Kiedy restauracja staje się modna?


Kiedy restauracja staje się modna?

W dzisiejszych czasach wszystko podlega trendom i modzie. Internet umożliwia szybkie dzielenie się informacjami, co oznacza, że wiadomość o bardzo dobrej lub bardzo złej jakości produktu czy usługi rozpowszechnia się z prędkością światła. Podobnie jest z restauracjami – o tym, że dany lokal stanie się modny, często decyduje kilka subiektywnych opinii. Te jednak muszą mieć potwierdzenie w rzeczywistości, w przeciwnym razie popularność restauracji skończy się równie szybko, jak się zaczęła. Co sprawia, że konkretny lokal staje się modny?

Nigdy wcześniej dzielenie się opiniami oraz informacjami nie było tak proste, jak teraz. Internet daje praktycznie nieograniczone możliwości w tej kwestii – mając dostęp do sieci, w każdej chwili możemy skontaktować się z osobą znajdującą się w dowolnym miejscu na świecie. Możemy również wysłać wiadomość o znacznie większym zasięgu. Pisząc wpis na blogu, zostawiając komentarz na stronie internetowej, umieszczając post na Facebooku lub udzielając się na ogólnodostępnym forum, możemy wpłynąć na decyzje osób, których nigdy w życiu nie spotkaliśmy. To daje ogromne możliwości, które jeszcze do niedawna wydawałyby się nieprawdopodobne. Oczywiście, z takimi udogodnieniami wiąże się pewna odpowiedzialność. Zdarza się, że jeden lub kilka niepochlebnych komentarzy rujnują reputację jakiejś firmy. Dotyczy to szczególnie opinii osób, które cieszą się pewnym autorytetem w społeczności internautów, np. popularnych blogerów. Czasami jedna, wyjątkowo pozytywna recenzja na poczytnym blogu kulinarnym może przesądzić o tym, że dana restauracja dołącza do najmodniejszych lokali w mieście.

Oczywiście, odpowiednia promocja restauracji również ma znaczenie – trudno stać się popularnym miejscem, jeśli nikt nie będzie o nas wiedział, prawda? Jednak reklama to nie wszystko. Owszem, pomoże zwiększyć rozpoznawalność naszego lokalu, ale jeżeli nie będzie on odznaczał się dobrą jakością, konsumenci szybko o nim zapomną. Negatywne opinie rozprzestrzeniają się równie szybko, a może nawet szybciej od tych pozytywnych. Jeśli właściciele i obsługa restauracji pozwoli sobie na niedbałość, może to doprowadzić do lawiny niepochlebnych komentarzy, a raz zawiedzione zaufanie bardzo trudno odbudować.

kiedy restauracja staje się modna - Akademia
 

Wiemy już, że aby stać się modną restauracją, musimy zapracować na pozytywne opinie rozpowszechniane przez poczytnych blogerów, recenzentów i internautów. Ale jak to zrobić? Jakie cechy musi mieć lokal, by stać się popularnym i lubianym?

Obsługa na wysokim poziomie

Pierwszą osobą, z którą mamy kontakt w restauracji, jest kelner. To on jest odpowiedzialny za to, jak czujemy się w danym lokalu. Jeśli okaże się nieuprzejmy i nieprofesjonalny, nawet smaczne jedzenie może nie uratować naszego ogólnego wrażenia. Zaś jeżeli trafimy na uśmiechniętego, pomocnego i dobrze wyszkolonego kelnera, od razu poczujemy się dobrze i z dużym prawdopodobieństwem będziemy skłonni wybaczyć restauracji inne niedociągnięcia.

Nietuzinkowe wnętrze

W ostatnich latach świadomość i obycie Polaków znacznie się poprawiły. Już nie bywamy w restauracjach wyłącznie od święta, przy okazji uroczystości rodzinnych. Coraz częściej chadzamy do tego typu lokali, a w związku z tym trudniej na nas zrobić wrażenie. Jesteśmy też coraz bardziej świadomi tego, że na doświadczenie wizyty w takim miejscu wpływa nie tylko smak potraw, ale również sposób ich podania, a także wygląd i atmosfera lokalu. Ładne, oryginalne wnętrza urządzone ze smakiem i pomysłem przyciągają naszą uwagę i sprawiają, że restauracja bardziej zapada nam w pamięć.

kiedy restauracja staje się modna - Akademia
 
Krótka, interesująca karta

Kiedyś pokutowało przekonanie, że aby restauracja miała szansę stać się popularna, musi oferować ogromny przekrój różnorodnych potraw, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie. Stąd zalew podobnych do siebie kart dań, w których kebab i pizza sąsiadowały ze swojskimi flakami i schabowym. Oczywiście, jeśli menu było nadzwyczaj długie i zawierało bardzo dużo różnych składników, niemożliwością było przyrządzanie wszystkiego na świeżo – stąd posiłkowano się mrożonkami i półproduktami. Dzisiejszy konsument jest znacznie bardziej świadomy i w związku z tym wie, że „jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego”. Potrafi docenić krótką, zwięzłą kartę dań, zwłaszcza, jeśli zawiera oryginalne, nietuzinkowe pozycje.

Dobry smak

Oczywiście, możemy bez końca rozprawiać o rozmaitych cechach restauracji, jednak najważniejszy niezmiennie pozostaje smak serwowanych potraw. Jeżeli jest on naprawdę niezwykły, pozostałe czynniki, takie jak wygląd i atmosfera lokalu, schodzą na dalszy plan. Podobnie jest w drugą stronę: nawet najpiękniejsze wnętrza, najlepsza muzyka na żywo i najmilsi kelnerzy nic nie zdziałają, jeśli dania są po prostu niesmaczne. Szef kuchni jest sercem i duszą restauracji. Zatrudniając dobrze wykształconych, doświadczonych kucharzy dysponujących dobrym smakiem i ciekawymi pomysłami, możemy być pewni, że nie będzie to daremna inwestycja. Każdy, kto zawita w naszych progach, z pewnością będzie chciał „szerzyć dobrą nowinę” i przekaże dalej informację o tym, że u nas można smacznie zjeść.