Jesteśmy coraz bardziej świadomi tego, co jemy, co może nam szkodzić, a co ma działanie prozdrowotne. Jako konsumenci mamy duży wybór, zarówno gotowych produktów, jak i składników do przygotowania posiłków w domu. Ciasta, ciasteczka, batoniki, cukierki… sklepowe półki kuszą gotowymi produktami, i choć wiemy, że nie są zbyt zdrowe, to jednak właśnie po słodycze często sięgamy, kiedy chcemy coś przekąsić. Zamiast tego powinniśmy pokusić się o przygotowanie zdrowych deserów i wykorzystanie dodatków, które są nie tylko smaczne, ale również bogate w wartościowe składniki. Przeczytajcie nasze propozycja na fit desery.

fit desery - restauracja akademia

Składniki, na które warto zwrócić uwagę

Daktyle – Są bogatym źródłem witamin (A, C, E, oraz witaminy z grupy B), minerałów (magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor) i kwasu foliowego. Wzmacniają odporność, działają przeciwzapalnie, a także mają dobry wpływ na pracę układu nerwowego.

Orzechy – Z jednej strony zawierają dużo kalorii i tłuszczu, z drugiej natomiast mają korzystny wpływ na zdrowie dzięki witaminom z grupy B, oraz witaminie E, kwasom tłuszczowym i składnikom mineralnym (magnez, żelazo, fosfor, wapń, potas). Wspomagają pracę układu nerwowego i układu krążenia.

Awokado – Dostarcza organizmowi cennych kwasów tłuszczowych, witamin (A, C, E oraz witamin z grupy B), kwasu foliowego i potasu. Pomaga utrzymywać właściwy poziom cholesterolu i wspomaga pracę serca.

Fasola – Jest źródłem witamin A i E oraz wapnia, potasu i fosforu. Obniża ciśnienie krwi i pomaga kontrolować poziomy „dobrego” i „złego” cholesterolu. Utrzymuje również w normie poziom cukru, dzięki czemu chroni przed cukrzycą.

Kasza jaglana – Jest bogata w wartościowe witaminy z grupy B oraz żelazo i miedź. Nie zawiera glutenu, dzięki czemu mogą ją bezpiecznie spożywać osoby chorujące na celiakię. Ponadto działa antywirusowo i pomaga walczyć ze stanami zapalnymi błon śluzowych.

Marchew – Dzięki zawartości witamin C, E, K oraz witamin z grupy B, beta – karotenu, potasu, sodu, fosforu i wapnia, ma działanie prozdrowotne. Wzmacnia odporność organizmu, doskonale wpływa na wzrok i obniża poziom cholesterolu we krwi.

Buraki – Stanowią cenne źródło witamin B i C oraz żelaza, potasu, sodu i magnezu. Wzmacniają układ krwionośny, poprawiają odporność, a także chronią przed chorobami serca.

Płatki owsiane – Zawierają witaminy z grupy B oraz witaminę E, a także magnez i selen. Dostarczają nam cennych kwasów tłuszczowych, błonnika i wartościowego białka. Obniżają ciśnienie krwi i poziom „złego” cholesterolu. Ponadto działają ochronnie na układ krwionośny i pokarmowy.

[row cols_nr=”2″][col size=”6″]

 

fit desery - restauracja akademia

[/col][col size=”6″]

Pomysły na fit desery

Czym możemy zastąpić kupne słodycze? Ciekawym pomysłem są domowe ciasteczka i batoniki. Warto dodać do nich płatki owsiane (lub inne np. żytnie, jaglane), ziarna (siemię lniane, pestki słonecznika lub dyni), orzechy, suszone owoce, ekspandowane ziarna (np. proso, pszenica, ryż lub amarantus).

Gotowe kremy czekoladowe możemy zastąpić zdrowymi zamiennikami. Propozycjami, które są równie smaczne, a zdecydowanie bardziej odżywcze mogą być: krem ze zblendowanych daktyli, mus z awokado i kakao, bananowo – czekoladowy krem z orzechami.

Alternatywą dla tradycyjnych ciast są ciasta z ciecierzycą, marchwią, burakami, fasolą lub kaszą jaglaną. W pierwszej chwili nie brzmi to smakowicie. Składniki te nie kojarzą nam się bowiem ani z deserami, ani ze słodyczami. Właściwie przygotowane nabierają jednak zupełnie nowego charakteru. Warto przekonać się, że brownie z fasoli lub buraków z powodzeniem zaspokoi nasz apetyt na słodycze i stanie się zdrowym odpowiednikiem słodyczy ogólnodostępnych.

[/col][/row]

Sposoby na to, aby nasze ciasta i desery były zdrowsze

Przede wszystkim powinniśmy zrezygnować z kupnych ciast, deserów i słodyczy. Przygotowując je w domu mamy kontrolę nad użytymi produktami, dzięki czemu możemy uniknąć niepożądanych składników.

[row cols_nr=”2″][col size=”6″]

Warto zmniejszyć ilość cukru w naszej diecie. Jak jednak przygotować „coś słodkiego” ograniczając cukier? Możemy na przykład wykorzystać owoce, które są naturalnie słodkie. Kolejnym sposobem jest użycie znanego i powszechnie dostępnego miodu. Coraz częściej stosuje się także zdrowe zamienniki cukru pochodzenia naturalnego. Przykładem mogą być: stewia (roślina pochodząca z Ameryki Południowej), ksylitol (cukier wytwarzany z kory brzozowej), syrop klonowy, syrop daktylowy, erytrytol.

Nie bójmy się eksperymentów w kuchni. Przykładem może być dostępność różnych rodzajów mąk, która stwarza możliwość urozmaicania znanych i sprawdzonych przepisów. Podobnie jest z kaszami, na których bazie możemy przygotować fit desery i przekąski.

Wedle upodobań możemy łączyć ze sobą różne smaki (nawet te nieoczywiste jak słony i słodki).  Dobrym rozwiązaniem może być również zastępowanie składników zdrowszymi odpowiednikami (np. użycie jogurtu zamiast śmietany).

[/col][col size=”6″]

fit desery - restauracja akademia

[/col][/row]

Słodkie przekąski nie muszą być niezdrowe

Warto podejmować decyzje związane z odżywianiem mając na uwadze nasze zdrowie. Wybierając produkty spożywcze, kierujmy się tym, aby były smaczne  i zapewniały nam niezbędne składniki odżywcze, a przy tym nie miały negatywnego wpływu na nasz organizm.

Poszukujmy nowych rozwiązań i eksperymentujmy ze smakami. Nie obawiajmy się wypróbowania przepisów na zdrowe wersje deserów. Ciasto marchewkowe, brownie z buraków lub fasoli, budyń z kaszy jaglanej zaskakują smakiem. Nie czuć w nich samych fit składników, jeśli użyjemy odpowiedniej receptury i właściwych proporcji produktów.

Warzywa nie muszą być wyłącznie elementem posiłków wytrawnych, a kasze są doskonałe nie tylko jako dodatek do obiadu. Mnogość przepisów na zdrowe fit desery daje nam szansę na znalezienie swoich ulubionych receptur. Może właśnie fit wersja rafaello z kaszy jaglanej lub białej fasoli skradnie nasze serce i zdetronizuje oryginalną?