Owoce jako dodatek do potraw.


Owoce jako dodatek do potraw.

W polskiej kuchni znajdziemy bogaty wachlarz potraw. Polacy uwielbiają mięso, które jest przyrządzane w różnej postaci oraz każdego, możliwego rodzaju.
Warzywami także nie gardzimy – kapusta, marchew, ziemniaki czy groch, to tylko skrawek jarzyn, które często goszczą w naszych posiłkach. Dania mączne? Kto z mieszkańców krainy Wisły nie lubi pierogów, pyz, kopytek, klusek, kaszy makaronów? Co natomiast z owocami? Pysznymi i bogatymi w witaminy?

Owoce na polskim stole

Stwierdzenie, że Polacy kochają także owoce nie będzie wybitnym odkryciem. Na szczęście w naszej szerokości geograficznej mamy dostęp do bogatej ilości uprawianych owoców. Także grzechem było nie korzystać z dobroci matki natury. Które owoce są popularne? Już najmłodsze dzieci potrafią wymienić takie jak: jabłka, gruszki, wiśnie, czereśnie, truskawki, maliny, porzeczki, aronie czy agrest.

Cudze chwalicie, swego nie znacie

-Mamo, kupisz mi oranżadę?
-Nie kochanie, nagotuję ci pysznego kompotu!

W dzieciństwie było to zapewne zmorą niejednego z nas, gdyż oczami wyobraźni widzieliśmy jak popijamy wściekle czerwony i równie chemiczny napój z bąbelkami i toną cukru, ale w dziecięcym mniemaniu – przepysznego trunku. Teraz, jako dorośli, w pełni doceniamy i rozumiemy wybory naszych rodziców oraz dziadków. Ponieważ nie ma nic lepszego jak naturalnie słodki, owocowy napój przygotowany we własnej kuchni bez dodatku konserwantów i sztucznych barwników.  Jabłkowy, wiśniowy, agrestowy a może mix kilku smaków? Nie ma sprawy, w kilka chwil jesteśmy wyczarować dowolny smak z dostępnych owoców.

Bogactwo deserów

Polska kuchnia kocha ciasta a wraz z nimi owoce. Możemy wymienić całą gamę przepysznych wypieków z wykorzystaniem naturalnych łakoci.  Drożdżówka z rabarbarem czy porzeczką, tarty z sezonowymi owocami, pleśniak inaczej zwany skubańcem ze śliwką lub aronią czy słynna szarlotka z polskich jabłek. Można by tak wymieniać bez końca. Kisiel, galaretka z owocami czy owocowe koktajle to kolejne, popularne słodkie przekąski królujące na stołach polskich rodzin.

Owoce na obiad

Czy owoce należy spożywać tylko w formie deserowej? Jako słodka przekąska? Nie, a świetnym dowodem na to są dania główne przygotowane ze słodkich darów natury. Knedle ze śliwką czy zupa owocowa z lanymi kluseczkami to kochane głównie przez dzieci dania obiadowe. Nic dziwnego – są pyszne, słodkie a do tego pożywne. Jednak szefowie kuchni od wielu lat szukają ciekawych, nietuzinkowych połączeń, gdzie wytrawne smaki spotkają się ze słodkimi nutami. Te połączenia nie tylko zaskakują, ale przede wszystkim bardzo dobrze smakują.

Owoce jako dodatek do potraw.

Kolaboracja smaków

Kulinarne doświadczenia udowadniają, że połączenie smaku słonego i słodkiego przynosi wiele korzyści. Słodkie nuty w potrawie nadają wykwintności i przełamują intensywność tej wytrawnej „części” dania. Doskonałym przykładem jest serwowanie ciepłego oscypka z konfiturą żurawinową. Smak bardzo słonego, góralskiego sera z owczego mleka jest złagodzony słodką konfiturą.

Dania mięsne z owocową nutą

Mięsożercy także polubili połączenia z owocową nutą. Jakie dania wytrawne dobrze smakują ze słodkim akcentem? Poniżej przedstawiamy kilka, najbardziej popularnych przykładów:

  • Schab pieczony ze śliwką – to już klasyk wykwintnego stołu, który serwowany jest na świąteczny obiad lub rodzinne, uroczyste spotkanie.
  • Kaczka pieczona z jabłkami – to cudowne połączenie drobiu i owocowego farszu sprawia,
    że unoszący się aromat wyłoni apetyt największych niejadków.
  • Wątróbka z cebulką i jabłkiem – to połączenie niesamowicie współgra z charakterystycznym smakiem wątróbki.

Należy zaznaczyć, że w wielu potrawach dodaje się owoce, często w formie suszonej, jako wzmacniacz aromatu oraz akcent smaku. W tej roli króluje suszona śliwka, która chętnie jest dodawana to wigilijnego, czerwonego barszczu czy tradycyjnego bigosu.

Dodatkowo wiele sosów jest przygotowywanych z dodatkiem owoców. Zarówno jeśli chodzi o sos, w którym duszą się mięsne rarytasy. Czy też taki, który używany jest jako dodatek do pieczeni. Możemy spotkać się jeżynowymi, różanymi, śliwkowymi czy jabłkowymi akcentami.

Niewątpliwie warto, abyśmy próbowali takie połączenia. Jako samodzielni kucharze w naszych domowych kuchniach, jak i w restauracjach – próbując specjałów szefa kuchni.