Owoce na obiad – jakie owoce możemy wykorzystać do wytrawnych potraw?


Owoce na obiad – jakie owoce możemy wykorzystać do wytrawnych potraw?

Słodki smak owoców sprawia, że najczęściej wykorzystujemy je do przygotowywania różnego rodzaju ciast, deserów, kompotów czy nalewek. Okazuje się jednak, że równie dobrze sprawdzają się w charakterze składników… wytrawnych potraw. Czy naprawdę możemy podawać owoce na obiad? Jak je przyrządzić, by dobrze komponowały się z resztą posiłku?

Coraz chętniej eksperymentujemy w kuchni, sięgając po nowoczesne, zaskakujące przepisy. Moda na zdrowe odżywianie dodała nam odwagi w wykorzystywaniu znanych produktów w niecodzienny sposób. By „przemycić” warzywa gdzie tylko się da, dodajemy je również do dań na słodko. Nikogo już nie dziwi koktajl ze szpinakiem lub jarmużem czy ciasto z cukinią. Nie każdy z nas zdaje sobie jednak sprawę z tego, że tego typu nietypowe połączenia nie są żadnym nowym wynalazkiem. Już od dawna przyrządza się wytrawne potrawy z dodatkiem owoców, które przełamują ich smak i sprawiają, że stają się bardziej interesujące. Chyba każdy zna choćby tak popularne połączenie jak pizza z ananasem. To jednak nie koniec zastosowań owoców w wytrawnych przysmakach. Każdy, kto za nimi przepada, może bez przeszkód również podawać owoce na obiad. Oto kilka przepisów, które przekonają do tego pomysłu nawet największego sceptyka. Jeśli potrzebujesz inspiracji i pomysłów, jak wykorzystać owoce na obiad, w dalszej części wpisu na pewno znajdziesz coś dla siebie!

Jak wykorzystać owoce na obiad – inspiracje

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka,
  • 2 czerwone papryki,
  • 1/2 świeżego ananasa,
  • limonka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cm korzenia imbiru,
  • 1/2 papryczki chili,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • łyżka sosu sojowego,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • sól i pieprz,
  • olej rzepakowy.

Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z solą, pieprzem i mąką. Sok z limonki wymieszać z cukrem i sosem sojowym. Posiekać czosnek i papryczkę chili, a paprykę i ananasa pokroić w kostkę. Rozgrzać olej w woku, podsmażyć czosnek, starty imbir i papryczkę. Dodać kurczaka i smażyć do zrumienienia. Dodać ananasa i paprykę, chwilę podsmażyć, a następnie dolać sos. Gotować całość do momentu, w którym wszystko zmięknie. Podawać z ryżem.

owoce na obiad - Restauracja Akademia

Wątróbka z jabłkiem i cebulką

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej,
  • cebula biała,
  • cebula czerwona,
  • 2 kwaśne jabłka,
  • majeranek,
  • olej rzepakowy,
  • sól i pieprz.

Cebule pokroić w piórka i podsmażyć. Następnie zdjąć z patelni. Jabłka pokroić w ósemki, usmażyć (ok. 1 minutę z każdej strony) i również odłożyć. Oczyszczoną wątróbkę podsmażyć z majerankiem przez 4 minuty. Dodać resztę składników, doprawić i dusić wszystko ok. 1-2 minut.

Piersi z kurczaka z jabłkami

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka,
  • 2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku,
  • 1/2 łyżki masła,
  • łyżka oleju,
  • 3 twarde, kwaśne jabłka,
  • szczypta tymianku,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz.

Jabłka pokroić w ósemki. Pierś podzielić na kotlety i doprawić. Oba składniki podsmażyć na maśle przez 3-4 minuty z każdej strony. Dodać sok, 2 lub 3 łyżki wody i dusić przez kilka minut.

Gulasz ze śliwką

Składniki:

  • 600 g wołowiny gulaszowej,
  • 2 l bulionu,
  • garść suszonych śliwek,
  • szklanka wody,
  • 2 czubate łyżki mąki,
  • sól i pieprz.

Wołowinę pokroić w kostkę, zalać bulionem i gotować na niewielkim ogniu przez godzinę. Dodać pokrojone w paski śliwki i gotować przez kolejną godzinę. Wodę wymieszać z mąką, dodać do gulaszu i doprawić. Podawać z kaszą.

21

owoce na obiad - Restauracja Akademia

Risotto z gruszką i serem pleśniowym

Składniki:

  •  200 g ryżu arborio,
  • mała cebula,
  • 500 ml bulionu,
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2,5 łyżki masła,
  • 60 g gorgonzoli,
  • 20 g orzechów włoskich,
  • duża, dojrzała gruszka,
  • 25 g parmezanu,
  • sól i pieprz.

Gruszki obrać, pokroić i podsmażyć, a następnie odłożyć na talerz. Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie z masłem. Dodać ryż i smażyć, aż stanie się lekko przezroczysty. Dolać wino i gotować do wchłonięcia. Dodawać po chochli bulionu i gotować. Powtarzać tę czynność aż do wykorzystania całego bulionu. Tuż przed końcem tego procesu dodać gruszki i gorgonzolę. Gotowe risotto doprawić, dodać zimne masło i tarty parmezan. Szybko wymieszać i zdjąć z ognia.

Schab ze śliwką

Składniki:

  • 500 g schabu,
  • 200 g suszonych śliwek,
  • 3 małe, czerwone cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • ostra papryka,
  • majeranek,
  • sól i pieprz.

Naciąć schab tak, by stworzyć podłużną kieszeń. Wsypać do niej 1,5 łyżeczki soli, włożyć połowę śliwek, a następnie kolejno natrzeć mięso przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Wstawić na noc do lodówki, a resztę śliwek namoczyć. Schab włożyć do rękawa do pieczenia, a obok niego ułożyć pokrojoną w półksiężyce cebulę i śliwki. Polać wodą, w której moczyły się owoce. Na wierzchu położyć masło. Piec mięso przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik i zostawić schab w szczelnie zamkniętym rękawie na 50 minut.

Kotlet schabowy z ananasem i serem

Składniki:

  • 4 plastry schabu,
  • 4 plastry ananasa z puszki,
  • jajko,
  • mąka,
  • bułka tarta,
  • ser żółty,
  • konfitura żurawinowa,
  • sól i pieprz.

Mięso rozbić, doprawić solą i pieprzem. Roztrzepać jajko i panierować kotlety w jajku, mące oraz bułce tartej. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na każdym kotlecie położyć po plastrze ananasa i sera. Na środku ananasa umieścić konfiturę. Zapiekać przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.