Dekoracja stołu ma duże znaczenie nie tylko dla nas, ale również dla naszych gości. Kiedy kogoś zapraszamy , powinniśmy dołożyć wszelkich starań, by wizyta u nas była dla nich jak najprzyjemniejszym doświadczeniem. W tym celu większość gospodarzy skupia się na dopieszczeniu kubków smakowych biesiadników. Kupują wysokiej jakości składniki, długo planują menu, by wreszcie zniknąć w kuchni na wiele godzin w celu wyczarowania wykwintnych i smacznych dań. Oczywiście, jedzenie, które podamy gościom, jest bardzo ważne, jednak warto zwrócić uwagę również na sposób ich zaserwowania. Starannie nakryty i pięknie udekorowany stół jest wspaniałą wizytówką gospodarzy oraz bardzo miłym dodatkiem, uprzyjemniającym spotkanie.
Organizowanie wszelkiego rodzaju imprez i przyjęć wyrosło na prawdziwą sztukę. Zgodnie z dzisiejszymi, dość wygórowanymi standardami nie wystarczy ugościć przyjaciół prostym, smacznym jedzeniem oraz napojami – trzeba jeszcze wymyślić temat przewodni spotkania, postarać się o odpowiednio dobraną muzykę czy strój, ale dekoracja stołu również jest istotna. Oczywiście, tego typu wytyczne należy traktować z przymrużeniem oka. Nasi bliscy z pewnością nie obrażą się, jeśli nie spędzimy kilku godzin na starannym dobieraniu kreacji oraz wielu dni, planując wygląd pomieszczeń. Aby zorganizować udane spotkanie towarzyskie, nie musimy mieć nieograniczonego budżetu, oryginalnych pomysłów oraz umiejętności kulinarnych godnych Master Chefa. Warto jednak dołożyć wszelkich starań, by goście docenili i na długo zapamiętali urządzaną przez nas imprezę. Dobrym pomysłem będzie włożenie trochę wysiłku w choćby skromne udekorowanie stołu i dopasowanie jego wyglądu do okazji. Dzięki takim zabiegom nawet prosty, niewyszukany posiłek stanie się przyjemniejszy oraz bardziej wykwintny.
Zanim zaplanujemy ozdabianie, musimy ustalić temat spotkania i okazję, z jakiej się odbywa, aby dekoracja stołu była adekwatna do celu spotkania. Zupełnie innym przyjęciem jest baby shower, inaczej organizuje się wieczór panieński, a jeszcze inaczej proszony obiadek dla teściów czy Wigilię Bożego Narodzenia.
Najbardziej podstawowym nakryciem stołu jest biały, jasnoszary lub kremowy obrus i stonowana zastawa – najlepiej w kolorze białym lub białym ze złotymi paskami. Taka klasyka spodoba się każdemu i pasuje w zasadzie na każdą okazję. Problem w tym, że dla wielu może okazać się… zbyt stonowana i po prostu nudna. Oczywiście, są sytuacje, w których nie należy sięgać po udziwnienia i warto hołdować tradycji (np. wesele lub chrzciny). Większość spotkań organizowanych w domowym zaciszu nie jest jednak aż tak oficjalna i elegancka, wobec czego możemy pozwolić sobie na więcej fantazji, a im ciekawsza dekoracja stołu tym lepiej.
Klasycznym, a zarazem pięknym i ożywiającym akcentem są żywe kwiaty. Ich obecność jest pożądana przy każdej okazji: od urodzin, poprzez śniadanie wielkanocne, aż po niezobowiązujący wieczór ze znajomymi. Ich rodzaj możemy dopasować do pory roku oraz tematyki imprezy. W przypadku świąt Bożego Narodzenia standardowym wyborem jest gwiazda betlejemska, wiosenne przyjęcie uświetnią kolorowe tulipany lub żonkile, a letniego grilla – bukiet polnych kwiatów czy słoneczniki. Kolor płatków warto dopasować do reszty dekoracji. Wszystkie barwy powinny być ze sobą spójne, jednak nie mogą być zbyt jednolite, by się ze sobą nie zlewać.
Uniwersalną i jednocześnie niezwykle stylową dekoracją są także świece. Możemy zdecydować się np. na eleganckie, długie świeczniki lub małe świeczki pływające w niskich naczyniach z wodą. Delikatne światło rozświetli twarze gości oraz serwowane potrawy, a także wprowadzi ciepły, domowy nastrój.
Jeśli chcesz zachwycić gości i pomóc im wczuć się w klimat imprezy, dopasuj dekoracje do tematu spotkania. Na bożonarodzeniowym stole świetnie sprawdzą się ozdoby w kolorach czerwieni, zieleni, złota lub srebra. Warto umieścić na nim świerkowe gałązki, świece, pomarańcze (możesz powbijać w nie goździki, dzięki czemu w pokoju rozejdzie się piękny, świąteczny zapach), figurki Mikołajów lub aniołków, a nawet bombki. Biesiadników ucieszy także obecność małego upominku przy każdym nakryciu: może to być świąteczna czekoladka, cukierek lub ręcznie zdobiony pierniczek.
Na stole wielkanocnym dominują pastele. Świetnie sprawdzą się delikatny róż, błękit, żółć i zieleń. Stroiki można wykonać m.in. z bazi, rzeżuchy oraz pięknie ozdobionych pisanek. Nie zaszkodzi także obecność motywu baranka, kurczaczka lub zajączka. Ten ostatni może „wystąpić” w formie fantazyjnie zwiniętej serwetki – w sieci aż roi się od wskazówek, jak to zrobić. Jako że święta wielkanocne wypadają na wiosnę, na świątecznym stole powinny znaleźć się również kwiaty. Najlepiej sprawdzą się żonkile oraz kolorowe tulipany. Taka dekoracja stołu na święta jest bardzo przyjemna dla oka.
Podobnie możemy postępować w przypadku innych, nawet mniej popularnych świąt. Zasada jest analogiczna – dekoracje na stole powinny nawiązywać do świątecznych tradycji i zwyczajów. Walentynki kojarzą się z czerwonymi różami i serduszkami, Halloween z dyniami, pomarańczowymi świecami oraz gadżetami ze stosownymi motywami (np. pająkami i pajęczynami, duchami oraz czarnymi kotami), zaś urodziny z kolorowymi balonami, serpentynami, prezentami i tortem.