Czy Polacy kochają mięsne potrawy? Z pewnością tak, gdy mówimy o większości z nas. Bez zastanowienia potrafimy wymienić potrawy, które lubimy i potrafimy przyrządzić, a także wspominamy mięsne klasyki naszych mam oraz babć. Ktoś mógłby pomyśleć czym byłaby niedziela bez schabowego bądź świąteczny dzień bez aromatycznej pieczeni?

Dlaczego zatem wybierać coś nowego skoro to, co tradycyjne jest dobre?

Na to pytanie możemy znaleźć wiele odpowiedzi. Przede wszystkim kieruje nami chęć spróbowania czegoś nowego, gdyż najlepsze potrawy kosztowane w ten sam sposób potrafią się znudzić. W tym momencie może pojawić się jednak obawa, że zaktualizowana wersja klasyka, może nam popsuć wyobrażenie o danej potrawie. Nic bardziej mylnego. Próbując nowości, dajemy sobie szanse na poznanie innych smaków, a może nawet lepszych? Kolejnym aspektem jest zdrowie.

Nie od wczoraj dietetycy edukują, aby ograniczyć ilość spożywanego mięsa. Nadmiar tłuszczów zwierzęcych może powodować problemy z wątrobą, osłabiając i nadwyrężając nasze procesy trawienne. Poza tym popularne choroby cywilizacyjne, takie jak nadciśnienie czy miażdżyca skłaniają nas, aby zadbać o naszą dietę, która będzie bardziej bogata w produkty pochodzenia roślinnego. Poza tym jesteśmy coraz bardziej świadomi jak wyglądają hodowle zwierząt, które pomimo wielu starań organizacji humanitarnych, w dalszym ciągu nie zapewniają właściwych warunków hodowanym zwierzętom. Ponadto podczas produkcji mięsa emituje się bardzo dużą ilość tak szkodliwego dwutlenku węgla, którego mamy na celu ograniczyć do minimum.

Dania jarskie nie muszą być nudne!

Wielu mięsożerców obawia się, że dania wegetariańskie będą mało smaczne bądź nie nasycą się nimi i będą za chwilę ponownie odczuwali głód. Tak nie jest. Produkty roślinne są bardziej bogate w błonnik, które powodują u nas uczucie sytości na długi czas. Co do kwestii smaku – tutaj jest bogaty wachlarz rozmaitości, które z pewnością nie będą ani nudne ani mdłe. Warto sprawdzić jakie popularne dania mięsne możemy spotkać w wersji wegetariańskiej.

łosoś nori

Polędwica Wellington

W wersji klasycznej znamy to danie jako soczystą porcję polędwicy wołowej zawiniętej w ciasto francuskie z dodatkiem sosu grzybowego oraz pasztetu. Pyszne i bardzo aromatyczne danie. Ciężko sobie wyobrazić, że polędwicę można zamienić na coś roślinnego, a jednak można! W restauracji Akademia można wypróbować wegetariańskiego Wellingtona z pieczonym burakiem i sosem gorgonzola. Burak w tym wydaniu jest soczystym i godnym zamiennikiem wołowiny z dodatkiem aromatycznego serowego sosu. Bardzo ciekawe połączenie warte skosztowania.

polędwica wellington

Burger tylko wołowy?

Burger jest kolejnym, bardzo dobrym przykładem tego jak coś iście mięsnego możemy spróbować w wersji jarskiej. Wiele osób nie wyobraża sobie innego burgera niż ten podany w klasycznej formie. Mamy dostępnych wiele propozycji. Burgery z soczewicy, tofu a także buraka. Dobrze przyprawione i przygotowane kotlety są równie aromatyczne i smaczne, a przy tym bardzo sycące. Niewątpliwą zaletą jarskiej wersji jest lekkostrawność, która nie daje nam uczucia ciężkości jak po klasycznym, mięsnym burgerze.

Stek

Stek to kolejna potrawa, którą wizualizujemy sobie jako spory kawał krwistej wołowiny. Z kolei stek z tuńczyka jest równie soczysty i do tego bardzo zdrowy.
W okresie letnim, gdy sporą ilość czasu spędzamy na świeżym powietrzu, coraz bardziej popularne stają się steki warzywne przygotowane m.in. z kalafiora bądź cukinii a następnie grillowane.

Wegetariańskie przystawki

Myśląc o przystawkach w pierwszej kolejności często przychodzą na myśl popularne carpaccio bądź tatar. Także w tym wydaniu burak idealnie wkomponował się w formie carpaccio – delikatne i bardzo cienkie plastry warzywa skropione aromatyczną oliwą rozpływają się w ustach. Natomiast przepyszną wersję tatara przygotowanego… z pomidorów w towarzystwie kaparów i szalotki można także skosztować w restauracji Akademia. Jest to bardzo zdrowa przekąska, która nie jest nudna, ale za to bogata w paletę różnych smaków.

Jak widać mamy wiele możliwości, aby klasyki móc zamienić na zdrowsze i przepyszne unowocześnione wersje. Kolejną zaletą jest to, że aby móc skosztować pysznych dań wegetariańskich nie musimy sami ich gotować bądź wybierać się to stricte jarskich restauracji. Możemy wybrać się do restauracji, gdzie zamówimy zarówno dania mięsne jak i wegetariańskie, a dzięki temu możemy zadowolić gust każdego smakosza.