Barszcz czerwony, bigos, flaki – czyli ulubione potrawy Polaków


Barszcz czerwony, bigos, flaki – czyli ulubione potrawy Polaków

Choć coraz odważniej sięgamy po egzotyczne potrawy z różnych stron świata, ulubione smaki przeciętnego Polaka to wciąż potrawy z rodzimej kuchni. Potwierdzają to kolejne badania preferencji – większość z nas jako ulubione dania wymienia czerwony barszcz, bigos, flaki czy pierogi. Co sprawia, że tak bardzo odpowiadają nam te sprawdzone rozwiązania? Na czym polega sekret polskich przysmaków?

Wyniki badania Omnimas przeprowadzonego na grupie Polaków powyżej 15-tego roku życia są jednoznaczne: jeżeli chodzi o kuchnię, jesteśmy tradycjonalistami. 93% ankietowanych na pytanie o ulubioną potrawę wskazało typowo polskie dania. Choć mówi się, że nasi rodacy są wielbicielami kuchni włoskiej, orientalnej czy greckiej, w rzeczywistości smakosze tego typu jedzenia znajdują się w mniejszości. Jakie potrawy cieszą się szczególną sympatią i uznaniem?

Ulubione potrawy Polaków

Barszcz czerwony

Choć uważany jest za typowo polską potrawę, w rzeczywistości przywędrował do nas z Ukrainy jest bardzo popularny w wielu krajach Europy Środkowej oraz Wschodniej. Nie da się jednak ukryć, że wielu z nas zna to danie z domu rodzinnego. Podstawą tej kwaśnej zupy są buraki ćwikłowe ukwaszone lub zaprawione octem. Tradycyjnie barszcz serwowany jest jako pierwsza potrawa na kolacji wigilijnej spożywanej 24 grudnia, choć wielu Polaków raczy się nim znacznie częściej. Co ciekawe, w przeciwieństwie do wielu innych przysmaków kuchni polskiej, ta potrawa jest niezwykle niskokaloryczna – w postaci niezabielanej, bez żadnych dodatków zawiera jedynie 36 kalorii na szklankę.

Bigos

Bigos jest bez wątpienia jednym z najbardziej charakterystycznych, polskich dań (choć spożywa się go również w Białorusi czy Litwie). Niektórzy twierdzą, że jego nazwa pochodzi z łaciny i oznacza dosłownie „dwa smaki” (co ma się odnosić do dwóch rodzajów kapusty używanych do jego przyrządzenia: świeżej, białej oraz kiszonej). Podstawą bigosu jest kapusta (czasami wyłącznie kiszona, jednak zwykle wymieszana ze świeżą) oraz różne gatunki mięsa i wędlin. Oprócz tego w skład potrawy wchodzą grzyby, suszone lub wędzone śliwki, cebula oraz przyprawy. Danie należy dusić jak najdłużej – najlepiej kilka dni. W tym czasie można podlewać bigos winem (najlepiej czerwonym wytrawnym), wzbogacać miodem, koncentratem pomidorowym lub powidłami śliwkowymi. Tradycyjnie bigos można podawać jako ciepłą przystawkę lub przekąskę, najczęściej w towarzystwie pieczywa lub/i wódki.

Flaki

Flaki to potrawa, która pojawiła się na polskich ziemiach ok. XIV wieku i podobno była jednym z ulubionych dań Władysława Jagiełły. Co ciekawe, choć flaki uznawane są za typowo polski przysmak, w różnych formach pojawiają się także w kuchni austriackiej, czeskiej, niemieckiej, włoskiej, francuskiej oraz w kuchniach azjatyckich). Tradycyjnie zupę tę przyrządza się z oczyszczonych i pokrojonych w cienkie paski fragmentów żołądka wieprzowego, wołowego lub żołądków zwierząt jeleniowatych (jelenia, łosia czy daniela). Na flaki nadają się wszystkie cztery części żołądka, czyli czepiec, żwacz, księgi oraz trawieniec. Co ciekawe, choć flaki znalazły się na wysokim miejscu wśród ulubionych dań Polaków, reszta świata nie podziela tych zachwytów. Kiedy kilka lat temu dziennik „Times” opublikował wyniki plebiscytu na najbardziej obrzydliwą potrawę, polskie flaki znalazły się na… pierwszym miejscu, wyprzedzając m.in. hakami, czyli zgniłe mięso rekina, małpi móżdżek czy larwy w lukrze.

Gołąbki

Gołąbki Restauracja Akademia

Gołąbki to potrawa składająca się z mięsnego farszu (najczęściej jest to mielone mięso wieprzowe wymieszane z ryżem lub kaszą i cebulą) zawiniętego w liście białej kapusty. W wielu innych krajach występują potrawy bardzo zbliżone do polskich gołąbków. „Swoje” gołąbki przyrządzają m.in. Ukraińcy, Białorusini, Litwini, Czesi, Słowacy, Amerykanie, Szwedzi, Grecy czy Finowie.

Żurek

Żur to zupa przygotowywana z zakwasu z razowej maki żytniej z różnymi dodatkami. Znane są wersje z wywarem z kości i warzyw, zabielane śmietaną, okraszone grzybami suszonymi, kiełbasą, boczkiem, żeberkami, białą kiełbasą oraz jajkiem ugotowanym na twardo. Nazwa żur pochodzi od niemieckiego słowa „saure:, czyli „kwaśny”.

Kotlet schabowy

Kotlet schabowy uchodzi za jedno z najbardziej charakterystycznych dań tradycyjnej kuchni polskiej, choć w rzeczywistości na naszych ziemiach pojawił się dopiero w XIX wieku. Przygotowuje się go poprzez ubijanie plastrów schabu tłuczkiem, panierowanie w mące, jajku i bułce tartej, a następnie smażenie ich na rozgrzanym oleju lub smalcu. Na ogół kotlety podaje się z gotowanymi ziemniakami i zasmażaną kapustą lub surówką.

Pierogi

Pierogi to potrawa, która cieszy się wielkim powodzeniem nie tylko wśród Polaków, ale również wśród turystów odwiedzających nasz kraj. Na potrawę składają się cienkie, elastyczne kawałki ciasta napełnionego różnego rodzaju farszami, a następnie ugotowane w wodzie. Sam koncept na tego typu danie pochodzi z Chin, zaś do Polski zawitał mniej więcej w XIII wieku. W naszym kraju największym powodzeniem cieszą się pierogi ruskie (czyli z farszem twarogowo-ziemniaczanym), z mięsem oraz z kwaśną kapustą i grzybami.

Pierogi Restauracja Akademia