Wino to doskonały dodatek do wielu posiłków. W końcu dzięki niemu wydobędziesz prawdziwy smak serwowanych potraw — nieco go wzmocnisz, przełamiesz lub lekko uspokoisz. Jednak czasem trudno jest wybrać odpowiedni rodzaj wina — szczególnie gdy spojrzysz na półki sklepowe, gdzie dostępnych jest tak wiele różnych rodzajów. Dlatego pomożemy Ci poradzić sobie z tym dylematem i pokażemy, jak wybrać wino do obiadu.
Dlaczego warto pić wino do obiadu?
W Polsce zwyczaj picia wina do obiadu ciągle jest dość młody — zupełnie inaczej jest we Francji, Hiszpanii czy we Włoszech. Tam posiłek nie może się odbyć bez kieliszka dobrego wina. Jednak tak naprawdę nie chodzi tu jedynie o tradycję, ale przede wszystkim o zalety tego trunku. W końcu przy jego pomocy skutecznie wzbogacisz smak wielu potraw, a przy tym nadasz im prawdziwej głębi i wydobędziesz dotąd skrywane nuty. Poza tym wino podczas obiadu odznacza się nie tylko walorami smakowymi, ale również zdrowotnymi. Dzieje się tak dlatego, że poprawia trawienie, wspiera pracę serca, układu krwionośnego i trzustki. Zatem nie wahaj się i skuś się na lampkę wina.
Jak wybrać wino do obiadu?
Wybieranie odpowiedniego wina wymaga nieco wprawy, ale bądź spokojny — już wkrótce staniesz się w tym mistrzem. Po prostu spójrz na ten posiłek całościowo i nie ograniczaj się jedynie do tego, co znajdzie się na talerzu. Ważne jest również to, kto został przez Ciebie zaproszony, a także osobiste preferencje gości. Poza tym weź pod uwagę okazję, z jakiej macie się spotkać. Doświadczeni sommelierzy podczas wyboru wina patrzą też na wystrój wnętrza, ale spokojnie — Ty nie musisz tego robić. Po prostu kieruj się naszymi zasadami, a na pewno postawisz na odpowiedni trunek.
Jak dopasować wino do jedzenia?
Makaron
W przypadku makaronu koniecznie weź pod uwagę składniki, jakie zostały do niego dodane. Standardowa wersja z pomidorem i mięsem będzie się doskonale komponować z czerwonym bądź różowym winem.
Jeżeli chcesz podać risotto, bądź białą pastę z dodatkiem oliwy z oliwek, to koniecznie połącz je z białym winem. Taki trunek doskonale podkreśli smak tych potraw, a jednocześnie ich nie przyćmi.
Ryba
Serwując ryby korzystaj ze starej, ale sprawdzonej metody. Zgodnie z nią najlepszym wyborem jest białe wino. Zwróć jedynie uwagę na to, że w przypadku ryb smażonych bądź w panierce trunek powinien być schłodzony. Sommelierzy polecają też kilkuletnie wina.
Jak zazwyczaj bywa, tak również podczas podawania ryb możesz pozwolić sobie na delikatne odstępstwa. Gdy serwujesz gęstą zupę rybną, bądź naprawdę pikantne danie, to dobrze sprawdzi się również subtelne czerwone wino.
Kurczak i dania z drobiu
W przypadku dania z drobiu masz sporą dowolność. W końcu możesz podać zarówno wino białe, jak i czerwone — w tym przypadku koniecznie zwróć uwagę na to, aby było lekkie. Wtedy doskonale będzie się komponować z tym chudym mięsem. Jedynym wyjątkiem jest kurczak z rożna. Wówczas postaw na czerwone wino, ponieważ ono najlepiej dopasuje się do nieco dymnego smaku mięsa czy do wyrazistych przypraw.
Czerwone mięso
Gdy decydujesz się na dania z czerwonego mięsa, nie ma jednej zasady, którą powinieneś się kierować. Tutaj ważne jest indywidualne podejście, dlatego zawsze podawaj wino w zależności od tego, jaki gatunek mięsa wybierasz.
Cielęcina
Delikatne, młode mięso warto łączyć z równie subtelnym winem. Tutaj najlepiej dopasują się lekkie czerwone wina — przy ich pomocy świetnie podbijesz smak mięsa. Jednocześnie na pewno nie zatracisz jego oryginalnego aromatu czy wyjątkowych nut. Zależy Ci na odmianie? Zatem postaw na różowe wino, które w towarzystwie cielęciny bądź innych delikatnych mięsnych dań sprawdzi się wyśmienicie.
Smażone mięso
Do smażonego mięsa koniecznie potrzebujesz wyrazistego wina. W ten sposób wiesz, że na pewno nuty trunku nie zostaną przytłoczone. Dlatego do takiego obiadu serwuj czerwone wino. Najlepiej przed podaniem nieco je schłódź. Choć w tym przypadku ważne są też zalecenia producenta, więc wcześniej dokładnie przeczytaj etykietę.
Pieczeń
Pieczeń zazwyczaj wyróżnia się mocnym i wyrazistym smakiem, a także mnogością przypraw. Po prostu w takim daniu naprawdę sporo się dzieje. Dlatego tak istotne jest to, abyś nieco uspokoił kubki smakowe oraz podkreślił wyróżniające się aromaty. Z tym zadaniem doskonale poradzi sobie czerwone wino. W tym przypadku utrzymaj temperaturę pokojową. Koniecznie postaw na wytrawne wino — najlepiej starsze. Gwarantujemy, że taka kompozycja z pewnością zadowoli Twoje kubki smakowe.
Ser
Jeszcze przed obiadem chcesz podać przystawki w postaci serów? Do nich również będą się idealnie komponować wina. Tutaj zasada jest dość prosta. Wystarczy, że do delikatnych i lekkich serów dobierzesz łagodne białe wino. Jeżeli chcesz zaserwować bardziej wyraziste sery, to najlepiej dopasuje się do nich czerwone wino. Po prostu wraz ze wzrostem ich intensywności wybieraj coraz to mocniejsze gatunki tego trunku. W ten sposób idealnie dopasujesz ich smak. Zyskasz także wspaniałą przekąskę, która jeszcze bardziej rozbudzi kubki smakowe przed daniem głównym.
Mamy nadzieję, że rozwialiśmy Wasze wątpliwości co do tego jak wybrać wino do obiadu. Jeśli jesteście ciekawi jak powstaje wino, zapraszamy tutaj. Zapraszamy także do sprawdzenia naszego menu!