Słodki smak owoców sprawia, że najczęściej wykorzystujemy je do przygotowywania różnego rodzaju ciast, deserów, kompotów czy nalewek. Okazuje się jednak, że równie dobrze sprawdzają się w charakterze składników… wytrawnych potraw. Czy naprawdę możemy podawać owoce na obiad? Jak je przyrządzić, by dobrze komponowały się z resztą posiłku?

Coraz chętniej eksperymentujemy w kuchni, sięgając po nowoczesne, zaskakujące przepisy. Moda na zdrowe odżywianie dodała nam odwagi w wykorzystywaniu znanych produktów w niecodzienny sposób. By „przemycić” warzywa gdzie tylko się da, dodajemy je również do dań na słodko. Nikogo już nie dziwi koktajl ze szpinakiem lub jarmużem czy ciasto z cukinią. Nie każdy z nas zdaje sobie jednak sprawę z tego, że tego typu nietypowe połączenia nie są żadnym nowym wynalazkiem. Już od dawna przyrządza się wytrawne potrawy z dodatkiem owoców, które przełamują ich smak i sprawiają, że stają się bardziej interesujące. Chyba każdy zna choćby tak popularne połączenie jak pizza z ananasem. To jednak nie koniec zastosowań owoców w wytrawnych przysmakach. Każdy, kto za nimi przepada, może bez przeszkód również podawać owoce na obiad. Oto kilka przepisów, które przekonają do tego pomysłu nawet największego sceptyka. Jeśli potrzebujesz inspiracji i pomysłów, jak wykorzystać owoce na obiad, w dalszej części wpisu na pewno znajdziesz coś dla siebie!

Jak wykorzystać owoce na obiad – inspiracje

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka,
  • 2 czerwone papryki,
  • 1/2 świeżego ananasa,
  • limonka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cm korzenia imbiru,
  • 1/2 papryczki chili,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • łyżka sosu sojowego,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • sól i pieprz,
  • olej rzepakowy.

Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z solą, pieprzem i mąką. Sok z limonki wymieszać z cukrem i sosem sojowym. Posiekać czosnek i papryczkę chili, a paprykę i ananasa pokroić w kostkę. Rozgrzać olej w woku, podsmażyć czosnek, starty imbir i papryczkę. Dodać kurczaka i smażyć do zrumienienia. Dodać ananasa i paprykę, chwilę podsmażyć, a następnie dolać sos. Gotować całość do momentu, w którym wszystko zmięknie. Podawać z ryżem.

owoce na obiad - Restauracja Akademia

Wątróbka z jabłkiem i cebulką

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej,
  • cebula biała,
  • cebula czerwona,
  • 2 kwaśne jabłka,
  • majeranek,
  • olej rzepakowy,
  • sól i pieprz.

Cebule pokroić w piórka i podsmażyć. Następnie zdjąć z patelni. Jabłka pokroić w ósemki, usmażyć (ok. 1 minutę z każdej strony) i również odłożyć. Oczyszczoną wątróbkę podsmażyć z majerankiem przez 4 minuty. Dodać resztę składników, doprawić i dusić wszystko ok. 1-2 minut.

Piersi z kurczaka z jabłkami

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka,
  • 2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku,
  • 1/2 łyżki masła,
  • łyżka oleju,
  • 3 twarde, kwaśne jabłka,
  • szczypta tymianku,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz.

Jabłka pokroić w ósemki. Pierś podzielić na kotlety i doprawić. Oba składniki podsmażyć na maśle przez 3-4 minuty z każdej strony. Dodać sok, 2 lub 3 łyżki wody i dusić przez kilka minut.

Gulasz ze śliwką

Składniki:

  • 600 g wołowiny gulaszowej,
  • 2 l bulionu,
  • garść suszonych śliwek,
  • szklanka wody,
  • 2 czubate łyżki mąki,
  • sól i pieprz.

Wołowinę pokroić w kostkę, zalać bulionem i gotować na niewielkim ogniu przez godzinę. Dodać pokrojone w paski śliwki i gotować przez kolejną godzinę. Wodę wymieszać z mąką, dodać do gulaszu i doprawić. Podawać z kaszą.

[row cols_nr=”2″][col size=”6″]

21

owoce na obiad - Restauracja Akademia

[/col][col size=”6″]

Risotto z gruszką i serem pleśniowym

Składniki:

  •  200 g ryżu arborio,
  • mała cebula,
  • 500 ml bulionu,
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2,5 łyżki masła,
  • 60 g gorgonzoli,
  • 20 g orzechów włoskich,
  • duża, dojrzała gruszka,
  • 25 g parmezanu,
  • sól i pieprz.

Gruszki obrać, pokroić i podsmażyć, a następnie odłożyć na talerz. Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie z masłem. Dodać ryż i smażyć, aż stanie się lekko przezroczysty. Dolać wino i gotować do wchłonięcia. Dodawać po chochli bulionu i gotować. Powtarzać tę czynność aż do wykorzystania całego bulionu. Tuż przed końcem tego procesu dodać gruszki i gorgonzolę. Gotowe risotto doprawić, dodać zimne masło i tarty parmezan. Szybko wymieszać i zdjąć z ognia.

[/col][/row]

Schab ze śliwką

Składniki:

  • 500 g schabu,
  • 200 g suszonych śliwek,
  • 3 małe, czerwone cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • ostra papryka,
  • majeranek,
  • sól i pieprz.

Naciąć schab tak, by stworzyć podłużną kieszeń. Wsypać do niej 1,5 łyżeczki soli, włożyć połowę śliwek, a następnie kolejno natrzeć mięso przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Wstawić na noc do lodówki, a resztę śliwek namoczyć. Schab włożyć do rękawa do pieczenia, a obok niego ułożyć pokrojoną w półksiężyce cebulę i śliwki. Polać wodą, w której moczyły się owoce. Na wierzchu położyć masło. Piec mięso przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik i zostawić schab w szczelnie zamkniętym rękawie na 50 minut.

Kotlet schabowy z ananasem i serem

Składniki:

  • 4 plastry schabu,
  • 4 plastry ananasa z puszki,
  • jajko,
  • mąka,
  • bułka tarta,
  • ser żółty,
  • konfitura żurawinowa,
  • sól i pieprz.

Mięso rozbić, doprawić solą i pieprzem. Roztrzepać jajko i panierować kotlety w jajku, mące oraz bułce tartej. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na każdym kotlecie położyć po plastrze ananasa i sera. Na środku ananasa umieścić konfiturę. Zapiekać przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.