Polskie dania regionalne


Polskie dania regionalne

Mówiąc o kuchni polskiej, najczęściej ją uogólniamy, zupełnie ignorując fakt, że poszczególne regiony naszego kraju znacznie różnią się między sobą w tym zakresie. Innymi słowy: zupełnie inne, tradycyjne dania regionalne skosztujemy podczas wakacji na Kaszubach, a inne w trakcie pobytu w Zakopanem. Jakie potrawy są najbardziej charakterystyczne dla konkretnych części Polski?

Chęć zobaczenia niecodziennych krajobrazów czy architektury oraz poznania innych kultur to niejedyne powody, dla których podróżujemy. Wielu z nas decyduje o lokacji na kolejny urlop w oparciu o to, co podpowiadają nam… kubki smakowe. Po raz kolejny lecimy do Włoch, ponieważ tęsknimy za smakiem prawdziwej pizzy oraz doskonałego tiramisu. Grecja kojarzy nam się z soczystymi pomidorami, aromatycznymi oliwkami i tradycyjną baklavą, a Francja z delikatnymi croissantami oraz słynnymi żabimi udkami. Nie da się ukryć, że podróżujemy również „żołądkiem”, a próbowanie lokalnych przysmaków znacznie uatrakcyjnia wakacyjne wyjazdy. Ale czy tego typu atrakcje są dla nas dostępne wyłącznie podczas zagranicznych wojaży? A może równie wielkie, kulinarne zaskoczenia czekają na nas znacznie bliżej: w innych regionach własnej ojczyzny?

Pomorze i Kaszuby

Północ naszego kraju kojarzy się przede wszystkim z rybami. Nic dziwnego: to jedyny obszar, który posiada dostęp do morza, a tym samym świeżych dostaw pochodzących z niego przysmaków. Choć przeciętny turysta w przerwach od plażowania na ogół zajada się dorszem smażonym w panierce, mieszkańcy tych okolic częściej decydują się na ryby gotowane, marynowane oraz wędzone. Jedną z najbardziej znanych i najpopularniejszych potraw są śledzie po kaszubsku, przyrządzane z dodatkiem cebuli, przecieru pomidorowego, octu, oleju oraz przypraw. Często jada się tutaj również chleb oraz ziemniaki pod różnymi postaciami. Jedną z nich są kluski zwane golcami, które podaje się ze skwarkami oraz smażoną cebulką. Dużą sympatią cieszą się także naleśniki, czernina (czyli zupa z gęsiej krwi), kasza ze szpyrkami, czyli skwarkami, chleb z okrasą, ruchanki (słodkie placki z ciasta drożdżowego), golonka oraz gęsina w różnych odsłonach.

dania regionalne - Restauracja Akademia

Śląsk

Zarówno kultura, jak i kuchnia tego obszaru zawiera w sobie wpływy z różnych krajów: Polski, Czech, Austrii oraz Niemiec, a co za tym idzie – różni się w zależności od części regionu. We wszystkich tych miejscach największą popularnością cieszą się jednak pożywne dania regionalne, których podstawą są ziemniaki i mięso. Jedną z najbardziej znanych potraw są kluski śląskie, czyli przysmak z ziemniaków i mąki, formowany w spłaszczone kulki z wgłębieniem i gotowany w osolonym wrzątku. Podaje się je jako dodatek do dań mięsnych, kapusty, jako podstawę posiłku razem z roztopioną słoniną, a także na słodko, z dżemem lub śmietaną i cukrem. Ogromnym zainteresowaniem cieszy się także modra kapusta, czyli danie bazujące na czerwonej kapuście przyrządzanej z jabłkami, cebulą, rodzynkami, goździkami oraz smalcem lub masłem. Najczęściej serwuje się ją w towarzystwie klusek śląskich oraz rolady, czyli kolejnego dania charakterystycznego dla tego regionu. Tradycyjne rolady przygotowuje się z mięsa wołowego zawijanego z musztardą, cebulą i ogórkiem, a czasem również boczkiem lub słoniną. Inne dania regionalne, które warto zjeść na Śląsku to ciapkapusta (purée ziemniaczane z kapustą, boczkiem, kiełbasą lub smażoną cebulą), moczka (tradycyjny bożonarodzeniowy deser z piernika, suszonych owoców, bakalii i piwa), żur śląski, wodzionka (zupa z czerstwego chleba, czosnku i tłuszczu zwierzęcego), hekele (danie ze śledzia, ugotowanego jajka, ogórka kiszonego, cebuli, z pieprzem i musztardą) oraz szpajza (deser z ubitych białek, żółtek utartych z cukrem i żelatyny).

dania regionalna - restauracja Akademia blog

Wielkopolska

Kiedy myślimy o tym regionie, automatycznie przychodzi nam na myśl słowo „pyry”. To właśnie nazywane w ten sposób przez miejscowych ziemniaki były niegdyś podstawą ich wyżywienia i do dzisiaj są to najpopularniejsze dania regionalne Wielkopolski. Ryby i mięso pojawiały się na stołach od święta – stanowiły bowiem niezwykle luksusowy towar. Jedną z najbardziej znanych potraw tego regionu są, oczywiście, pyry z gzikiem, czyli ziemniaki ugotowane w mundurkach, podawane z białym twarogiem wymieszanym ze śmietaną, cebulką i szczypiorkiem. Innymi ziemniaczanymi przysmakami mieszkańców Wielkopolski są plyndze, czyli placki ziemniaczane, „ślepe ryby” (prosta zupa ziemniaczana), szare kluchy (gotowane kluski serwowane ze skwarkami z boczku lub wędzonki oraz z ugotowaną kiszoną kapustą), polewka wielkopolska, parzybroda (inaczej fuzlapy – zupa z ziemniaków, kapusty włoskiej, grzybów oraz mięsa), a także szagówki, czyli kopytka krojone w charakterystyczny, skośny sposób. Innymi tradycyjnymi daniami tego regionu są słynne rogale świętomarcińskie (czyli rogale z nadzieniem z białego maku tradycyjnie wypiekane w Poznaniu i okolicach z okazji Dnia Świętego Marcina przypadającego na 11 listopada), szneka z glancem (drożdżówka), faworki, eintopf (gęsta zupa jarzynowa), czernina, kiszczonka (zupa przyrządzana na bazie płynu pozostałego po gotowaniu kaszanki), bigos wielkopolski, pampuchy (kluski na parze), galart (inaczej zimne nóżki), rury (wypieki z ciasta piernikowego na miodzie), andruty kaliskie (cienkie, słodkie wafle) oraz rosół z kury.