Koncepcja Slow Food — z czym to się je?


Koncepcja Slow Food — z czym to się je?

Slow life, work, fashion, beauty — to wszystko już było i przyjęło się w naszym kraju całkiem nieźle. Jednak teraz na salony wkracza też slow food, które nakazuje zmienić nie tylko sposób wybierania produktów, ale też przyzwyczajenia i samo podejście do jedzenia. Przekonaj się, na czym tak naprawdę polega slow food.

Było fast food, jest slow food

Powoli zaczęliśmy zmierzać w kierunku własnego unicestwienia — ciągły pęd życia spowodował, że nie mieliśmy czasu, aby usiąść, zjeść coś pożywnego i jeszcze czerpać z tego przyjemność. Łatwiejszym i często tańszym rozwiązaniem były fast foody, które w dodatku rosły jak grzyby po deszczu. Na każdym rogu można było kupić frytki, hamburgera czy hot-doga. Wszystko to doprowadziło do tego, że dziś tak wiele osób boryka się z nadwagą, czy typowo z otyłością. To z kolei nie tylko wpłynęło negatywnie na samopoczucie, samoocenę, ale także na zdrowie fizyczne — problemy układu krążenia, choroby serca, problemy z jelitami czy z wątrobą. Wszystko to nie bierze się bez powodu.

Alternatywa przyszła dopiero wraz z rozpowszechnieniem się slow food. Oto kilka najważniejszych założeń, którymi wyróżnia się ten styl podejścia do żywienia:

Wolniej, czyli lepiej

To, że slow oznacza wolno, to jeszcze nie znaczy, że np. w restauracji będziesz musiał dłużej czekać na swoje zamówienie. Owszem przygotowywanie dań będzie dokładniejsze, wręcz dopieszczone od początku do końca. W końcu już samo robienie poszczególnych potraw ma sprawiać przyjemność, gdyż korzystnie wpływa to na samo danie i jego smak. Do tego, kiedy dojdzie już do konsumpcji również duże znaczenie zaczyna odgrywać słowo „slow”. W tym przypadku zwraca się uwagę na to, aby jak najbardziej delektować się spożywaniem posiłków, a wręcz rozkoszować każdym kęsem, zachwycać doborem przypraw i konsystencją składników. Ma to być prawdziwa przyjemność dla kubków smakowych, istny rytuał. Zresztą takie jedzenie nie tylko bardziej nasyca, ale też jest zdrowsze.

Wysoka jakość produktów

Zresztą to nie koniec, gdyż wykorzystywane składniki również nie są tutaj przypadkowe. Slow food ceni sobie najwyższą jakość, naturalne produkty, które są całkowicie pozbawione ulepszaczy i dodatków. Wszystko musi być pierwszej i najwyższej kategorii. Nieoceniona staje się zatem wiedza z zakresu dietetyki czy znajomość oznaczeń, znajdujących się na etykietach. Jedzenie zgodnie z koncepcją slow food powinno składać się także z naturalnych składników, a najlepiej z takich, które powstają z jak najmniejszym udziałem ludzi. Tak też tworzymy nasze menu. Im mniejsza interwencja człowieka, tym badania wskazują, że poszczególne składniki są bardziej w stanie ochronić nas przed efektami związanymi ze starzeniem się, czy groźnymi chorobami.

Produkcja zgodna ze środowiskiem naturalnym

Slow food ceni sobie środowisko, dlatego zwraca się tutaj dużą uwagę na produkcję, która nie jest szkodliwa, ale za to jest ekologiczna. Stawia się zatem duży nacisk na wytwarzanie w sposób tradycyjny. Nie ma miejsca tutaj na sztuczne barwniki, aromaty czy konserwanty. Przez co produkty mają krótszą datę ważności, ale za to prawdziwy, intensywny i naturalny smak oraz zapach. Kiedy postawisz na kuchnię zgodną ze slow food, pożegnasz się ze smażeniem czy z miksowaniem, a zamiast tego odkryjesz na nowo potęgę marynowania, wyciskania, jedzenia czy też duszenia.

W zgodzie z producentami

Nie można zapomnieć również o tym, że koncepcja, która stawia na równowagę, nie zapomina również o tych, którzy zapewniają tak wartościowe składniki. Duży nacisk kładzie się jednocześnie na to, aby ceny za poszczególne produkty nie były zbyt wysokie, ale z drugiej strony, żeby producenci mogli liczyć na uczciwy zarobek. Znalezienie złotego środka w tym przypadku nie zawsze jest łatwe, ale stanowi klucz przy tej koncepcji.

Jakie korzyści daje slow food?

Kiedy cieszysz się tym, co jesz, robisz to świadomie, a przy tym zwracasz uwagę na skład i czujesz się lepiej. Jednak to nie wszystko. Poznaj także inne korzyści, jakie zyskujesz dzięki koncepcji slow food.

Slow Food

Poprawiasz swoje zdrowie

Zapychanie się wysoko przetworzonym jedzeniem powoduje, że nie tylko jesteś bardziej ociężały, zmęczony, ale też cierpi na tym Twój organizm. Dlatego tak ważne staje się to, żebyś zacząć zwracać uwagę na to, co jesz. W ten sposób zadbasz o swoje serce, pracę jelit, wątrobę itd. Zmniejszysz w ten sposób ryzyko wystąpienia najpopularniejszych chorób XXI wieku, czyli cukrzycy, zawału serca czy nowotworów.

Zadbasz o zdrowie psychiczne

Kiedy dostarczasz swojemu organizmowi wartościowe jedzenie, czujesz się lżejszy i pełen energii. To wszystko sprawia także, że czujesz się lepiej w swojej skórze. Dobre samopoczucie to coś, za co szczególnie docenisz slow food.

Dbasz o swoją figurę

Slow food to przepustka także do uzyskania wreszcie wagi, o której marzysz. Owszem nie osiągniesz niczego bez aktywności fizycznej, ale dieta również ma tutaj duże znaczenie. Szybko przekonasz się, że jedząc świadomie i rezygnując ze słodyczy bądź z ulepszaczy, zgubisz kilka zbędnych kilogramów.

Certyfikat Slow Food

Slow Food Certyfikat

W ostatnim czasie uzyskaliśmy certyfikat Slow Food wraz z naszym szefem kuchni, Krzysztofem Kolwalskim! Wypróbuj slow food w Akademii!

Chcesz być z nami na bieżąco Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebooku!