Przepis na Gicz jagnięca z ziemniakami truflowymi (1 porcja)

[row cols_nr=”2″][col size=”6″]
Składniki

  • Gicz jagnięca
  • Marchew
  • Seler
  • Pietruszka
  • 250 ml czerwonego wina
  • 250 g pomidory pellati
  • Ziemniaki
  • 1/3 kostki masła
  • 20 ml Oliwa truflowa
  • woda
  • Tymianek
  • czosnek

[/col][col size=”6″]

[/col][/row]

Krok 1 – Marynowanie giczy

Gicz należy zamarynować co najmniej na 24 godziny przed przyrządzeniem. Marchew, pietruszkę, seler i czosnek kroimy w talarki, dodajemy pomidory pellati, 250 ml wina, sól i pieprz do smaku.
Po upływie czasu marynowania wszystkie składniki dusimy razem do miękkości mięsa.

Krok 2 – Gotowanie ziemniaków

Obrane ziemniaki gotujemy w oliwie truflowej i maśle oraz wodzie do oczekiwanej miękkości.

Uwaga:

Pamiętajcie, że jest to potrawa, gdzie zarówno gicz z warzywami jak i ziemniaki przygotowuje się metodą sous-vide, w której żywność zamyka się szczelnie w plastikowej torebce próżniowej, a następnie umieszcza się w kąpieli wodnej lub parowej w precyzyjnie kontrolowanej temperaturze niższej od tradycyjnego gotowania, dłużej niż w tradycyjnych procedurach gotowania. Wymaga to odpowiedniego urządzenia.