Słodki smak owoców sprawia, że najczęściej wykorzystujemy je do przygotowywania różnego rodzaju ciast, deserów, kompotów czy nalewek. Okazuje się jednak, że równie dobrze sprawdzają się w charakterze składników… wytrawnych potraw. Czy naprawdę możemy podawać owoce na obiad? Jak je przyrządzić, by dobrze komponowały się z resztą posiłku?
Coraz chętniej eksperymentujemy w kuchni, sięgając po nowoczesne, zaskakujące przepisy. Moda na zdrowe odżywianie dodała nam odwagi w wykorzystywaniu znanych produktów w niecodzienny sposób. By „przemycić” warzywa gdzie tylko się da, dodajemy je również do dań na słodko. Nikogo już nie dziwi koktajl ze szpinakiem lub jarmużem czy ciasto z cukinią. Nie każdy z nas zdaje sobie jednak sprawę z tego, że tego typu nietypowe połączenia nie są żadnym nowym wynalazkiem. Już od dawna przyrządza się wytrawne potrawy z dodatkiem owoców, które przełamują ich smak i sprawiają, że stają się bardziej interesujące. Chyba każdy zna choćby tak popularne połączenie jak pizza z ananasem. To jednak nie koniec zastosowań owoców w wytrawnych przysmakach. Każdy, kto za nimi przepada, może bez przeszkód również podawać owoce na obiad. Oto kilka przepisów, które przekonają do tego pomysłu nawet największego sceptyka. Jeśli potrzebujesz inspiracji i pomysłów, jak wykorzystać owoce na obiad, w dalszej części wpisu na pewno znajdziesz coś dla siebie!
Jak wykorzystać owoce na obiad – inspiracje
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Składniki:
- 300 g piersi z kurczaka,
- 2 czerwone papryki,
- 1/2 świeżego ananasa,
- limonka,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 cm korzenia imbiru,
- 1/2 papryczki chili,
- 2 łyżeczki cukru,
- łyżka sosu sojowego,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- sól i pieprz,
- olej rzepakowy.
Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z solą, pieprzem i mąką. Sok z limonki wymieszać z cukrem i sosem sojowym. Posiekać czosnek i papryczkę chili, a paprykę i ananasa pokroić w kostkę. Rozgrzać olej w woku, podsmażyć czosnek, starty imbir i papryczkę. Dodać kurczaka i smażyć do zrumienienia. Dodać ananasa i paprykę, chwilę podsmażyć, a następnie dolać sos. Gotować całość do momentu, w którym wszystko zmięknie. Podawać z ryżem.
Wątróbka z jabłkiem i cebulką
Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej,
- cebula biała,
- cebula czerwona,
- 2 kwaśne jabłka,
- majeranek,
- olej rzepakowy,
- sól i pieprz.
Cebule pokroić w piórka i podsmażyć. Następnie zdjąć z patelni. Jabłka pokroić w ósemki, usmażyć (ok. 1 minutę z każdej strony) i również odłożyć. Oczyszczoną wątróbkę podsmażyć z majerankiem przez 4 minuty. Dodać resztę składników, doprawić i dusić wszystko ok. 1-2 minut.
Piersi z kurczaka z jabłkami
Składniki:
- 2 piersi kurczaka,
- 2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku,
- 1/2 łyżki masła,
- łyżka oleju,
- 3 twarde, kwaśne jabłka,
- szczypta tymianku,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz.
Jabłka pokroić w ósemki. Pierś podzielić na kotlety i doprawić. Oba składniki podsmażyć na maśle przez 3-4 minuty z każdej strony. Dodać sok, 2 lub 3 łyżki wody i dusić przez kilka minut.
Gulasz ze śliwką
Składniki:
- 600 g wołowiny gulaszowej,
- 2 l bulionu,
- garść suszonych śliwek,
- szklanka wody,
- 2 czubate łyżki mąki,
- sól i pieprz.
Wołowinę pokroić w kostkę, zalać bulionem i gotować na niewielkim ogniu przez godzinę. Dodać pokrojone w paski śliwki i gotować przez kolejną godzinę. Wodę wymieszać z mąką, dodać do gulaszu i doprawić. Podawać z kaszą.
[row cols_nr=”2″][col size=”6″]
21
[/col][col size=”6″]
Risotto z gruszką i serem pleśniowym
Składniki:
- 200 g ryżu arborio,
- mała cebula,
- 500 ml bulionu,
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2,5 łyżki masła,
- 60 g gorgonzoli,
- 20 g orzechów włoskich,
- duża, dojrzała gruszka,
- 25 g parmezanu,
- sól i pieprz.
Gruszki obrać, pokroić i podsmażyć, a następnie odłożyć na talerz. Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie z masłem. Dodać ryż i smażyć, aż stanie się lekko przezroczysty. Dolać wino i gotować do wchłonięcia. Dodawać po chochli bulionu i gotować. Powtarzać tę czynność aż do wykorzystania całego bulionu. Tuż przed końcem tego procesu dodać gruszki i gorgonzolę. Gotowe risotto doprawić, dodać zimne masło i tarty parmezan. Szybko wymieszać i zdjąć z ognia.
[/col][/row]
Schab ze śliwką
Składniki:
- 500 g schabu,
- 200 g suszonych śliwek,
- 3 małe, czerwone cebule,
- 2 łyżki masła,
- 3 ząbki czosnku,
- ostra papryka,
- majeranek,
- sól i pieprz.
Naciąć schab tak, by stworzyć podłużną kieszeń. Wsypać do niej 1,5 łyżeczki soli, włożyć połowę śliwek, a następnie kolejno natrzeć mięso przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Wstawić na noc do lodówki, a resztę śliwek namoczyć. Schab włożyć do rękawa do pieczenia, a obok niego ułożyć pokrojoną w półksiężyce cebulę i śliwki. Polać wodą, w której moczyły się owoce. Na wierzchu położyć masło. Piec mięso przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik i zostawić schab w szczelnie zamkniętym rękawie na 50 minut.
Kotlet schabowy z ananasem i serem
Składniki:
- 4 plastry schabu,
- 4 plastry ananasa z puszki,
- jajko,
- mąka,
- bułka tarta,
- ser żółty,
- konfitura żurawinowa,
- sól i pieprz.
Mięso rozbić, doprawić solą i pieprzem. Roztrzepać jajko i panierować kotlety w jajku, mące oraz bułce tartej. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na każdym kotlecie położyć po plastrze ananasa i sera. Na środku ananasa umieścić konfiturę. Zapiekać przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.