Przepis na Gicz jagnięca z ziemniakami truflowymi (1 porcja)
[row cols_nr=”2″][col size=”6″]
Składniki
- Gicz jagnięca
- Marchew
- Seler
- Pietruszka
- 250 ml czerwonego wina
- 250 g pomidory pellati
- Ziemniaki
- 1/3 kostki masła
- 20 ml Oliwa truflowa
- woda
- Tymianek
- czosnek
[/col][col size=”6″]
[/col][/row]
Krok 1 – Marynowanie giczy
Gicz należy zamarynować co najmniej na 24 godziny przed przyrządzeniem. Marchew, pietruszkę, seler i czosnek kroimy w talarki, dodajemy pomidory pellati, 250 ml wina, sól i pieprz do smaku.
Po upływie czasu marynowania wszystkie składniki dusimy razem do miękkości mięsa.
Krok 2 – Gotowanie ziemniaków
Obrane ziemniaki gotujemy w oliwie truflowej i maśle oraz wodzie do oczekiwanej miękkości.
Uwaga:
Pamiętajcie, że jest to potrawa, gdzie zarówno gicz z warzywami jak i ziemniaki przygotowuje się metodą sous-vide, w której żywność zamyka się szczelnie w plastikowej torebce próżniowej, a następnie umieszcza się w kąpieli wodnej lub parowej w precyzyjnie kontrolowanej temperaturze niższej od tradycyjnego gotowania, dłużej niż w tradycyjnych procedurach gotowania. Wymaga to odpowiedniego urządzenia.