Szef Kuchni jest wizytówką każdej restauracji, jest kreatorem dań, których smak pozostaje na długo w pamięci Gości i każe im wracać po więcej! W kuchni Akademii „pierwsze skrzypce” gra Krzysztof Kowalski. Z okazji Międzynarodowego Dnia Szefa Kuchni zadaliśmy mu kilka pytań, na które odpowiadał bez zastanowienia.
15 pytań do Szefa Kuchni Akademia w konwencji kwestionariusza Prousta
1. Kotlet schabowy panierowany czy łosoś nori w sosie teriyaki?
Zdecydowanie schaboszczak!
2. Dlaczego zostałem kucharzem?
Bo to moja pasja.
3. Główna cecha mojego charakteru?
Jestem furiatem.
4. Cechy, które musi posiadać dobry Szef Kuchni?
Odporność psychiczna.
5. Co cenię najbardziej u współpracowników?
Kompetencje.
6. Moja główna wada?
Jestem furiatem!
7. Czego zazdroszczę innym ludziom?
Niczego.
8. Moje popisowe danie?
Stek z kalmara z kuskusem, romanesco i salsą pomidorową (Danie spoza karty Akademii)
9. Moje marzenie o szczęściu?
Niezależność.
10. Co wzbudza we mnie obsesyjny lęk?
????????
11. Kim lub czym chciałabym być, gdybym nie był Szefem Kuchni?
Kierowcą tira.
12. Słowa, których nadużywam?
Wulgaryzmów niestety, ale tylko w pracy!
13. Czego nie cierpię ponad wszystko?
Stresujących sytuacji.
14. Błędy, które najczęściej wybaczam?
Wybaczę wszystkie, o ile winowajca się do nich przyzna!
15. Wódka czy whisky?
Sok.