Trzeba przyznać, że sommelier nie znajduje się wśród najpopularniejszych i najbardziej znanych zawodów w naszym kraju. Młodzi ludzie, którzy zastanawiają się nad wyborem swojej przyszłej ścieżki zawodowej, rzadko w ogóle zdają sobie sprawę z możliwości zdecydowania się na taką profesję. Tymczasem, podobnie jak inne rzadko spotykane specjalizacje, sommelier może się okazać zawodem z przyszłością.
Kiedy myślimy o zawodach związanych z gastronomią, najczęściej przychodzą nam do głowy tylko te najbardziej znane: kucharz, cukiernik, barman czy kelner. Osoby, które nie interesują się tą branżą, nie zawsze mają pojęcie o tym, że na doświadczenie wizyty w restauracji składa się również praca wielu innych ludzi, w tym sommeliera. To obco brzmiące określenie kryje w sobie specjalistę od win – wbrew pozorom jego rola jest znacznie szersza niż tylko dobieranie win do poszczególnych dań i serwowanie ich gościom. Na czym polega rola sommeliera w restauracji i czy jest to zawód, którym warto się zainteresować?
[row cols_nr=”2″][col size=”6″]
[/col][col size=”6″]
Jeszcze do niedawna istnienie takiego zawodu w Polsce mijałoby się z celem. Tradycja picia w naszym kraju ograniczała się głównie do wódki, ewentualnie piwa. Nawet tych, którzy decydują się na inne trunki, trudno posądzić o wyrafinowanie. Jak pokazują statystyki, nasi rodacy nie są wielkimi smakoszami i znawcami alkoholu. Decyzje o jego zakupie często podejmują spontanicznie, a głównym czynnikiem, który biorą wówczas pod uwagę, jest cena butelki. Na szczęście tendencja ta ulega zmianie, od pewnego czasu mamy modę na świadome odżywianie i korzystanie z oferty lokali gastronomicznych. Pod wpływem popularności takich programów telewizyjnych jak „Kuchenne rewolucje” czy „Master chef” Polacy zaczęli bardziej interesować się kulinariami. Nie boimy się próbować nowych dań i zaczęliśmy zwracać większą uwagę na różne szczegóły spożywanych przez siebie potraw. Już nie wystarcza nam „tanio i domowo”, a do restauracji nie chodzimy jedynie na swojskiego schabowego i rosół.
[/col][/row]
Równie często, a może nawet częściej sięgamy po to, czego nie mamy w domu. Często są to potrawy bardzo wyrafinowane lub egzotyczne. Z tego powodu restauratorzy musieli pójść z duchem czasu i podwyższyć poprzeczkę. Z punktu widzenia konsumenta zmiany te są bardzo korzystne: lokale gastronomiczne zatrudniają coraz bardziej wykwalifikowanych szefów kuchni, sięgają po najlepszej jakości składniki i nowe przepisy, a także korzystają z pomocy osób wykonujących niestandardowe zawody, np. sommelierów.
Popularna opinia głosi, że sommelier to taki „kelner od wina”, jednak takie przedstawienie sprawy mocno ją upraszcza. Rzeczywiście, sommelier to znawca win i prawdziwy pasjonat tego trunku. Musi to być osoba o dobrym smaku, znacznej wiedzy dotyczącej sztuki kulinarnej oraz zwracająca uwagę na szczegóły.
Najogólniej rzecz biorąc, sommelier to taka osoba w restauracji, która odpowiada za całokształt kwestii związanych z winem. Aby dobrze wykonywać ten zawód, należy posiadać obszerną wiedzę na temat prowadzenia lokalu gastronomicznego. Przedstawiciel tej profesji musi bardzo dobrze znać kartę dań oraz ich smak. Musi wiedzieć, co pasuje do określonej potrawy i jak ją serwować. To właśnie on służy poradą podczas dobierania odpowiedniego trunku do konkretnego posiłku. Jako znawca i smakosz win umie wyczuć jego nuty smakowe i aromatyczne i wie, jak je serwować, by najlepiej wydobyć ich walory. Ponadto to właśnie on decyduje o tym, jakie wina znajdą się w menu. Można powiedzieć, że karta win jest jego wizytówką i zależy wyłącznie od jego kunsztu i kwalifikacji.
Wina muszą być dobrane w taki sposób, by odpowiadały potrzebom różnych gości, pasowały do serwowanych w restauracji dań i odznaczały się najlepszą jakością. Aby karta win reprezentowała wysoki poziom, musi być regularnie aktualizowana. Podobnie jak spis podawanych potraw, wpływa na klasę restauracji i pełni ważną rolę podczas kształtowania opinii gości na temat lokalu. Nie będzie więc przesadą stwierdzenie, że sommelier to obok szefa kuchni jedna z najważniejszych osób zatrudnionych w restauracji i wraz z nim tworzy jej klimat. Zwłaszcza, że zadaniem sommeliera nie jest tylko posiadanie odpowiedniej wiedzy i umiejętności oraz wykorzystywanie ich w praktyce, ale także przekazywanie ich reszcie personelu.
Czy sommelier jest zawodem z przyszłością? Z pewnością jest to dziedzina, która dynamicznie się rozwija. W Polsce profesja ta nie jest jeszcze zbyt znana czy popularna. Biorąc jednak pod uwagę obecne trendy i tendencje, można się spodziewać, że sektor ten będzie się prężnie rozwijał. Niestety, na razie edukacja w tym zakresie znajduje się w powijakach, a to oznacza, że trudno jest znaleźć dobry kurs przygotowujący do zawodu. Z drugiej strony, wybierając tę profesję, możemy być pewni, że nie „zginiemy” na rynku pracy wśród specjalistów o podobnych kwalifikacjach. Zaś spożycie wina w Polsce rośnie – wciąż jesteśmy daleko w tyle za innymi państwami Europy, jednak idziemy w dobrą stronę. Można się więc spodziewać, że za kilka lat etat dla sommeliera w każdej dobrej restauracji stanie się standardem.