Jeśli chcemy wypróbować czegoś nowego, ale jednak nie jesteśmy do końca przekonani, czy nie rozczarujemy się? Może planujemy zaprosić kogoś ważnego na kolację i zastanawiamy się jakie miejsce będzie odpowiednie? Żaden problem. Restauracja Akademia wychodzimy naprzeciw Państwa oczekiwaniom i skomponowała listę najczęściej wybieranych dań w tejże restauracji. Liczby mówią same za siebie, za którymi stoi rzesza ludzi, którzy spróbowali i nie zawiedli się.
Gorąco polecamy do zapoznania się i spróbowania bestsellerów.
Na początek dobry starter
Dla koneserów tradycyjnej kuchni polskiej na liście znalazły się nóżki w galarecie z piklami i sosem chrzanowym. Najlepszej jakości wieprzowina z domowymi piklami i sosem w klasycznej postaci w najlepszym wydaniu. Pamiętacie spotkania sprzed lat, na których nie mogło zabraknąć tych rarytasów? Szef Kuchni pragnie przypomnieć ten niezapomniany smak. Dla miłośników modyfikowanej tradycji również coś się znajdzie. Tatar w wersji jarskiej, który przygotowywany jest ze świeżego i delikatnego łososia. Serwowany z rukolą i sosem musztardowo-miodowym. Lekko ostrawy smak rukoli oraz połączenie wyrazistej musztardy ze słodkim i delikatnym miodem jest idealnym tłem dla ryby. Perfekcyjnie skomponowana gra smaków i dopełnienie w każdym calu. Oraz kolejny hit, czyli złoto polskiego drobiarstwa. Gęś, która uważana była od stuleci za szlacheckie mięso. Kucharze Akademii serwują w postaci gęsich żołądków w towarzystwie borowików w maślanej emulsji z pietruszką. Niesamowicie delikatna i rozpływająca się w ustach kompozycja.
Dla miłośników zup
Jest i ona. Królowa zup na polskich stołach. Zapewne niejedna osoba mogłaby się teraz sprzeczać jeśli chodzi o faworyta, ale większość wskaże właśnie tę zupę – żurek. W ofercie restauracji znajdziemy klasyczny żurek z białą kiełbasą i jajkiem Kucharze przygotowują zakwas z najlepszej jakości składników, a następnie gotują i przyprawiają jak nasze babcie i mamy.
Niejedna osoba ma problem z idealnym przyprawieniem tej zupy, aby odwzorować ten klasyczny smak ze wspomnień. My pomożemy w tym i podamy gotowy w najlepszej wersji. Potwierdzają to klienci, którzy regularnie wracają do tego miejsca.
Przejdźmy do konkretów
Przedstawiamy dania główne, które zdobyły serca i żołądki klientów. Z przyjemnością chcemy zapoznać Państwa z tymi specjałami.
Coś na mniejszy głód
Jeśli przystawka mocno nasyciła, to na główne danie można spróbować coś delikatniejszego, ale z pewnością nie gorszego w walorach smakowych.
Kopytka w sosie truflowym polecają się. Ciasto na kopyta przygotowywane jest wedle tradycyjnej receptury. Natomiast towarzystwo sosu truflowego nadaje szlacheckiego oraz aromatycznego smaku.
Tradycyjnie i klasycznie
Jeśli jesteś tradycjonalistą i cenisz sobie klasyczne dania polskiej kuchni, to również znajdziesz coś dla siebie. Zgodnie z „babcinymi” przepisami kucharze Akademii przygotują:
– tradycyjny kotlet mielony z puree ziemniaczanym i buraczkami na zimno,
– sznycel z ziemniakami z wody i zasmażaną kapustą.
Czy nie są to dania obiadowe iście z niedzielnych popołudni?
Spore porcje mięsa najlepszej jakości ze świeżymi dodatkami pieczołowicie przygotowywane przez kucharzy. Najbardziej wytrwałym pocieknie ślinka na samą myśl.
Specjały kuchni dalekowschodniej
Została przygotowana specjalna pozycja dla koneserów kuchni Dalekiej Azji, ale także dla osób, które pragną spróbować czegoś nowego. Łosoś nori z majonezem wasabi i sosem teriyaki. Nori jest japońską nazwą wodorostów, które występują w formie charakterystycznych ciemnych liści służących do owijania porcji sushi. Majonez wasabi jest delikatniejszą wersją samego wasabi, ale nadal pozostawia swój charakterystyczny ostry „pazur”, z tym że w wersji złagodzonej. Z kolei sos teriyaki jest popularnym sosem pochodzącym z Japonii. W jego skład wchodzi sos sojowy, ocet ryżowy, imbir, czosnek, miód, olej sezamowy oraz mąka kukurydziana.
Tak skomponowane menu największych specjałów zachęca wielu Warszawiaków oraz gości do spróbowania dań i odwiedzenia restauracji Akademia. Z pewnością żadna z pozycji nie zawiedzie kulinarnych oczekiwań i zaspokoi kubki smakowe.