Czerwcowe owoce i warzywa – czerwiec na talerzu


Czerwcowe owoce i warzywa – czerwiec na talerzu

Czerwiec to początek lata i miesiąc otwierający sezon na świeże owoce i warzywa. Z niecierpliwością oczekujemy na produkty kuszące pełną gamą kolorów i intensywnych zapachów. Poza tym, że możemy cieszyć się ich wyjątkowym smakiem, warto pamiętać o bogactwie składników, które zawierają czerwcowe owoce i warzywa oraz ich właściwościom prozdrowotnym.

Sezonowe znaczy lepsze

Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę naszego żywienia. Według nowej piramidy żywieniowej są ważniejsze niż produkty zbożowe. Doniesienia naukowe przekonują, że ich obecność w diecie przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Spożywanie owoców i warzyw zapewnia nam dawkę witamin, składników odżywczych i przeciwutleniaczy, które zapewniają odporność i chronią przed wieloma chorobami.

Korzystając z sezonowych plonów mamy pewność, że wybieramy produkty najbardziej wartościowe. Są świeże, nie wymagają transportu z odległych rejonów świata i nie muszą być długo przechowywane. Dzięki temu nie wymagają sztucznego odświeżania przy pomocy chemicznych preparatów. Warto zapoznać się z kalendarzem sezonowych produktów, aby w pełni wykorzystać porę na nie. Jakie są czerwcowe owoce i warzywa, po które warto sięgać latem?

Czerwcowe Warzywa

czerwcowe owoce i warzywa; Restauracja Akademia Warszawa blog

Ogórki – substancje, których dostarczają naszemu organizmowi to między innymi: witaminy C, A, E, K, kwas foliowy, oraz minerały: wapń, żelazo, magnez, potas i fosfor.  Wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu moczowego, a także pomagają oczyszczać organizm z toksyn.

Bób – zawiera witaminy C, A, K oraz witaminy z grupy B. Jest bogaty w wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Ponadto zawiera cenny kwas foliowy. Wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krążenia, obniża stężenie cholesterolu we krwi i pomaga w leczeniu anemii.

Kalafior – dostarcza organizmowi: witaminy C, A, E, K oraz witaminy z grupy B. Ponadto zawiera liczne minerały: wapń, żelazo, magnez, potas, sód, fosfor. Pomaga chronić układ pokarmowy przed chorobami, a także przeciwdziała reumatoidalnemu zapaleniu stawów.

 

Fasola szparagowa – jest wartościowym warzywem dzięki zawartości witamin z grupy B oraz A, C, E, K, a także kwasu foliowego, wapnia, magnezu i fosforu. Ma korzystny wpływ na układ pokarmowy oraz odpornościowy. Pomaga regulować poziom cukru we krwi, jest więc świetnym wyborem dla osób cierpiących na cukrzycę.

Biała kapusta – jest bogatym źródłem witamin z grupy B, oraz witamin C, A, E, K, a  także magnezu, wapnia, potasu, miedzi i jodu. Ma korzystny wpływ na kondycję stawów, skutecznie poprawia odporność i wspomaga oczyszczanie przewodu pokarmowego.

czerwcowe owoce i warzywa; Restauracja Akademia Warszawa blog

Szparagi – są bogate w witaminy (C, A, E, K oraz witaminy z grupy B), kwas foliowy i minerały (wapń, fosfor, potas). Wspomagają pracę serca, obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz jej ciśnienie. Ponadto działają korzystnie na układ moczowy, układ krążenia, a tak że pracę oczu.

czerwcowe owoce i warzywa; Restauracja Akademia Warszawa blog

 

Pomidory – stanowią źródło wielu witamin (A, C, E i witaminy z grupy B), wapnia, magnezu, potasu, fosforu, oraz likopenu. Pomagają chronić organizm przed chorobami serca, miażdżycą i nowotworami, a także mają korzystny wpływ na jego odporność. Wykazują również doskonałe właściwości nawilżające, pielęgnacyjne i regenerujące skórę.

Rabarbar – ma wiele cennych składników: witaminy A, C, E oraz potas, wapń, fosfor, magnez. Ma dobroczynne działanie na układ krążenia oraz układ pokarmowy. Warto pamiętać, że zawiera również kwas szczawiowy, który w zbyt dużej ilości ma negatywny wpływ na nasze zdrowie.

Czerwcowe Owoce

czerwcowe owoce i warzywa; Restauracja Akademia Warszawa blog

Truskawki – zawierają wiele witamin, w tym C, A, E oraz witaminy z grupy B. Są źródłem żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Dzięki swoim właściwościom obniżają poziom cholesterolu, dobrze wpływają na pracę układu krwionośnego, a także pomagają oczyszczać organizm.

Porzeczki – stanowią bogate źródło witamin C, A, E oraz witamin z grupy B, potasu, wapnia, fosforu i magnezu. Wykorzystuje się je w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, niedokrwistości oraz ogólnego osłabienia organizmu.

czerwcowe owoce i warzywa; Restauracja Akademia Warszawa blog

Czereśnie – dostarczają naszemu organizmowi witaminy A, B i C oraz wapń, magnez, fosfor i potas. Wspomagają pracę serca, regulują przemianę materii i funkcjonowanie układu pokarmowego. Mają dobroczynny wpływ na pracę stawów, tarczycy oraz trzustki.

Jagody – są bogate w: witaminy C, A, B, PP, cynk, miedź, mangan i selen. Pomagają obniżać poziom złego cholesterolu, oraz poziom cukru we krwi. Mają właściwości przeciwbakteryjne, wspomagają leczenie chorób oczu i korzystnie wpływają na układ pokarmowy.

Poziomki – dostarczają wielu wartości odżywczych: witamin A, C, E, K, PP oraz witamin z grupy B. Ponadto są źródłem żelaza, wapnia, fosforu i magnezu. Skutecznie poprawiają odporność organizmu, wspierają pracę układu krwionośnego i układu krążenia.

Rozsmakujmy się w sezonowych produktach

Czerwiec to zdecydowanie jeden z najsmaczniejszych miesięcy w roku. Po długiej przerwie możemy na nowo odkrywać na chwilę zapomniane smaki. Sezonowe produkty są idealne na surowo, ale także dają pole do kuchennych popisów. Warto wykorzystywać je do dań tradycyjnych i kulinarnych eksperymentów. Nie bójmy się próbować nowych innowacyjnych połączeń smakowych.

Rozkoszujmy się smakiem letnich produktów. Właśnie teraz czerwcowe owoce i warzywa są najlepsze i najbardziej wartościowe. Zatem, jedzmy na zdrowie!