Menu restauracji – czym kierować się podczas jego tworzenia


Menu restauracji – czym kierować się podczas jego tworzenia

Karta menu restauracji to jeden z jego najważniejszych elementów. Można powiedzieć, że to jego wizytówka. Powinna być bardzo dobrze przemyślana. Ważne są dania, które będą mogli wyszukać w niej goście, ale też wygląd, oprawa, kolory. To wszystko razem powinno tworzyć spójną całość. Ponadto karta musi pasować do wystroju lub tematyki restauracji. Trzeba zadbać też o to, aby była ona czytelna, czcionka nie może być zbyt mała czy wymyślna. Stworzenie dobrego menu wymaga czasu. Nie jest łatwo zbudować takie menu, aby robiło ono wymagany efekt.

DobrE menu

Menu powinno być doskonałe. To ono skutkuje powodzeniem biznesu i zwiększeniem przychodu restauracji. Każdy błąd może przynieść finansowe konsekwencje. Kucharzy powinni konsultować menu z innymi członkami zespołu. Manager oraz właściciel restauracji muszą trzymać pieczę nad tym procesem. Należy dopasować potrawy, które znajdą się w karcie do tematyki naszego lokalu. Jeśli prowadzimy restaurację wegańską, nie powinny w niej, znaleźć się składniki pochodzenia zwierzęcego.  Przy tworzeniu menu, warto idealnie dopracować każdy szczegół. Dobrą praktyką jest dzielenie dań na sekcje. Dzięki czemu goście będą mogli zrobić szybkie rozeznanie w karcie.

Menu restauracji

Rodzaje kart

W eleganckiej restauracji karta nie powinna ograniczać się tylko do podstawowej wersji. Dzieląc ją na kilka mniejszych, ułatwimy zadanie naszym gościom w znalezieniu dania lub zaciekawimy ich na przykład menu sezonowym. Idealnie jest zmieniać menu podczas każdej pory roku, włączając charakterystyczne warzywa lub owoce. Karta dla dzieci nie powinna stanowić odrębnej książki. Warto podkreślić, że właściciele pamiętają o najmłodszych. Istotną rzeczą jest karta win. Można ją spotkać w renomowanych restauracjach. Te lokale, które specjalizują się w obsłudze dużych imprez, zwykle mają przygotowane menu okolicznościowe. Jest ono punktem wejścia w dyskusję dla zainteresowanych organizacją na przykład wieczoru panieńskiego czy urodzin. Jest ono pokazywane dopiero na prośbę klienta.

Opis dań w karcie

W opisywaniu dań w karcie dąży się do prostoty. Kreatywności możemy użyć przy wymyślaniu ich nazw, natomiast składniki powinny zostać wymienione tak, aby nie pozostawiać złudzeń gościom. Jeśli nazwy dań niewiele mówią, zawsze w takim przypadku trzeba zrobić dodatkowy opis. Opis, który będzie zawierał informację, co w potrawie jest zawarte. W prestiżowych restauracjach to na obsłudze kelnerskiej spoczywa obowiązek opowiedzenia o każdej pozycji w karcie. W karcie trzeba podać również cenę jednostkową każdej z pozycji. Nie wypada umieszczać końcówek cen jak np. 10,99zł. Jest to nieprofesjonalne. Opis, jak i cenę trzeba w karcie menu umieszczać w sposób czytelny, a wszelkie nieporozumienia natychmiast korygować.

Alergeny w menu restauracji

Do wszystkich wymienionych wyżej spraw należy jeszcze dołączyć alergeny. Goście powinni mieć dostęp do informacji o tym, co w karcie może im zaszkodzić. Obsługa lokalu musi mieć wiedzę na ten temat. Dodatkowo można wydrukować broszurę. Ustalenie alergenów wymaga fachowej wiedzy szefa kuchni lub współpracy z dietetykiem. Ułożenie tego nie jest sprawą prostą i wymaga fachowej, rozległej wiedzy.