Potrawy świąteczne. Dla wielu zbliża się wyczekiwany przez cały rok okres Bożego Narodzenia. Czas spędzony z bliskimi w towarzystwie tradycyjnych, ulubionych i przepysznych potraw. Już od najmłodszych lat potrafimy wymienić całą listę tradycyjnych polskich dań wigilijnych. W Polsce przede wszystkim wśród potraw świątecznych królują dania jarskie, a wśród nich karp, pierogi, barszcz u uszkami, kutia czy susz owocowy w formie kompotu.

Jednakże od 2004 roku jesteśmy nie tylko obywatelami Polski, ale także Unii Europejskiej. Częściej podróżujemy i poznajemy tradycje europejskich krajów. Zatem co Europejczycy przygotowują na świąteczny stół?

Na północ od nas

Kraje północne mają szeroki zasób ryb, także święta obfitują w dania rybne. Aczkolwiek na stole nie spotkacie karpia tak popularnego w Polsce. Ryba ta nie jest popularna w krajach skandynawskich. Natomiast króluje dorsz podawany w różnych postaciach. Przykładowo Norwegowie uwielbiają lutefisk. Jest to dorsz poddawany specyficznej obróbce – suszony, a następnie namaczany w specjalnym roztworze, a na koniec gotowany na parze lub pieczony. Podobnie Szwedzi uwielbiają suszone ryby. Z kolei Duńczycy uwielbiają pieczoną kaczkę faszerowaną jabłkami i suszonymi jabłkami. W Skandynawii spotkać możemy również dania z wieprzowiny oraz jagnięciny.

W przypadku potraw słodkich dominują desery ryżowe, pierniczki i słynne ciastka cynamonowe.

Wyspy Wielkiej Brytanii

Święta w Wielkiej Brytanii nie mogą odbyć się bez pieczonego indyka. Jest to tradycyjne i obowiązkowe danie Brytyjczyków. Farsz przygotowywany jest wedle uznania, aczkolwiek często są to warzywa i suszone owoce. Indyk często podawany jest w towarzystwie gotowanej brukselki oraz ziemniaków.

Natomiast w przypadku dań słodkich na pierwszym miejscu jest plum pudding, czyli ciasto z dużą ilością bakalii i dodatku alkoholu. Tradycja mówi o tym, aby w przygotowywanie deseru włączyli się wszyscy członkowie rodziny, dodając kolejno składniki i wypowiadając życzenia na kolejny rok.

Zachodni sąsiedzi

Nasi zachodni sąsiedzi – Niemcy – mają mniej postną ucztę niż my. Na ich stołach wśród potraw świątecznych dumnie serwowana jest pieczona gęś z nadzieniem kasztanowym. Kiełbaski w różnej postaci, sałatka ziemniaczana a na deser podawana strucla z rodzynkami czy pierniczki w towarzystwie grzanego wina.

Z kolei w Holandii nie jest ważna kolacja wigilijna. Holendrzy skupiają się dwóch dniach Bożego Narodzenia kosztując potrawy głównie z dziczyzny, indyka, gęsi oraz zająca. Słynnym daniem jest chlebek o nazwie kerststol, który jest pieczony z dużą ilością bakalii.

Idąc coraz niżej

Francuskie święta wyglądają zupełnie inaczej niż nasze polskie. Na francuskim stole znajdziemy ostrygi, ślimaki, przegrzebki świętego Jakuba, kawior oraz foie gras, czyli słynną gęsią wątróbkę. Portugalczycy nie poszczą w wigilię – znajdziemy sporą ilość dań mięsnych. Jak w innych krajach, znajdziemy sporo słodkości. Najbardziej popularnym jest turrón, czyli rodzaj nugatu z dodatkiem migdałów, orzechów laskowych i miodu.

Włoskie święta obfitują w owoce morza, ryby i makarony. Ze słodkości słynnym jest babka o nazwie panettone – bardzo słodka i z dużą ilością bakalii. Natomiast Grecy kochają słodkości i tak najbardziej popularnym są ciasteczka melomakarona o pomarańczowym smaku i maczane w miodzie.

Słowiańskie święta A POTRAWY ŚWIĄTECZNE

U naszych najbliższych sąsiadów jak Czechy, Słowacja oraz kraje wschodnie – przeważają także dania jarskie. Wśród ryb polarny jest karp – tak jak u nas, zwyczajem jest zostawianie jego łusek, które mają przynieść szczęście w postaci pieniędzy. Nie może zabraknąć śledzia, który uwielbiany jest u wschodnich sąsiadów. Podawany w przeróżnej konfiguracji. Wśród zup znajdziemy barszcz oraz zupę grzybową. Natomiast ze słodkości pierniki i makowce. Sałatka jarzynowa i ziemniaczana jest także obowiązkową pozycją na stole.

Europejskie, świąteczne stoły obfitują w różnorodne dania. Niektóre są mięsne i obfite, a inne bardziej postne. Natomiast jedno jest niezmienne, że dla każdego mieszkańca Europy, czas świątecznym jest czasem spędzony w gronie rodziny i najbliższych. Jest to także okazja do ucztowania i kosztowania najlepszych rarytasów. Dla każdego jest to celebracja wspólnie spędzanego wolnego czasu.

potrawy świąteczne