Odkrywcy świata z przełomu XV i XVI wieku otworzyli ogromne wrota możliwości. Poznawania świata, ludzi, innych kultur, możliwości podróżowania i próbowania nowych smaków. Dzięki nim przyprawy dotychczas drogie i przeznaczone jedynie dworskim kuchniom, stały się popularne w szerszym gronie ludzi.
Teraz nie potrafimy sobie wyobrazić życia bez przypraw, które nadają smaku, aromatu a także posiadają wiele właściwości zdrowotnych.
Już nie tylko sól
Nasza rodzima sól w dalszym ciągu stoi na piedestale popularności. Jest naturalnym konserwantem oraz wzbogaca smak dania. Jednak w nadmiarze nie jest zdrowa, a wręcz szkodzi naszemu organizmowi. Na szczęście mamy dostęp do różnorodnych przypraw z wielu zakątków świata, które potrafią nadać bogatego aromatu i smaku, a dzięki temu możemy zmniejszyć ilość używanej soli.
Bogactwa Azji
To właśnie na kontynencie Azji znajduje się największa ilość przypraw, które są popularne na polskich stołach. Dlaczego akurat to miejsce obfituje w smakowite złoto? Zawdzięcza to specyficznemu monsunowemu klimatowi, który jest ciepły oraz wilgotny. Do tego spora ilość żyznych brunatnych gleb sprawiają, że są idealnym miejscem do upraw różnych gatunków ziół, roślin i przypraw.
Jakie są najpopularniejsze przyprawy z tego kontynentu?
Tam gdzie pieprz rośnie
Zaraz po soli, drugą najbardziej popularną przyprawą bez której nie potrafimy żyć jest pieprz czarny. Uprawy spotkamy na całym kontynencie, jednak Wietnam przoduje w najlepszych gatunkach pieprzu. Nam najbardziej znana jest wersja pieprzu czarnego, ale coraz częściej stosujemy również gatunki. Pieprz kolorowy nadaje bogatszy bukiet smaków czy pieprz biały, który jest delikatniejszy i idealnie pasuje do potraw rybnych.
Przyprawy czyli Skarby Indii
Indie iście rozgrzewają swoimi owocami natury. Z tego krają najbardziej popularne są przyprawy, które oprócz walorów smakowych, nadają potrawom wyrazisty kolor, a także naturalnie rozgrzewają. Do przypraw tych należą cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, kurkuma, kardamon. Nie tylko spotykane w słodkich potrawach, ale także w napojach oraz sosach, również wytrawnych. Ciekawostką jest, że cynamon naturalnie zmniejsza ilość spożywanych cukrów prostych w krwi, także warto dodawać chociaż szczyptę do deseru, aby uchronić się przed negatywnymi skutkami nadmiaru cukrów.
CZERWONA MIŁOŚĆ
Kolejnym składnikiem ważnym w polskiej kuchni jest papryka. Znana głównie z kuchni węgierskiej, gdzie jest obowiązkowym dodatkiem do potraw takich jak gulasz czy leczo. Znana i uprawiana jest także w Hiszpanii. W obu krajach sprzyja uprawie ciepły i słoneczny klimat. W polskich spiżarenkach znajdziemy suszoną paprykę słodką, ostrą, czy wędzoną. Każdą kochamy.
Jeśli rosół, to koniecznie z…?
Pyszny, królewski rosół, ale nie tylko ta zupa wymaga przypraw, aby nadać bogactwa smaku. Liść laurowy, który jest popularnych w uprawie w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego jest obowiązkowym dodatkiem do zup, sosów czy potraw takich jak bigos. Jeśli jesteśmy już w tym rejonie, to należy wspomnieć także o majeranku, który jest obowiązkowym składnikiem w potrawach ciężkostrawnych. Jest naturalnym wspomagaczem trawienia. Kolejną obowiązkową przyprawą jest ziele angielskie, które wcale nie pochodzi z Anglii. Uprawiane jest głównie w Ameryce Środkowej. Lubczyk, który uważany jest za naturalny afrodyzjak, pochodzi z Bliskiego Wschodu – Afganistanu i Iranu. Aktualnie uprawiany również w naszych rodzimych ogródkach.
Trochę ostrzej?
Kolebką ostrych potraw jest Ameryka Południowa, a w szczególności kuchnia Meksykańska. Chilli i pieprz cayenne przywędrowały właśnie z tamtych rejonów.
Potraw z Ameryki Południowej nie można sobie wyobrazić także bez kolendry – zioła, które również staje się coraz popularniejsze w naszym kraju.
To nie wszystko
W kuchennych szufladach króluje wiele innych przypraw. Oregano, które uprawiane jest a Ameryce Północnej, Europie oraz Azji, jest pysznym dodatkiem do pizzy, zapiekanek czy past. Lubimy gotowe mieszanki przypraw takie jak zioła prowansalskie, które są miksem rozmarynu, bazylii, tymianku, szałwii, mięty, cząbra i majeranku. Jak nazwa wskazuje – pochodzi z francuskiej Prowansji. Goździki, uprawiane w Afryce, są często stosowane do napojów, nalewek, sosów. Dobrze wiedzieć, że działają przeciwbólowo – szczególnie w sytuacji bolącego zęba, warto wziąć do buzi kilka goździków i rzuć. Ból po chwili zostanie uśmierzony. Lista przypraw będzie z pewnością coraz dłuższa, gdyż lubimy poznawać nowe smaki i eksperymentować z nowymi przyprawami.