Dania na Halloween – co podać na imprezie z okazji tego święta?


Dania na Halloween – co podać na imprezie z okazji tego święta?

Halloween to święto, które od lat wzbudza liczne kontrowersje. Jedni narzekają na zwyczaje, które przyszły do nas zza oceanu, inni doceniają każdą okazję do dobrej zabawy. Jedno jest pewne – Halloween to specyficzny dzień, a odbywające się wówczas imprezy nie mogą się obejść bez wyjątkowej, barwnej oprawy. Zapraszając gości z tej okazji, warto przygotować dla nich coś nietuzinkowego, np. potrawy nawiązujące swoim wyglądem do symboli tego święta.

Za oknami panuje jesień, a my zamieniliśmy szorty i sandały na puchowe kurtki i ciepłe szaliki. W szarej, chłodnej scenerii każda okazja do dobrej zabawy jest na wagę złota. I choćby z tego powodu warto urządzić w tym dniu przyjęcie lub niewielkie, tematyczne spotkanie z przyjaciółmi.

Wigilia Wszystkich Świętych

Halloween do święto obchodzone 31 października, a jego nazwa oznacza dosłownie „Wigilię Wszystkich Świętych”. Do Polski przywędrowało ze Stanów Zjednoczonych, jednak cieszy się ogromną popularnością również w Kanadzie, Irlandii czy Wielkiej Brytanii. Dokładna geneza tego zwyczaju nie jest znana, jednak jego źródłem najprawdopodobniej jest świętowanie końca jesieni i początku zimy. Celtyccy druidzi wierzyli, że tego dnia zaciera się granica między światem żywych a zaświatami, przez co na ziemię mogą dostawać się duchy. Tradycja przebierania się w straszne stroje ma więc na celu odstraszenie złych demonów.

Słynna dynia

Najbardziej charakterystycznych symbolem Halloween jest wydrążona, wycięta w kształt przerażającej twarzy i podświetlona od środka dynia. W dekoracjach i przebraniach wykorzystuje się także inne elementy powiązane tematycznie z potworami i duchami, np. czarne koty, pajęczyny i pająki, trupie czaszki, zombie czy nietoperze. Tak naprawdę ogranicza nas jedynie nasz wyobraźnia – to my najlepiej wiemy, z czym kojarzą nam się demony i zaświaty.

Dobra zabawa

Oczywiście, nie jest to święto traktowane całkiem serio. Zarówno w krajach anglosaskich, jak i państwach, które zaadaptowały ten zwyczaj, Halloween wykorzystywane jest jako okazja do dobrej zabawy z przymrużeniem oka. I tak właśnie należy do niego podchodzić. Przystrajanie domu, tworzenie przebrania oraz przyrządzanie oryginalnych przekąsek mogą być znakomitą okazją do odegnania jesiennej chandry i odrobinę szaleństwa.

Dekoracje

Jeśli chcemy zrobić wrażenie na gościach, musimy sięgnąć po dania, które swoim wyglądem będą nawiązywały do tematyki tego święta. Nie muszą to być bardzo wyszukane potrawy – w tym wypadku liczy się przede wszystkim pomysłowa dekoracja. Warto zaopatrzyć się w foremki do ciastek w kształcie duchów, nietoperzy czy kotów, a także gotowe wyroby cukiernicze, np. żelki w kształcie dżdżownic. Sprawdzą się także wszelkie dania z dyni, która jest symbolem Halloween. W dodatku właśnie mamy sezon na to warzywo – należy z niego korzystać w jak największym stopniu!

Halloween Restauracja Akademia

Kilka inspiracji

Duszki na patykach

Składniki:

  • kilka bananów,
  • biała czekolada,
  • rodzynki lub groszki czekoladowe,
  • patyczki do lodów.

Banany przekroić na pół i ponadziewać na patyczki. Każdy z nich zanurzyć w rozpuszczonej, białej czekoladzie i udekorować groszkami czekoladowymi lub rodzynkami symbolizującymi oczy. Całość włożyć do zamrażarki na 20 minut.

Bezowe kości

Składniki:

  • białka z 3 dużych jajek,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 2/3 szklanki cukru.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni. Ubić białka z solą i proszkiem do pieczenia. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cały cukier. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując kształt kości. Piec przez 45 minut, a następnie studzić godzinę.

Mumie z parówek

Składniki:

  • ciasto francuskie,
  • krótkie parówki,
  • czarne oliwki,
  • rurka do napojów,
  • keczup.

Ciasto francuskie pociąć na paski o ok. 1 cm szerokości. Każdą parówkę owinąć ciastem, u góry zostawiając szparkę na oczy. Tak przygotowane „mumie” przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez ok. 15-20 min w temperaturze 200 stopni. Przy pomocy rurki wyciąć oczy z oliwek, a następnie ułożyć na każdej z parówek. Podawać z keczupem.

Ciasto dyniowo-marchewkowe z czekoladową „pajęczyną”

Składniki:

  • 250 g mąki tortowej,
  • 150 g cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 110 g rozpuszczonego masła,
  • łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 300 g ugotowanej i zmiksowanej dyni,
  • 100 g obranej i startej marchewki,
  • 100 g białej czekolady,
  • 100 g czekolady deserowej,
  • dodatkowa biała i deserowa czekolada do dekoracji,
  • 50 ml śmietanki 30%,
  • 150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym,
  • 55 g miodu.

Jajka obić na puszystą masę z dwoma rodzajami cukru. Dodać masło, a następnie mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika i wszystko razem zmiksować. Dodać puree z dyni i marchewkę, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 30-35 minut w temperaturze 185 stopni. Wystudzić.

Śmietankę podgrzać w małym rondelku i dodać do niej białą czekoladę. Kiedy czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką, stopniowo dodawać serek homogenizowany. Wylać polewę na ciasto i wyrównać jej powierzchnię za pomocą noża. Rozpuścić czekoladę deserową przeznaczoną do dekoracji, a następnie przelać ją do rękawa cukierniczego lub rożka wykonanego z papieru do pieczenia. Starannie narysować okręgi na cieście (jeden w drugim) lub spiralę, a następnie za pomocą wykałaczki poprowadzić linie od środka do brzegów, tworząc kształt pajęczyny.

Rozpuścić tabliczkę czekolady deserowej i wymieszać ją z miodem. Wylać masę na folię spożywczą i zawinąć. Gdy wystygnie, uformować z niej pająki. Niewielką ilość białej czekolady przeznaczonej do dekoracji rozpuścić i użyć jej do namalowania oczu pająków. Gotowe dekoracje przełożyć na ciasto.

Muffinki z „robakami”

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • szklanka mleka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • kakao (kilka łyżek),
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • żelki w kształcie dżdżownic,
  • papilotki i forma do muffinek.

Zmiksować wszystkie składniki poza żelkami. Umieścić papilotki w formie na muffinki, a następnie wypełnić je ciastem do 3/4 wysokości. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu lekko ostudzić muffinki, a następnie ponakłuwać jeszcze ciepłe za pomocą noża. W każdy otwór włożyć jedną żelkę – tak, by część wystawała na zewnątrz.