Monotonia zabija – tak mawiają ludzie i nie ciężko zgodzić się z tym stwierdzeniem. Dni mijają jeden za drugim, miesiąc za miesiącem, rok za rokiem. Czas płynie nieubłaganie, a to potęguje wrażenie, że chwile uciekają nam między palcami jak piasek. Coachowie, psychologowie, czy szkoleniowcy zgodną opinią mówią, aby próbować nowych rzeczy. W różnorodności siła – w każdym aspekcie życia. W szkole, pracy, w życiu prywatnym.
Przez nowe doświadczenia uczymy się nowych rzeczy, uczymy się samych siebie, rozwijamy się. Znasz to, prawda? Zapewne próbowałeś wdrażać nowe pomysły w życiu zawodowym. Szukasz nowego hobby, aby poszerzać swoje horyzonty. Zabierasz swoją drugą połowę na weekendowy wypad, aby zmienić otoczenie i ożywić swój związek.
Czy zastanawiałeś się jednak nad zmianą rutyny w swoich kulinarnych preferencjach?
Możesz w ten sposób znaleźć wiele pozytywnych stron. Zastanawiasz się jakie? Sprawdź, co może Ci to dać:
- Możesz odkryć nowe potrawy, składniki czy kompozycje, które pokochasz.
- Urozmaicisz swoją dietę, a to z kolei wpłynie na to, że będziesz dostarczać swojego organizmowi więcej witamin, składników odżywczych.
- Wzbogacisz swoje doświadczenia kulinarne – wyzbędziesz się monotonii również w tym aspekcie.
- Wspólne posiłki to idealny pomysł na spędzanie czasu z rodziną czy znajomymi. Wspólne poznawanie nowych rzeczy pozytywnie wpływa na rozwój relacji.
I wiele innych powodów, które spowodują, że chcesz poznać nowości.
Jak zacząć?
Jeśli gotowanie nie jest Twoją mocną stroną i obawiasz się eksperymentów w kuchni, aby nie zrazić się do nowych dań. Może lubisz, gdy posiłki serwowane są Tobie a znudziłeś się zwykłą pizzą, sałatkami czy pastami. Nie podróżujesz za granicę zbyt często, aby mieć możliwość wypróbowania kuchni świata.
Nic nie szkodzi. W tym momencie warto wybrać dobre restauracje, które uchylą Wam rombka tajemnicy kulinarnych podbojów. Kto wie, może to one zainspirują to eksperymentowania w zaciszu domowej kuchni w późniejszym czasie.
Na szczęście na mapie Warszawy może spotkać restauracje godne polecenia, które oferują pyszne dania, ale w różnorodnym stylu.
Tradycja dwudziestolecia międzywojennego
Polska odradzająca się po odzyskaniu niepodległości i krótko po zakończonej I wojnie światowej nie zapomina o dobrej kuchni. Najbardziej popularne dania kuchni polskiej, znane od dziesięcioleci – tego można skosztować w klimatycznej restauracji „u Wieniawy”. Nazwa nawiązuje do generała Wieniawy, znanego z umiłowania do dobrego jedzenia i goszczenia w najlepszych restauracjach. Odwiedzając restaurację spotkasz się z historycznym duchem do uwielbienia dobrego jadła. Miłośnicy tradycji powinni obrać to miejsce jako obowiązkowy punkt odwiedzin.
Tradycja z domieszką nowoczesności
Wyobrażasz sobie kucharzy, którzy kochają i praktykują tradycyjną polską kuchnię, ale przy tym modyfikują nowoczesnymi kulinarnymi trikami? Lubisz znane Ci dania, ale chciałbyś spróbować tego samego, ale w zmienionej odsłonie? Żaden problem. Restauracja Akademia znana jest jako jedna z najlepszych restauracji w stolicy. Klienci kochają je za kameralny klimat, przemiłą obsługę, ale przede wszystkich za niepowtarzalne, pyszne dania. Możesz tu skosztować między innymi tatara z pomidorów, czy słynny już sernik o nazwie „Akademia”.
Bąbelki na rozluźnienie
Jesteś miłośnikiem szampana lub wina? Koniecznie odwiedź restaurację Bubbles, w której aż kręci się w głowie od ilości bąbelków. To jedyne takie miejsce, gdzie możesz wypróbować szampana bądź wina musującego z każdego zakątka świata. Doskonałe miejsce, aby wybrać się ze znajomymi i podegustować oferowane trunki. Tym bardziej, że lokal wyszedł ze świetną inicjatywą, idealną na pozytywne rozpoczęcie nowego tygodnia. W poniedziałki i wtorki w godzinach popołudniowych i wieczornych możliwe jest wykupienie dwugodzinnego open baru umożliwiającego wypróbowanie trunków w dowolnej ilości. Brzmi świetnie! Menu restauracji, oprócz trunków, posiada również listę pysznych przystawek oraz dań.
Również w świecie kulinarnym mamy dostępność do bogatego wachlarza rozmaitości. Warto być otwartym na nowości i próbować nowych smaków.