Przygotowanie imprezy lub spotkania ze znajomymi nie należy do łatwych zadań. Zapraszając gości, musimy zadbać o porządek, dokonać wyboru menu, odpowiednio nakryć stół i zadbać o to, by przygotowane przez nas potrawy smakowały jak najlepiej. W tym ostatnim pomogą nam odpowiednio dobrane trunki. Jak dopasować serwowany alkohol do posiłku?
Na większości przyjęć oraz spotkań towarzyskich pojawia się stół zastawiony nie tylko pysznymi daniami, ale również dobranym do nich rodzajem alkoholu. Wiele osób nie wyobraża sobie tego rodzaju wydarzenia bez trunków, które pomagają się zrelaksować i przełamać lody. Rolą napojów wyskokowych nie jest jednak jedynie poprawienie nastroju gości i wprowadzenie ich w imprezowy klimat. Odpowiednio dobrane alkohole mogą pobudzić kubki smakowe i sprawić, że nawet najprostsze potrawy nabiorą wyjątkowości i wspaniałego aromatu.
To, jaki napój postanowimy zaserwować swoim gościom, powinno zależeć nie tylko od pory dnia oraz rodzaju podawanych potraw, ale również tego, w jakim momencie spotkania to zrobimy. Alkohol spożywany przed posiłkiem to inaczej aperitif. Jego funkcją jest rozluźnienie atmosfery oraz pobudzenie apetytu biesiadników. Zwykle w tej roli występują campari z sokiem grejpfrutowym lub pomarańczowym, gin z tonikiem, wermut, sherry, wino musujące lub szampan. Po posiłku zaś serwowany jest tzw. digestif. Z reguły są to różnego rodzaju likiery, nalewki lub wódki ziołowe, których zadaniem jest pobudzenie trawienia, tak więc serwowany alkohol do posiłku ma znaczenie.
Najważniejsza i zarazem najprostsza zasada dotycząca łączenia alkoholi z jedzeniem brzmi: słodkie smaki podajemy do słodkich, a wytrawne do wytrawnych. Innymi słowy, jeśli na stole ląduje deser lub innego rodzaju potrawa o słodkim smaku, dobieramy do niej słodkie wino lub likier. Zaś dania wytrawne idealnie komponują się z wytrawnymi trunkami. Oczywiście, nie jest to wiedza wystarczająca do zaskoczenia i olśnienia gości, jednak na początek wydaje się najważniejsza i kluczowa.
Jeżeli podstawę menu przyjęcia stanowią przekąski oraz zimne dania, możemy podać do nich wino wytrawne lub czystą wódkę. Warto pamiętać, że poza smakiem trunku ważna jest również jego temperatura. Czyste wódki wysokogatunkowe należy serwować schłodzone – najlepiej prosto z lodówki. Jeżeli zaś chodzi o naczynia, dobrze sprawdzą się tu klasyczne, małe kieliszki z nóżką lub bez nóżki. Słone przekąski takie jak orzeszki, krakersy, chipsy czy paluszki świetnie smakują w towarzystwie wytrawnych wermutów – ich ziołowy smak znakomicie pobudza apetyt. Jeśli zaś nasza impreza ma bardziej wykwintny i elegancki charakter, możemy pokusić się o zaserwowanie wytrawnego szampana. Taki alkohol do posiłku sprawdzi się jako aperitif.
Jeśli wybrane przez nas przekąski są ciepłe, dobrym pomysłem będzie podanie do nich whisky lub wytrawnej wódki. Do zup nie serwuje się żadnych napojów alkoholowych. Ciemne mięso (np. wołowina i wieprzowina), dziczyzna, kaczka, gęś, sery oraz potrawy mączne najlepiej smakują w towarzystwie czerwonego wytrawnego wina. Z kolei biały drób (kurczak, indyk czy perliczka), cielęcina oraz dania z warzyw lepiej komponują się z białym winem (również wytrawnym). Jeśli nie jesteśmy pewni, do czego pasuje zakupione przez nas wino, warto przeczytać, co napisano na etykiecie – często znajduje się na niej informacja, do jakich dań należy podawać konkretny trunek. Jeśli zaś nie wiemy nawet, jakiego rodzaju wino znajduje się w danej butelce, warto nauczyć się kilku prostych określeń w obcych językach. Francuskie słowo „sec” oraz angielskie „dry” oznacza, że mamy do czynienia z alkoholem wytrawnym. Wino słodkie zaś opatrzone jest napisami „doux” lub „sweet”.
Jeśli podczas przyjęcia podawanych jest kilka potraw, wybór wina powinien zależeć przede wszystkim od dania głównego. Zaś gdy wino stanowi jeden ze składników posiłków, ten sam jego rodzaj powinien znaleźć się w kieliszkach biesiadników. Alkohol do posiłku stanowi, więc istotną rolę.
W sytuacji, gdy na stole lądują dania o słodkim smaku oraz desery, dobrym pomysłem będzie wzbogacenie ich aromatu za pomocą słodkiego wina. Kawa, ciasta oraz inne desery znakomicie smakują podane z nalewkami i słodkimi wódkami smakowymi. Równie dobrym towarzystwem dla kawy są różnego rodzaju kremy i likiery na bazie whisky i śmietanki. Po deserze sprawdzą się także różnego rodzaju winiaki oraz koniaki.
Kolejną kwestią, którą warto wziąć pod uwagę, jest pochodzenie podawanych dań oraz serwowanego do nich alkoholu. Choć istnieją ogólnie przyjęte zasady łączenia poszczególnych smaków, mieszkańcy różnych państw miewają własne związane z tym zwyczaje. Przyjęło się, że eleganckie posiłki nie pasują do piwa, jednak w niektórych krajach (np. w Czechach, Niemczech czy Austrii) jest to ulubiony trunek, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie np. spożywania golonki. Jeśli planujemy ucztę o regionalnym charakterze, warto zwrócić uwagę na pochodzenie serwowanego alkoholu. Nietrudno się domyślić, że sushi najlepiej smakuje w towarzystwie japońskiego sake, zaś pizza czy spaghetti stworzą idealny zestaw z oryginalnym, włoskim winem.