Niezależnie, czy siadamy do codziennego posiłku w domu, czy jest to uroczyste spotkanie w restauracji z większą ilością osób. Jedno jest ważne – aby serwowane dania były smaczne. Jednak co jest lepszego niż przepyszny obiad bądź kolacja? Pyszny obiad tudzież kolacja pięknie podana! Tak, prawdą jest, że „jemy oczami” – zdecydowanie szybciej wybierzemy z karty dań te, które pięknie prezentuje się na zdęciu lub podpatrujemy co serwuje kelner stolikowi obok. Tej kulinarnej „magii” możemy również spróbować w domu.

Czym właściwie jest plating?

Plating to inaczej sztuka układania, dekorowania i serowania dania. Zabieg ten ma na celu zwiększenie walorów podawanego posiłku. Daleko nam już do barów mlecznym niczym z filmu Barei „Miś”, gdzie sposób podania obiadu jest, delikatnie mówiąc, niesmaczny. W zapomnienie idą także dekoracje takie jak sprzed ponad dwudziestu lat, gdzie królowała udekorowana grubą warstwą majonezu sałatka jarzynowa z marchewkowymi różyczkami. Ludzie są wzrokowcami w różnych aspektach życia i pierwszym ocenianymi kryteriami jest wygląd. Czy chodzi o kupno auta, sukienki, wyboru partnera czy też właśnie posiłku.

Od czego zacząć?

Sztuka dekorowania dania może stać się kreatywną zabawą, która zachęci domowników do skosztowania dania i wyzwoli efekt „wow”. To może być również dobry sposób na dzieci w typie niejadków, które zaciekawione wyglądem posiłku, zdecydują zjeść więcej. Na pierwszym miejscu należy dobrać odpowiednie naczynia, na których podamy posiłek. Jeśli zależy nam na klasycznym stylu, warto postawić na kolor biały. Jest on uniwersalny, ale także szlachecki. Kolorowe talerze również pięknie prezentują się. Świetnie nadają się jako tło do kolorowych sałatek bądź deserów, ale nie tylko. Kształt talerzy to już rzecz gustu. Okrągłe dają klasyczny, ale też uniwersalny styl. Prostokątne, czy kwadratowe nadają nowoczesności. Mając na myśli najmłodszych smakoszów, miło jest ich zaskoczyć naczyniami z kolorowymi grafikami, które zachęcą do jak najszybszego zjedzenia posiłku, aby odkryć ukryte obrazki.

restauracja Akademia lunch

Układanie na talerzu

Jeśli mamy już wybrane talerze pod serwowane dania, kolejnym krokiem jest zaplanowanie sposobu ułożenia. Każdy szczegół na talerzu gra bardzo dużą rolę.
Na pierwszym miejscu należy oczywiście zadbać o jakość składników – przykładowo sałata musi być świeża bez zwiędniętych liści bądź pierogi dokładnie sklejone.
Pierwsze skrzypce powinien grać główny składnik. Należy zadbać o to, aby posiadał odpowiednie proporcje. Biorąc na przykład pieczeń na obiad, można spróbować podać kawałek mięsa ucięty po ukosie, niż tradycyjnie – tak drobna rzecz potrafi już wiele zmienić w ogólnym wyglądzie dania.
Kolejnym punktem jest zadbanie o proporcje kolejnych składników. Powinny one być już bardziej tłem dla głównego bohatera posiłku. Duża zmianą będzie już sposób podania tradycyjnych ziemniaków – można ułożyć je w foremce tworząc elegancki kopczyk bądź przygotować puree, które rozsmarujemy pod kawałkiem mięsa.

Co za dużo, to nie zdrowo

Dosłownie i w przenośni. Zarówno nie warto objadać się, ale także nie nakładać zbyt dużo na talerz. Jeśli danie składa się z wielu składników, część z nich rekomenduje się podać w osobnych miseczkach – kasza, ryż bądź surówka. Kolejny, niewielki zabieg, który znacznie poprawi wygląd naszych dań.

Siła dekoracji

Tutaj mamy szerokie pole do popisu i ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Wszystko jednak należy zachować w dobrym guście i z mottem „im mniej, tym lepiej”.
Przy daniach głównych możemy finezyjnie umiejscowić sos na talerzu. Forma kropli bądź „mazajek” nie jest trudna do wykonania, a dobry efekt jest gwarantowany.
Przy podawaniu deserów możemy zastosować podobne zabiegi. Zmień tradycyjne obsypywanie ciasta cukrem pudrem. Używając różnych szablonów, obsyp najpierw talerz słodkim puchem, a następnie ułóż na nim deser. To tylko jeden z morza pomysłów. Kreatywność gra tutaj dużą rolę, ale jeśli masz z tym problem, to w Internecie jest całe mnóstwo inspiracji i tutoriali.

Restauracja Akademia krem z białych warzyw

Sposób na przemycenie

Dekorowanie potraw to świetny pretekst, ale i okazja, aby dodać zioła, sypkie przyprawy bądź owoce i warzywa, które będą formą dekoracji. Także jest to idealna szansa na wzbogacenie dania dodatkowe składniki odżywcze. Należy jednak pamiętać, że przede wszystkim danie musi być dobrze przygotowane i smaczne.
Bez tego najpiękniej podane danie nie zagwarantuje satysfakcji ze spożywanego posiłku.