Kuchnie świata obfitują w wiele zaskakujących, ale bardzo smacznych potraw. Poznając dania z zakątków bardzo odległych od naszego kraju, często przekonujemy się, że warto próbować czegoś nowego i odchodzić od utartych szlaków. Nierzadko okazuje się, że choć jesteśmy przyzwyczajeni do „swojskiej” kuchni mamy lub babci, egzotyczne przysmaki są dla nas równie zachęcające. Jakie potrawy są uznawane za najsmaczniejsze na świecie?
Polacy coraz chętniej sięgają po dania różnych kuchni, odchodząc od tego, co jest im znane od dziecka. Choć wciąż nie brakuje osób, które najchętniej codziennie jadłyby schabowego z ziemniakami i rosół, równie liczna jest grupa tych, którzy lubią eksperymentować z nowymi smakami i odważnie sięgają po niejednokrotnie bardzo egzotyczne potrawy. Najpierw w każdym mieście jak grzyby po deszczu wyrastały pizzerie, amerykańskie burgerownie oraz kebaby, a z czasem przekonaliśmy się również choćby do kuchni gruzińskiej, indyjskiej, meksykańskiej czy portugalskiej. Nie da się ukryć, że Polacy mają swoje ulubione smaki. Pomimo wielości dostępnych opcji, wciąż najczęściej sięgamy po potrawy polskie, włoskie, amerykańskie oraz azjatyckie. Kuchnia wschodu robi zresztą furorę na całym świecie, czego dowodem są kolejne zestawienia najsmaczniejszych dań.
Portal CNN Travel co roku wypuszcza listę najlepszych potraw z całego globu. W tym roku ankietę wypełniło 35 tys. internautów, co jest całkiem sporą grupą – można więc przypuszczać, że wyniki są dość reprezentatywne.
Pierwsze miejsce w zestawieniu zajęło danie rendang pochodzące z Indonezji. To dość zaskakujący wynik, przynajmniej dla mieszkańców naszego kraju, w którym potrawa ta nie jest chyba zbyt znana. Rendang to specyficzny rodzaj gulaszu przygotowywanego z wołowiny długo duszonej w mleczku kokosowym. Pierwszą charakterystyczną cechą tego przysmaku jest jego długie przyrządzanie – choć nie jest specjalnie pracochłonne, należy nastawić się na dość imponujący czas oczekiwania na efekty. Mleczko ma redukować się przez ok. 2-4 godziny, z których ostatnia wymaga dość częstego mieszania (w przeciwnym razie danie się przypali). Dzięki tak długiemu gotowaniu wołowina jest bardzo miękka (jej kawałki wręcz się rozpadają). Drugą niezwykle ważną kwestią jest szczodre zastosowanie przypraw, m.in. cynamonu, trawy cytrynowej, goździków, gałki muszkatołowej, chilli czy imbiru.
Na drugim miejscu znalazł się indonezyjski przysmak nasi goreng. Dosłowne tłumaczenie jego nazwy to „smażony ryż”, jednak choć określenie to nie mija się z prawdą, nie oddaje złożoności końcowego produktu. Pierwszym etapem jego przygotowania jest ugotowanie oraz wystudzenie ryżu. Następnie smaży się go z dodatkiem cebuli, krewetek lub kurczaka, warzyw oraz przypraw. Bardzo ważnym elementem potrawy jest jajko, które bywa dodawane do niej w różnych formach: może być sadzone, usmażone jak omlet i pokrojone na kawałki lub dodane do ryżu i usmażone wraz z nim.
Ostatnie miejsce na podium przypadło potrawie, która jest bardzo popularna także w Polsce, czyli sushi. Jest to japońskie danie składające się przede wszystkim z ryżu, kawałków surowej ryby oraz wodorostów. Brzmi wręcz banalnie, a jednak smak tej potrawy urzekł niejedno podniebienie na całym świecie. Do sushi można dodawać także warzywa, grzyby, owoce morza, ziarna sezamu, omlet japoński, tempurę oraz tofu. Sushi podawane jest w towarzystwie sosu sojowego, zielonego chrzanu wasabi oraz marynowanego imbiru. Tradycyjnie je się je, oczywiście, za pomocą pałeczek.
Na czwartej pozycji zestawienia wylądowała tajska zupa tom yum. Jest to ostro-kwaśne danie z dodatkiem krewetek lub kurczaka, przygotowywane na bazie bulionu. Spożywane na gorąco wydaje się jeszcze ostrzejsze i bardziej wyraziste w smaku. Tradycyjnie podaje się je w postaci „czystej” (czyli niezabielonej), jednak często można spotkać się także z wersją zawierającą dodatek mleczka kokosowego. Bardzo istotnymi składnikami tego przysmaku są pasta tom-yum, grzyby shiitake, trawa cytrynowa, liście popedy, chilli oraz gangal (przyprawa przypominająca imbir).
Piąte miejsce rankingu to również klasyka, czyli tajskie danie pad thai. Danie to znane jest z łączenia w sobie smaku ostrego, słodkiego i kwaśnego. Jego bazą jest makaron ryżowy, natomiast główne skrzypce gra specyficzny sos. Danie może być przygotowywane z dodatkiem krewetek, kurczaka lub tofu. Słynny sos zawiera zaś sosy rybny i ostrygowy, limonkę, kiełki fasoli mung, orzeszki ziemne oraz pastę z tamarynowca (jest to najważniejszy składnik odpowiadający za charakterystyczny smak, który jednak w tańszych wersjach bywa zamieniany na sos sojowy).
Jak widać, kuchnie świata obfitują w godne uwagi, pyszne dania. Nie warto zamykać się na nieznane smaki – kto wie, co podbije nasze kubki smakowe? Jeszcze niedawno nasi dziadkowie dziwili się, że Polacy sięgają po włoską pastę lub pizzę, hamburgery, kebab czy frytki. Dzisiaj nie wyobrażamy sobie bez nich życia i na stałe weszły do naszego menu. Kto wie, może niedługo będziemy mogli powiedzieć to samo o rendangu lub zupie tom yum? A może odkryjemy jeszcze inne pyszności?