Szparagi – pyszne i zdrowe


Szparagi – pyszne i zdrowe

W dzisiejszych czasach większość produktów spożywczych można znaleźć w supermarketach przez cały rok. Jednak chyba każdy się zgodzi, że tego typu warzywa czy owoce nijak się mają do nowalijek pojawiających się na straganach wiosną. Jednym z takich produktów sezonowych są szparagi. Jakie właściwości odżywcze ma ten produkt i w jaki sposób go podawać?

Sezon na szparagi jest wyjątkowo krótki – na ogół trwa mniej więcej od marca do czerwca. Należy więc spieszyć się z ich kupowaniem i przyrządzaniem. Zwłaszcza, że jest to wyjątkowo wartościowa dla naszego organizmu roślina. Szparagi mają długie, gałęziste pędy z drobnymi, łuskowatymi listkami. Na rynku można znaleźć trzy ich odmiany: białą, zieloną oraz fioletową. Produkt ten uważany jest za sprzymierzeńca diety odchudzającej. Nic dziwnego – 100 g dostarcza nam jedynie 18-20 kcal.

95 procent tej rośliny to woda, a mimo to znajduje się w niej ogromna ilość dobroczynnych składników odżywczych. Jednym z nich jest kwas foliowy, stanowi niezbędny pierwiastek dla kobiet planujących ciążę, gdyż pozytywnie wpływa na prawidłowy rozwój płodu. Ponadto składnik ten spowalnia proces starzenia oraz pomaga w regeneracji uszkodzonych komórek, a także wspomaga pracę układu krążenia. Innym niezwykle cennym pierwiastkiem obecnym w szparagach jest asparagina, która wspomaga pracę nerek i nawadnia organizm. Wapń oraz fosfor są sprzymierzeńcami mocnych kości i zębów, potas odpowiada za prawidłową pracę mięśni i układu nerwowego, dotlenia mózg oraz poprawia koncentrację i procesy myślowe, zaś błonnik poprawia perystaltykę jelit. Glutation korzystnie wpływa na pracę układu odpornościowego, zapobiega nowotworom, oczyszcza organizm z toksyn, a także przeciwdziała chorobie Alzheimera, a inulina jest cennym prebiotykiem, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Szparagi są również źródłem witamin C, K oraz tych z grupy B.

szparagi - pyszne i zdrowe - restauracja akademia blog

Szparagi są bardzo cenionym elementem diet odchudzających, oczyszczających organizm, ponieważ są niskokaloryczne, a do tego wykazują łagodne działanie oczyszczające i moczopędne. Zawierają przy tym znikome ilości sodu, dzięki czemu nie ma przeciwwskazań, by jadły je osoby cierpiące na nadciśnienie. Niestety, nie są wskazane dla pacjentów z dną moczanową oraz chorobami nerek, ponieważ zawierają związki purynowe. Oczywiście, jedzone z umiarem nie powinny zaszkodzić, jednak warto zachować ostrożność podczas włączania ich do diety. Warto wspomnieć także o innej pozytywnej właściwości szparagów: zwiększają krzepliwość krwi i zapobiegają pękaniu naczyń włosowatych.

W jaki sposób można spożywać szparagi? Możliwości ich wykorzystania w kuchni są bardzo szerokie, w związku z czym każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.

szparagi - pyszne i zdrowe - restauracja akademia blog

Gotowane szparagi

Najbardziej klasyczną formą przyrządzania tego produktu jest jego ugotowanie. Jak to zrobić? Najpierw trzeba obrać je z twardych włókien. Następnie należy włożyć je do garnka z wodą w taki sposób, by główki wystawały ponad powierzchnię. Dla ułatwienia możemy związać je w pęczek. Dodajemy po jednej łyżeczce cukru i soli, a następnie gotujemy szparagi przez 5-8 minut (białe 15 minut), licząc od zagotowania wody.

Ugotowane szparagi dodają się na dodatek do dań głównych, można również dodawać je do sałatek, jajecznicy czy omletów.

Zupa krem ze szparagów

Składniki:

  • 2 pęczki zielonych szparagów;
  • 4 łyżki masła;
  • ząbek czosnku;
  • cebula;
  • spory ziemniak;
  • 1,5 litra bulionu warzywnego;
  • pęczek bazylii;
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej;
  • 120 g sera pleśniowego (najlepiej łagodnego, np. brie lub camemberta);
  • 100 ml śmietanki 30%;
  • sól i pieprz.

Wykonanie:

Szparagi umyć, odciąć główki (i odłożyć na bok), a łodygi pokroić na kawałki. W garnku roztopić masło i zeszklić na nim posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodać obranego i pokrojonego ziemniaka i smażyć wszystko ok. 5 min, od czasu do czasu mieszając. Dodać łodygi szparagów i smażyć przez kolejne 2 min. Doprawić i wymieszać, a następnie wlać bulion i gotować przez 5 min. Dodać część główek szparagów, resztę zachowując do dekoracji i gotować przez kolejne 2 min. Wlać śmietankę, dodać połowę sera oraz bazylię i zmiksować na gładki krem. Zupę podawać udekorowaną główkami szparagów i pozostałym serem.

Szparagi z szynką w cieście francuskim

Składniki:

  • 200 g ciasta francuskiego;
  • 250 g szparagów;
  • 12 plastrów szynki;
  • 50 g twardego sera (np. parmezanu) pokrojonego na 12 plastrów.

Wykonanie:

Szparagi przygotowujemy do gotowania i gotujemy przez 2-3 min. Następnie przekładamy je na chwilę do miski z wodą i lodem – dzięki temu pozostaną chrupiące. Ciasto francuskie kroimy na 12 pasków. Każdy plaster sera kładziemy na szynce, owijamy wokół szparaga, a następnie owijamy całość paskiem ciasta francuskiego. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 150’C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim szparagi. Pieczemy wszystko przez ok. 12 minut.

Makaron ze szparagami i pieczarkami

Składniki:

  • 200 g makaronu tagliatelle;
  • 500 g zielonych szparagów;
  • 250 g pieczarek;
  • 30 g masła;
  • 1-2 ząbki czosnku;
  • 50 g orzechów włoskich;
  • 200 g śmietanki 30%;
  • sól i pieprz.

Wykonanie:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Orzechy podprażyć na patelni, przestudzić i posiekać. Szparagi umyć, odciąć końcówki i pokroić na ok. 3-centymetrowe kawałki, a pieczarki w plasterki. Masło roztopić na patelni, dodać szparagi i smażyć na małym ogniu przez ok. 10 min. Dodać pieczarki i smażyć, aż odparują. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem, wlać śmietankę i dusić całość przez kilka minut. Dodać makaron i orzechy, a następnie wymieszać.