Jak wybrać catering w restauracji? Czym się kierować?


Jak wybrać catering w restauracji? Czym się kierować?

Organizacja większej imprezy to prawdziwa sztuka. Goście mają tendencję do oceniania każdego aspektu takiego wydarzenia: od lokalizacji, poprzez dekoracje i muzykę, aż po smak i wygląd serwowanego jedzenia. Te ostatnie czynniki są szczególnie ważne – to właśnie od nich w największym stopniu zależy powodzenie naszego przedsięwzięcia. Jeśli więc zależy nam na tym, by zaproszone przez nas osoby były zadowolone i długo wspominały urządzone przez nas przyjęcie, musimy wybrać catering z najwyższą starannością. Jakie argumenty należy brać pod uwagę podczas podejmowania tej decyzji? Co sprawia, że firmę gastronomiczną można nazwać naprawdę dobrą?

Czasy, w których przyjęcia komunijne czy weselne odbywały się w domu, a gospodarze częstowali swoich gości prostymi produktami z własnego gospodarstwa, dawno odeszły w niepamięć. Udając się na tego typu imprezę czy spotkanie, często mamy naprawdę wysokie oczekiwania. Gospodarze zaś bardzo chcą zachwycić swoich gości i zrobić na nich jak najlepsze wrażenie. Wszystko musi być zapięte na ostatni guzik, a my dwoimy się i troimy, by właśnie tak się stało. Każda decyzja powinna zostać podjęta po głębszym zastanowieniu – zwłaszcza ta, która dotyczy wyboru firmy cateringowej oraz menu na imprezę. Jak nie popełnić błędu w tych kwestiach i na co warto zwrócić uwagę?

Różnorodna karta dań

Pierwszą rzeczą, na której skupia się większość z nas podczas zapoznawania się z ofertą firmy cateringowej, jest proponowane przez nią menu. O ile nie planujemy imprezy tematycznej ze ściśle określonym typem dań (np. japońskiej imprezy z sushi lub kinderbalu w stylu Barbie, na którym wszystkie przekąski powinny mieć kolor różowy), warto postawić na ich różnorodność. Chyba każdy z nas zgodzi się z tym, że wszyscy mamy własny gust i preferencje. Jedni zachwycają się daniami kuchni fusion, inni wolą zdecydowanie bardziej tradycyjne, polskie smaki. Niektórzy nie wyobrażają sobie posiłku bez mięsa, zaś inni decydują się na przejście na dietę wegetariańską lub wegańską. Warto pamiętać o tym, kiedy będziemy zapoznawali się z menu restauracji. Najlepiej wybrać kilka pozycji, z których każda będzie inna i dzięki temu zaspokoi inne potrzeby. W restauracji Akademia w Warszawie możemy znaleźć rozmaite propozycje, z których każda stanowi odpowiedź na inne upodobania. W menu znajdziemy m.in. tradycyjne nóżki wieprzowo-wołowe z musem chrzanowym, krewetki w panko z sosem sezamowym, wędzonego węgorza mazurskiego z chipsami z batata, rosół z kapłona z lanymi kluskami, tradycyjne flaki, tagliolini aglio oglio z owocami morza, skrei z makaronem soba w sosie limonkowo – kafirowym, tort czekoladowy z pralinami oraz kultowy już sernik „Akademia”. Jeżeli zaś uznamy, że w ofercie brakuje jakiegoś rodzaju dań, nie należy się zrażać – czasem wystarczy zapytać obsługę, czy istnieje możliwość zamówienia czegoś spoza karty. Wiele restauracji chętnie wychodzi naprzeciw oczekiwaniom klientów, proponując im specjalnie przygotowane menu, skrojone na miarę ich potrzeb.

Możliwość degustacji

Na rynku możemy znaleźć wiele firm zajmujących się wyłącznie cateringiem. Mają one wiele zalet, jednak bardzo często nie dają możliwości spróbowania dań przed ich zamówieniem. Jeśli nie mieliśmy okazji kosztować ich wcześniej (np. na jakiejś innej imprezie) lub trafiliśmy na tę firmę przypadkiem, a nie z polecenia, raczej nie warto ryzykować, że na naszym przyjęciu pojawią się potrawy niespełniające naszych oczekiwań. Z tego powodu najlepiej wybrać restaurację, w której możemy sami się przekonać, czy smaki proponowane przez szefa kuchni trafiają w nasz gust, czy kompletnie nam nie odpowiadają.

Blog Restauracja Akademia

Adekwatne ceny

Decydując się na skorzystanie z jakiejś usługi, bardzo często bierzemy pod uwagę przede wszystkim ceny oferowanych dań. Tymczasem niski koszt najczęściej idzie w parze z niezbyt wysoką jakością jedzenia. Należy pamiętać, że dobre, świeże produkty kosztują znacznie więcej niż te o dyskusyjnej wartości. Podobnie jest z samymi recepturami i wykonaniem – za usługi dobrego szefa kuchni również trzeba trochę zapłacić. Oczywiście, nie warto zadłużać się z powodu organizowania jednej imprezy, jednak należy pamiętać, że najtańsze firmy rzadko są tymi najlepszymi. Odrobinę większy koszt może być zaś gwarancją, że otrzymamy dobrej jakości i pięknie podane dania przyrządzone ze świeżych produktów.

Opinie i recenzje

Aby zaoszczędzić trochę czasu i nie musieć odwiedzać wszystkich restauracji, których oferty wpadną nam w oko, warto najpierw zapytać naszych znajomych, czy znają jakąś firmę cateringową, którą mogą nam polecić. Dobrym pomysłem jest również zwracanie uwagi na jedzenie podawane podczas imprez, na które uczęszczamy i pytanie gospodarzy o namiary na cateringi, które wyjątkowo przypadną nam do gustu. Jeśli zaś zarówno nasi bliscy, jak i my sami nie mamy na swoim koncie doświadczeń, które mogłyby nam pomóc, możemy oprzeć się na recenzjach znalezionych w internecie. Większość restauracji ma obecnie swoje konta na Facebooku oraz profile w bazach firm, które umożliwiają dodawanie komentarzy. Warto zwrócić uwagę nie tylko na ogólny wydźwięk oceny, ale również na argumentację – narzekanie na wystrój restauracji lub szybkość obsługi kelnerskiej nie powinno mieć dla nas większego znaczenia, kiedy zamawiamy catering w zupełnie inne miejsce.