Polska kuchnia – o kluchach, kluskach i kluseczkach


Polska kuchnia – o kluchach, kluskach i kluseczkach

Kluski w Polsce są bardzo popularnym dodatkiem do dań, ale można je spotkać także w wersji solo. Znane są pod wieloma postaciami i przygotowywane są już od stuleci i to nie tylko w Polsce. W zależności od regionu, sposobu przygotowywania i składników – posiadają swoje własne nazewnictwo. Co zatem kryje polska kuchnia?

Ogółem mówiąc kluski należą do potraw mącznych, gdyż to właśnie mąka jest głównym składnikiem. Dodawane są takie składniki jak jaja, ziemniaki czy biały ser. Zatem jest to tanie danie ze składników łatwo dostępnych i nie wymagających wybitnych umiejętności kulinarnych.

Kluski pod wieloma postaciami znamy w naszym kraju od stuleci. Tanie w przygotowaniu
ze składników dostępnych w spiżarni każdej gospodyni potrafiły szybko nasycić całą rodzinę.

Warto zatem przyjrzeć się rodzajom klusek.

Gůmiklyjzy – co to takiego?

Gůmiklyjzy to nic innego jak kluski śląskie, czyli jedne z najbardziej popularnych klusek spotykanych w Polsce. Śląsk uważa się za kolebkę tego dania, jednak popularne są w każdym regionie. Formowane okrągłe kulki z charakterystycznym wgłębieniem na środku. Przygotowywane głównie z gotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki ziemniaczanej i gotowane w osolonym wrzątku. Podawane z mięsami duszonymi w sosie. Do czego natomiast wgłębienia w kluskach? Idealnie wypełniają się aromatycznym i pysznym sosem mięsnym. Na samą myśl cieknie ślinka.

Kopytka

Drugimi, najbardziej popularnymi kluskami w Polsce są kopytka. Jeśli chodzi o składniki są prawie, że identyczne do klusek śląskich bowiem głównym składnikiem są zmielone bądź utłuczone ziemniaki. Tutaj jednak dodaje się jeszcze jajko oraz przyprawy wedle uznania. Kształt jest jednak zupełnie inny od poprzednich. Ciasto formowane jest w długi „sznur”, a następnie cięty na mniejsze kawałki. Jest to idealne danie, gdy pozostają ugotowane ziemniaki z obiadu dnia poprzedniego.
Kopytka idealnie sprawdzają się jako dodatek do sosów i mięs. Można je spożywać także solo z dodatkiem roztopionego masła, cebuli czy cukru.

Hałuski i tarcioki

Na Podhalu możemy natomiast spotkać się z hałuskami oraz tarciokami, które także przygotowywane są z mąki i ziemniaków. Mają kształt malutkich klusek, gotowanych także we wrzątku. Najczęściej podawane są ze skwarkami. Można także spotkać się z dodatkami w postaci ciepłego mleka oraz twarogu.

Kartacze

We wschodniej części Polski, głównie na Suwalszczyźnie i okolicach Białegostoku, popularne są kartacze inaczej nazywane cepelinami. Są to sporej wielkości owalne pyzy ziemniaczane faszerowane mięsem, często okraszane boczkiem i cebulką.

Pyzy

Pyzy to kolejny rodzaj klusek ziemniaczanym, jednak te są najczęściej przygotowywane z ziemniaków zarówno gotowanych jak i surowych, potartych w piórka. Formowane w kulki i serwowane często z boczkiem i cebulką. Można również spotkać je z nadzieniem, głównie mięsnym.

O kluchach, kluskach i kluseczkach - czyli co wiemy o polskiej kuchni

Kluski leniwe

Kluski leniwe nazywamy również pierogami leniwymi. W odróżnieniu do poprzednich – te spożywamy głównie na słodko. Głównym składnikiem leniwych pierogów jest biały ser, mąka oraz jaja. W kształcie przypominają kopytka. Najczęściej podawane są z roztopionym masełkiem i cukrem.

Kluski lane

Te kluseczki bardzo prosto i szybko możemy przygotować, a do tego dzieci je uwielbiają. Ponadto są uniwersalne, gdyż możemy je zjeść zarówno w rosole na wytrawnie, jak i zupie mlecznej na słodko. Gładką masę z jajek z dodatkiem mąki powoli i małymi porcjami wlewamy do ciepłej zupy, tworząc drobne, lane kluseczki.

Pampuchy

Pampuchy to drożdżowe pyzy bądź pączki gotowane na parze. Charakterystyczny jest właśnie sposób przygotowywania, czyli gotowanie na parze. Puszyste, drożdżowe bułeczki konsumowane są na słodko i na słono, jednak najbardziej popularna jest wersja słodka. Prawdziwą furorę robią pampuchy polewane sosem śmietanowym wymieszanym z cynamonem i dodatkiem białego sera.

Wariacja klusek w Polsce jest bardzo spora. Podróżując po naszym kraju warto spróbować regionalnych wersji tych mącznych potraw. Warto sprawdzić książki i zeszyty kulinarne naszych mam oraz babć, gdyż możemy spotkać tradycyjne przepisy na te rarytasy.