W dzisiejszych czasach większość produktów spożywczych można znaleźć w supermarketach przez cały rok. Jednak chyba każdy się zgodzi, że tego typu warzywa czy owoce nijak się mają do nowalijek pojawiających się na straganach wiosną. Jednym z takich produktów sezonowych są szparagi. Jakie właściwości odżywcze ma ten produkt i w jaki sposób go podawać?
Sezon na szparagi jest wyjątkowo krótki – na ogół trwa mniej więcej od marca do czerwca. Należy więc spieszyć się z ich kupowaniem i przyrządzaniem. Zwłaszcza, że jest to wyjątkowo wartościowa dla naszego organizmu roślina. Szparagi mają długie, gałęziste pędy z drobnymi, łuskowatymi listkami. Na rynku można znaleźć trzy ich odmiany: białą, zieloną oraz fioletową. Produkt ten uważany jest za sprzymierzeńca diety odchudzającej. Nic dziwnego – 100 g dostarcza nam jedynie 18-20 kcal.
95 procent tej rośliny to woda, a mimo to znajduje się w niej ogromna ilość dobroczynnych składników odżywczych. Jednym z nich jest kwas foliowy, stanowi niezbędny pierwiastek dla kobiet planujących ciążę, gdyż pozytywnie wpływa na prawidłowy rozwój płodu. Ponadto składnik ten spowalnia proces starzenia oraz pomaga w regeneracji uszkodzonych komórek, a także wspomaga pracę układu krążenia. Innym niezwykle cennym pierwiastkiem obecnym w szparagach jest asparagina, która wspomaga pracę nerek i nawadnia organizm. Wapń oraz fosfor są sprzymierzeńcami mocnych kości i zębów, potas odpowiada za prawidłową pracę mięśni i układu nerwowego, dotlenia mózg oraz poprawia koncentrację i procesy myślowe, zaś błonnik poprawia perystaltykę jelit. Glutation korzystnie wpływa na pracę układu odpornościowego, zapobiega nowotworom, oczyszcza organizm z toksyn, a także przeciwdziała chorobie Alzheimera, a inulina jest cennym prebiotykiem, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Szparagi są również źródłem witamin C, K oraz tych z grupy B.
Szparagi są bardzo cenionym elementem diet odchudzających, oczyszczających organizm, ponieważ są niskokaloryczne, a do tego wykazują łagodne działanie oczyszczające i moczopędne. Zawierają przy tym znikome ilości sodu, dzięki czemu nie ma przeciwwskazań, by jadły je osoby cierpiące na nadciśnienie. Niestety, nie są wskazane dla pacjentów z dną moczanową oraz chorobami nerek, ponieważ zawierają związki purynowe. Oczywiście, jedzone z umiarem nie powinny zaszkodzić, jednak warto zachować ostrożność podczas włączania ich do diety. Warto wspomnieć także o innej pozytywnej właściwości szparagów: zwiększają krzepliwość krwi i zapobiegają pękaniu naczyń włosowatych.
W jaki sposób można spożywać szparagi? Możliwości ich wykorzystania w kuchni są bardzo szerokie, w związku z czym każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.
[row cols_nr=”2″][col size=”5″]
[/col][col size=”7″]
Gotowane szparagi
Najbardziej klasyczną formą przyrządzania tego produktu jest jego ugotowanie. Jak to zrobić? Najpierw trzeba obrać je z twardych włókien. Następnie należy włożyć je do garnka z wodą w taki sposób, by główki wystawały ponad powierzchnię. Dla ułatwienia możemy związać je w pęczek. Dodajemy po jednej łyżeczce cukru i soli, a następnie gotujemy szparagi przez 5-8 minut (białe 15 minut), licząc od zagotowania wody.
Ugotowane szparagi dodają się na dodatek do dań głównych, można również dodawać je do sałatek, jajecznicy czy omletów.
[/col][/row]
Zupa krem ze szparagów
Składniki:
- 2 pęczki zielonych szparagów;
- 4 łyżki masła;
- ząbek czosnku;
- cebula;
- spory ziemniak;
- 1,5 litra bulionu warzywnego;
- pęczek bazylii;
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej;
- 120 g sera pleśniowego (najlepiej łagodnego, np. brie lub camemberta);
- 100 ml śmietanki 30%;
- sól i pieprz.
Wykonanie:
Szparagi umyć, odciąć główki (i odłożyć na bok), a łodygi pokroić na kawałki. W garnku roztopić masło i zeszklić na nim posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodać obranego i pokrojonego ziemniaka i smażyć wszystko ok. 5 min, od czasu do czasu mieszając. Dodać łodygi szparagów i smażyć przez kolejne 2 min. Doprawić i wymieszać, a następnie wlać bulion i gotować przez 5 min. Dodać część główek szparagów, resztę zachowując do dekoracji i gotować przez kolejne 2 min. Wlać śmietankę, dodać połowę sera oraz bazylię i zmiksować na gładki krem. Zupę podawać udekorowaną główkami szparagów i pozostałym serem.
[hr type=”flower”]
Szparagi z szynką w cieście francuskim
Składniki:
- 200 g ciasta francuskiego;
- 250 g szparagów;
- 12 plastrów szynki;
- 50 g twardego sera (np. parmezanu) pokrojonego na 12 plastrów.
Wykonanie:
Szparagi przygotowujemy do gotowania i gotujemy przez 2-3 min. Następnie przekładamy je na chwilę do miski z wodą i lodem – dzięki temu pozostaną chrupiące. Ciasto francuskie kroimy na 12 pasków. Każdy plaster sera kładziemy na szynce, owijamy wokół szparaga, a następnie owijamy całość paskiem ciasta francuskiego. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 150’C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim szparagi. Pieczemy wszystko przez ok. 12 minut.
[hr type=”flower”]
Makaron ze szparagami i pieczarkami
Składniki:
- 200 g makaronu tagliatelle;
- 500 g zielonych szparagów;
- 250 g pieczarek;
- 30 g masła;
- 1-2 ząbki czosnku;
- 50 g orzechów włoskich;
- 200 g śmietanki 30%;
- sól i pieprz.
Wykonanie:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Orzechy podprażyć na patelni, przestudzić i posiekać. Szparagi umyć, odciąć końcówki i pokroić na ok. 3-centymetrowe kawałki, a pieczarki w plasterki. Masło roztopić na patelni, dodać szparagi i smażyć na małym ogniu przez ok. 10 min. Dodać pieczarki i smażyć, aż odparują. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem, wlać śmietankę i dusić całość przez kilka minut. Dodać makaron i orzechy, a następnie wymieszać.