Jestem na diecie – jak wybierać dania w restauracji, żeby dieta nie poszła na marne?


Jestem na diecie – jak wybierać dania w restauracji, żeby dieta nie poszła na marne?

Przez cały tydzień rygorystycznie przestrzegasz diety. Jesz zdrowe, zbilansowane posiłki, które zawsze starasz się przyrządzić samodzielnie. Jednak gdy przychodzi weekend, a wraz z nim spotkanie z przyjaciółmi w restauracji na mieście… cały ten wysiłek przestaje się liczyć. Oczywiście, jedno kaloryczne danie w tygodniu nie zniweczy całkowicie efektów twojej diety, jednak z pewnością ci się nie przysłuży. Jak wybierać dania w restauracji tak, aby utrzymać zdrową dietę? Jakie potrawy z menu nie zaszkodzą twojemu zdrowiu i figurze?

Kiedy mamy czas i energię, by przygotowywać wszystkie posiłki we własnej kuchni, dieta wydaje się dziecinnie prosta. Na co dzień staramy się unikać pokus, komponować swój jadłospis w zbilansowany sposób i przygotowywać poszczególne dania w jak najlepszych warunkach. Dzięki temu czujemy się dobrze, nie jesteśmy ociężali, a osiągane efekty dodatkowo motywują nas do dalszych starań. Każdy, kto kiedykolwiek próbował się odchudzać lub przestawić na zdrowszy tryb życia, wie jednak, że schody pojawiają się wtedy, gdy zdecydujemy się na wyjście do restauracji. W karcie dań kuszą tłuste, kaloryczne potrawy, a nawet jeśli postanowimy zamówić sałatkę, nie mamy pewności, z czego dokładnie została zrobiona. Z tego powodu siła naszej woli zostaje wystawiona na poważną próbę: skoro pozornie dietetyczne danie może okazać się tuczące, to czemu zupełnie nie zapomnieć o diecie i wybrać tego, na co rzeczywiście mamy ochotę?

Oczywiście, pojedynczy epizod stołowania się na mieście nie zaszkodzi naszemu odchudzaniu w znaczący sposób. Wielu dietetyków przekonuje nawet, że sporadycznie stosowany „cheat meal” zapobiega rozleniwieniu naszego metabolizmu. Jednak jeśli wizyty w lokalach gastronomicznych zdarzają nam się regularnie, musimy znaleźć jakiś sposób na to, by nie niweczyły one efektów naszej diety. Jak to zrobić?

Jak wybierać dania w restauracji – Zasady

Po pierwsze: zawsze warto sięgać po warzywa. Są one niskokaloryczne, lekkostrawne i zawierają dużo błonnika. Wybierajmy więc zupy kremy (dobrze jest upewnić się jednak, czy nie mają one sporego dodatku tłustej śmietany), sałatki, spaghetti warzywne oraz inne potrawy, w których sporą ilość mięsa i węglowodanów zastąpiono składnikami roślinnymi. Decydując się na sałatkę, należy jednak zwrócić uwagę na to, czy nie ma w niej smażonego w panierce mięsa lub dużej ilości tłuszczu. Warto poprosić o podanie sosu w osobnym naczyniu – wówczas możemy dozować sobie jego ilość.

jak wybierać dania w restauracji na diecie? - Restauracja akademia

Drugą niezwykle istotną sprawą jest przykładanie wagi do tego, jaką metodą przyrządzane jest określone danie. Unikajmy smażenia (zwłaszcza w głębokim tłuszczu), wybierając potrawy gotowane oraz grillowane. Ziemniaki są bardzo niskokaloryczne, o ile nie zostaną zaserwowane w formie smażonych frytek. Natomiast kotlet w panierce lub dorsz w cieście to zupełnie co innego niż pierś z kurczaka lub ryba gotowane na parze. Czasami warto poprosić o modyfikację dania, np. przygotowanie go inną metodą lub zastąpienie sosu na bazie majonezu jogurtowym dressingiem. Jeśli nie wiesz jak wybierać dania w restauracji będąc na diecie, bądź nie jesteś pewny, które danie będzie dla Ciebie odpowiednie, zapytaj kelnera. W większości restauracji składniki można modyfikować tak sposób, aby danie było odpowiednie dla większości Gości – również tych na diecie.

jak wybierać dania w restauracji na diecie? - Restauracja akademia

Ogólna zasada zdrowego odżywiania głosi, że najlepsze są produkty jak najmniej przetworzone. Wybierajmy brązowy ryż, kaszę oraz makarony i pieczywo pełnoziarniste, a unikajmy fast-foodów, parówek, półproduktów i mrożonek. Jedzmy w sprawdzonych, dobrych restauracjach, a nie w przypadkowo wybranych lokalach o kiepskiej renomie. Możemy mieć pewność, że stosuje się tam rozwiązania „na skróty”, czyli na ogół wysokokaloryczne, ciężkostrawne i szkodliwe dla naszego samopoczucia. Bardzo ważne jest również to, czym, popijamy swoje posiłki. Zamiast latte z ogromną ilością tłustego mleka oraz słodkim syropem, lepiej zamówić „małą czarną”. Warto także zapytać kelnera o możliwość zamiany tłustego mleka na odtłuszczone, a cukru np. na ksylitol. Nie pijmy słodzonych, gazowanych napojów oraz soków (poza tymi świeżo wyciskanymi) – zamiast nich poprośmy o wodę z cytryną, ziołową lub zieloną herbatę.

Co i gdzie jeść?

Jednym z najbardziej dietetycznych dań, jakimi możemy się raczyć na mieście, jest popularne ostatnio sushi. Ogólnie rzecz biorąc, warto decydować się na chude mięso, takie jak właśnie ryby czy drób. Bardzo ważną kwestią jest wielkość porcji. Zanim pochłoniemy całą zawartość talerza, zastanówmy się, czy ilość jedzenia jest zbliżona do tej, którą konsumujemy w domu. Jeśli nie, być może warto podzielić się swoim daniem z towarzyszem przy stole.

Na szczęście w dzisiejszych czasach wiele restauracji wychodzi naprzeciw potrzebom swoim gości. Proponują bardzo zróżnicowane menu, w którym znajdzie się miejsce również dla potraw zdrowych i dietetycznych. Jednym ze świetnych przykładów tego trendu jest restauracja Akademia w Warszawie. W karcie dań znajdują się dania odpowiednie dla osób, które dbają o zdrowie oraz starają się trzymać linię. Zamówić można między innymi lekką sałatę z kurczakiem zagrodowym lub z krewetkami, bądź tatar z łososia. A jeśli po konsultacji z kelnerem uznasz, że jakiś składnik dania może stać w konflikcie ze stosowaną przez Ciebie dietą, zawsze możesz poprosić o zrezygnowanie z niego lub zamianę niepożądanego produktu na inny. Znakomici kucharze zatrudnieni w restauracji z przyjemnością zmodyfikują dla ciebie daną potrawę, serwując posiłek dostosowany do twoich potrzeb. Z tymi wskazówkami już wiesz, jak wybierać dania w restauracji podczas diety, dzięki czemu nie musisz ograniczać wyjść „na miasto” z rodziną czy przyjaciółmi.