Wszyscy chcielibyśmy być zdrowi i mamy coraz większą świadomość tego, co powinniśmy robić, by osiągnąć ten cel: najważniejsze są prowadzenie odpowiedniego stylu życia i zbilansowana dieta. Niestety, zalecenia dotyczące tego, co należy jeść, a czego unikać, zmieniają się jak w kalejdoskopie. Bardzo często popełniamy błędy nie z powodu braku starań, a przez błędne przekonania i popularne mity żywieniowe, którymi się kierujemy. Jakie zalecenia żywieniowe możemy uznać za trafione, a które należy włożyć między bajki?

Popularne mity żywieniowe

Mówi się, że kłamstwo powtórzone tysiąc razy staje się prawdą. Jednak niezależnie od tego, jak długo będziemy sobie wmawiali, że chipsy ziemniaczane są zdrowe, a seler tuczy, stwierdzenia te nie staną się prawdziwe. Podobnie jest z popularnymi lecz fałszywymi przekonaniami, w które wierzy wiele osób. Jednak fakt, iż te mity żywieniowe są tak powszechne nie oznacza, że należy wprowadzać je w życie. Przeciwnie – powinna nauczyć nas, że nie należy wierzyć we wszystko, co usłyszymy. Które często powielane wskazówki żywieniowe są prawdziwe, a które należy traktować jak mity żywieniowe nie warte powtarzania?

MIT: Mrożonki są niezdrowe

Latem spożywanie dużej ilości warzyw i owoców nie jest trudne – wystarczy przejść się na bazar lub do supermarketu, by wypełnić swoją lodówkę dobrami natury. Jednak zimą trudno o wartościowe źródło witamin i minerałów. Niektórzy sięgają wówczas po mrożonki, zaś inni twierdzą, że obróbka termiczna pozbawia je dobroczynnego wpływu na zdrowie. Kto ma rację? Jak się okazuje, ci pierwsi. Warzywa i owoce poddane procesowi zamrażania w ciągu kilku godzin od zebrania plonów zachowują wysokie stężenie składników odżywczych. Wszystko zależy więc od tego, czy zamrażanie i przechowywanie przebiegało w prawidłowy sposób.

mity żywieniowe - restauracja Akademia Warszawa

PRAWDA: Pełnoziarniste pieczywo jest zdrowsze od białego

Między bajki i mity żywieniowe należy włożyć powszechne przekonanie, iż biały chleb jest bardziej kaloryczny od ciemnego. Tymczasem ich wartość energetyczna jest zbliżona. Mimo wszystko, warto sięgać po pełnoziarniste produkty zbożowe, ponieważ zawierają więcej witaminy z grupy B, składników mineralnych oraz błonnika, dzięki któremu dłużej czujemy się syci. Warto jednak pamiętać, że ciemne pieczywo nie zawsze jest zrobione z mąki z pełnego przemiału – czasami jest wyłącznie zabarwione na brązowo za pomocą karmelu lub słodu jęczmiennego. Warto sprawdzać składy produktów, które wkładamy do swojego koszyka i kupować wypieki z pewnego, sprawdzonego źródła.

MIT: Dieta wegetariańska sprawia, że chudniemy

Rzeczywiście, wiele osób deklarujących się jako wegetarianie to ludzie obdarzeni ładną, zadbaną sylwetką. Jednak przyczynami takiego stanu rzeczy są raczej większa świadomość na temat komponowania zbilansowanych posiłków oraz wzmożone wysiłki skierowane na dbanie o swoje ciało. Samo odstawienie mięsa nie sprawi, że nasze kilogramy magicznie znikną. Owszem, stanie się tak, jeśli oprzemy swoją dietę o warzywa, owoce, chudy nabiał, kasze i umiarkowane ilości pełnoziarnistych produktów zbożowych. Nie możemy jednak oczekiwać takiego efektu, jedząc placki, ciasta czy słodycze, które faktycznie są bezmięsne, ale trudno nazwać je odchudzającymi.

PRAWDA: Ogórki i pomidory to nienajlepsze połączenie

Oczywiście, sałatka zawierająca te dwa warzywa na pewno nam nie zaszkodzi. Jednak warto mieć świadomość, że łącząc je, pozbawiamy nasz posiłek cennych składników odżywczych. Ogórki zawierają enzym askorbinowy (askorbinoza), który niszczy witaminę C obecną w pomidorach. Nic nam się jednak nie stanie, jeśli zjemy je razem, zwłaszcza, jeśli kolejne danie, które zjemy danego dnia, będzie oparte na innym produkcie bogatym w ten składnik, np. na dzikiej róży, czarnej porzeczce czy papryce.

mity żywieniowe - restauracja Akademia Warszawa

MIT: Makaron tuczy

Owszem, makaron nie jest pozbawiony kalorii, jednak zawiera ich podobne ilości jak np. kasza czy ryż (również brązowy), które uznawane są za wskazane podczas diety odchudzającej. Tym, co często okazuje się zgubne dla naszej sylwetki, są tłuste sosy i dodatki: oliwa, śmietana, ser, boczek itp. Wystarczy zamienić je na szpinak, sos pomidorowy, truskawki lub jagody z jogurtem, mięso z indyka czy grillowane warzywa, by nasz ukochany makaron zmienił się w zdrowe, dietetyczne danie. Najlepiej gotować go al dente, ponieważ wówczas ma niższy indeks glikemiczny, co sprzyja zachowaniu smukłej sylwetki.

MIT: Jedzenie tłuszczów jest szkodliwe

To przekonanie jest rozpowszechnione zwłaszcza wśród osób, które dążą do utraty zbędnych kilogramów. Przyjęło się, że w naszej diecie jest zbyt dużo tłuszczu i z tego powodu należy za wszelką cenę go unikać. Rzeczywiście, produkty smażone na głębokim oleju lub zawierające tłuszcze utwardzane z pewnością powinny zniknąć z naszego jadłospisu. Jednak nie można powiedzieć tego samego o olejach roślinnych, np. kokosowym, rzepakowym, lnianym czy oliwie z oliwek, a także o innych tłustych produktach, takich jak orzechy czy awokado. Codzienne jedzenie wymienionych rzeczy nie tylko nie jest szkodliwe, ale wręcz jest niezbędne dla zachowania zdrowia! Produkty te dostarczają naszemu organizmowi niezbędnych kwasów tłuszczowych, stabilizują narządy wewnętrzne, chronią przed utratą ciepła, a ponadto umożliwiają przyswajanie witaminy A, D, E i K.