARIANIZM – dieta oparta wyłącznie na surowych warzywach i owocach
LAKTO WEGETARIANIZM – do diety, poza produktami roślinnymi, włącza się również mleko i jego przetwory.
LAKTO OWO–WEGETARIANIZM – produkty pochodzenia roślinnego, mleko i jaja.
SEMI WEGETARIANIZM – z diety wyklucza się jedynie czerwone gatunki mięsa, oprócz produktów roślinnych spożywane są: ryby, drób, jaja i mleko.

Menu wegetariańskie w Restauracji Akademia

Coraz więcej z nas deklaruje, że nie je mięsa. Już nie chodzi tylko o celebrytów czy wyznawców buddyzmu. Niemal wszystkie cateringi dietetyczne mają w ofercie dietę wege, w każdej restauracji można zamówić danie bezmięsne. W Restauracji Akademia od początku września oferujemy specjalne menu dla jaroszy, w którym można znaleźć, na przykład, kwiaty cukinii faszerowane musem ziołowym albo kotlety z cieciorki z pieczonymi warzywami. Zapraszamy na wege ucztę https://restauracjaakademia.pl/menu/#menu-wegetarianskie.

Menu wegetariańskie Restauracja Akademia