Jedzenie jest niezbędnym elementem naszego życia. Wybór zdrowych, dobrych jakościowo składników sprawia, że nas organizm funkcjonuje prawidłowo i czujemy się dobrze. Warto zadbać o zbilansowaną i urozmaiconą dietę.
Jakie nawyki żywieniowe mają Polacy? Czy zalecenia specjalistów mają odzwierciedlenie w żywieniu. Przyjrzyjmy się wynikom raportów dotyczących naszej codziennej diety i podejścia do kuchni.
Doceniamy tradycję
Okazuje się, że Polacy są tradycjonalistami w kuchni. Zazwyczaj sięgamy po sprawdzone produkty i receptury, które dobrze znamy. Coraz częściej poszukujemy inspiracji kulinarnych w internecie, telewizji, czasopismach i książkach kucharskich, jednak najbardziej cenimy przepisy rodzinne, przekazywane z pokolenia na pokolenie. Do nowych mediów w tym zakresie sięgają głównie ludzie młodzi. Osoby z grup w przedziale wiekowym 30-59 lat czerpią inspiracje z czasopism kulinarnych, natomiast grupa 40-49 lat jako źródło pomysłów podaje programy kulinarne.
Polacy cenią sobie rodzimą kuchnię. Spośród międzynarodowych smaków natomiast najczęściej wybierają po dania włoskie i greckie.
[row cols_nr=”2″][col size=”6″]
Kuchnia kulinarnym sercem domu
Kwestia przygotowania posiłków jest domeną kobiet i osób w przedziale wiekowym 35-55 lat. Statystycznie poświęcamy około 1-2 godziny dziennie na przygotowywanie posiłków. Najwięcej czasu zajmuje przyrządzanie obiadu (30-60 minut). Aż 45% Polaków przyznaje, że gotowanie sprawia im przyjemność, jednak tylko 5% chętnie eksperymentuje w kuchni i poszukuje nowych smaków.
Według raportu wszystkie posiłki spożywamy najczęściej w domu. Wyjątkiem jest lunch, który ze względu na jego charakter jemy w szkole lub pracy. Na obiady w pracy decydują się osoby w wieku 25-34 lata. Są to głównie mieszkańcy dużych miast, na których często styl życia wymusza taki wybór.
[/col][col size=”6″]
[/col][/row]
Regularność nie jest naszą mocną stroną
Prawidłowy sposób odżywiania i regularność są determinowane przez tryb życia. I tak, młodzi ludzie spożywają odpowiednią ilość posiłków, natomiast dorosłym częściej zdarza się pomijanie niektórych posiłków i jedzenie o nieregularnych porach.
Posiłki, o których Polacy najczęściej pamiętają to obiad (99%) i śniadanie (93%). Część z nas zapomina jednak o lunchu i podwieczorku. Kolacja jest najczęściej pomijana przez kobiety, podwieczorek natomiast przez mężczyzn. Osoby w wieku 45-55 lat przeoczają lunch.
W porównaniu do zaleceń ekspertów śniadanie i drugie śniadanie spożywamy o odpowiednich porach. Gorzej jest z pozostałymi posiłkami. Obiad, podwieczorek i kolację jemy zdecydowanie za późno. Takie nawyki żywieniowe przyczyniają się do zaburzenia rytmu dnia i nie sprzyjają zdrowemu stylowi życia.
Lubimy przekąsić coś niezdrowego
W naszych jadłospisach, poza głównymi posiłkami, często pojawiają się przekąski. Ponad połowa z nas przyznaje, że wybiera niezdrowe produkty. Niepokojące jest to, że co trzeci Polak przyznaje, że nie wie, które przekąski są zdrowe.
Po jakie przekąski sięgają najchętniej Polacy? Przede wszystkim są to owoce, kanapki, batoniki, ciasteczka i produkty mleczne (jogurty, serki). Poza tym wybieramy także drożdżówki, słone przekąski, wafelki, orzeszki i suszone owoce.
Ważne są również okoliczności sięgania po przekąski. Najczęściej „coś małego” jemy spędzając czas przed telewizorem lub komputerem. Lubimy również przekąsić coś do kawy, leniuchując na kanapie, przed pójściem spać oraz podczas przerwy w pracy lub szkole. Będąc poza domem najczęściej jemy słodycze, pieczywo oraz owoce i warzywa.
Niektóre nawyki żywieniowe, miejsca oraz okoliczności są charakterystyczne dla konkretnych grup konsumentów. Kobiety podjadają na poprawę humoru, podczas czytania książek oraz spotykając się w domu ze znajomymi. Uczniowie i studenci natomiast podczas wieczornych wyjść na miasto, przed komputerem oraz podczas błogiego lenistwa na kanapie. Młodzi ludzie najczęściej spośród wszystkich grup wiekowych wybierają spożywanie przekąsek w łóżku.
Co chcielibyśmy zmienić w naszym odżywianiu?
Na liście życzeń związanych z żywieniem część Polaków umieszcza nauczenie się zdrowego odżywiania. Pożądanym nawykiem, który chcieliby wprowadzić jest częstsze spożywanie posiłków w gronie najbliższych. Uczniowie i studenci deklarują chęć jedzenia różnorodnych i ciekawych dań oraz posiadanie więcej czasu na gotowanie i jedzenie. Kobiety chciałyby przywiązywać mniejszą wagę do liczenia kalorii, powstrzymywać ataki głody i unikać „byle jakich” posiłków. Także uczniowie i studenci chętnie spożywaliby lepsze jakościowo posiłki.
Co zatem przeszkadza nam w czerpaniu przyjemności z jedzenia? Przede wszystkim brak motywacji i wiedzy. Chcielibyśmy odżywiać się zdrowo, ale często nie wiemy od czego zacząć i na co zwrócić uwagę. Przeszkadza nam nuda i monotonia w kuchni oraz to, że nie mamy wystarczająco czasu na to, aby gotować.
Dbajmy o zdrowy styl życia i nawyki żywieniowe!
Eksperci zgodnie przekonują nas do zdrowego i systematyczne odżywiania. Podkreślają, że niezdrowe posiłki, nadmiar cukru, spożywanie gotowej żywności przetworzonej to przyzwyczajenia, z którymi należy walczyć. Mogą one nieść za sobą katastrofalne dla naszego organizmu skutki. Postarajmy się odżywiać świadomie i wprowadzać do naszego życia nawyki żywieniowe , które korzystnie wpłyną na nasze zdrowie i samopoczucie.
* Artykuł został napisany w oparciu o raporty: „Polska na widelcu, czyli zwyczaje żywieniowe Polaków 2016” raport GfK oraz „Od jedzenia humor się zmienia” przygotowany przez Instytut Badawczy ARC Rynek i Opinia dla marki Kupiec.