Indyk, żurawina i brukselka, czyli jak Amerykanie obchodzą Święto Dziękczynienia


Indyk, żurawina i brukselka, czyli jak Amerykanie obchodzą Święto Dziękczynienia

Święto Dziękczynienia to jedno z najważniejszych świąt obchodzonych w Ameryce. To także bardzo rodzinne święto, gdyż Amerykanie chętnie spotykają się wtedy ze swoimi bliskimi, aby wspólnie spędzić czas i oczywiście najeść się do syta. I to nie byle czego, gdyż tego dnia na ich stołach brylują takie potrawy, jak indyk, żurawina i wiele innych pyszności. Przekonaj się, co Amerykanie jedzą w trakcie Święta Dziękczynienia.

Święto Dziękczynienia przypada zawsze na czwarty czwartek listopada i wtedy właśnie Amerykanie gromadzą się przy stołach, aby wspólnie rozkoszować się wspaniałymi potrawami. Już teraz przekonaj się, jakie dania królują tego dnia na ich stołach.

Święto Dziękczynienia- Co jedzą Amerykanie ?

Indyk

Pieczony indyk to tradycja, bez której Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia. Przygotowanie go wymaga sporo zaangażowania, ale też czasu. W końcu, kiedy przy stole spotyka się cała rodzina, to każdy chce spróbować przynajmniej kawałka indyka. Dlatego im większy on będzie, tym lepiej, ale wtedy też trzeba przygotować się na pieczenie go przez wiele godzin. Tym bardziej że kolejną tradycją wśród Amerykanów jest to, że pieczony jest on w całości. Wcześniej jednak zostaje nadziany specjalną mieszkanką.

Żurawina

Warto podkreślić, że duże znaczenie odgrywa również to, z czym zostaje podany indyk. Kolejnym punktem obowiązkowym jest sos żurawinowy. Żaden Amerykanin nie wyobraża sobie indyka bez tego specjału.

Tym razem jednak przygotowanie go jest znacznie łatwiejsze i nie wymaga dużo czasu. Do wykonania sosu z żurawiny potrzeba oczywiście żurawiny, ale też wody, cukru i skórki cytryny. Czasem dodaje się także inne dodatki, jednak to już zależy od tradycji panującej w danym domu.

święto dziękczynienia restauracja akademia

Brukselka

Nie jest to zazwyczaj ulubione danie dzieci,  jednak brukselki nie może zabraknąć  na stole podczas Święta Dziękczynienia. Dzięki temu, że jest ona tak pożywna, doskonale równoważy te bardziej ciężkostrawne dania. Może być ona podawana pod różnymi postaciami. Popularną opcją jest zapiekanie jej z wędzonym boczkiem. Na wierzch posypywana jest serem żółtym i odrobiną bułki tartej. Miłośnicy mięsa chętnie dokładają do brukselki także klopsiki z mięsa mielonego, aby przy okazji odrobinę przyćmić smak samej brukselki.

Ciasto z dyni

Amerykanie doskonale potrafią wykorzystać to, że jesień to czas, kiedy dynia jest ogólnodostępna i przy okazji najlepiej smakuje. Dlatego postanowiono wykorzystać ją także podczas Święta Dziękczynienia pod postacią ciasta dyniowego.

Prawdopodobnie nie ma w Ameryce osoby, która byłaby w stanie oprzeć się temu deserowi. Ciasto z dyni nie tylko smakuje wprost przepysznie, ale przy tym wszystkim jest też dość łatwe do przygotowania. Tak naprawdę wystarczy zetrzeć dynię na tarce na małych oczkach, a następnie dodać do niej zmiksowane składniki takie jak mąka, cukier, jajka, olej rzepakowy, cynamon i cukier wanilinowy. Często dodawane są też do niego bakalie np. orzechy, aby jeszcze bardziej podkreślić smak ciasta dyniowego.

Święto dziękczynienia ci

Purée

Na stole w trakcie Święta Dziękczynienia obowiązkowo musi także pojawić się purée ze słodkich ziemniaków, czyli z batatów. Tutaj przepisy mogą znacząco różnić się od siebie, bo wiele oczywiście zależy od tradycji rodzinnych. To danie nie powinno być trudne do przygotowania dla Polaków, gdyż w podobny sposób przygotowujemy purée ziemniaczane. Umyte bataty są krojone na kawałki i gotowane, a kiedy już zmiękną należy je zmiksować na gładką masę. Następnie dodawane są przyprawy i zioła, np. czarnuszka czy tymianek.

Inne potrawy

Podobnie, jak w trakcie naszej wieczerzy Wigilijnej także w trakcie Święta Dziękczynienia stół powinien uginać się od nadmiaru potraw. To ma być prawdziwa uczta. Często pojawiają się także takie dania, jak sos pieczeniowy, kukurydza czy zielona fasolka. Bardzo popularna w wielu domach jest również warzywna zapiekanka.

Jak wspominaliśmy, potrawy z dyni są bardzo chętnie widziane tego dnia, dlatego oprócz ciasta dyniowego Amerykanie chętnie sięgają także po krem dyniowy.

Po uczcie przychodzi też czas na deser. Amerykanie często wybierają Apple Pie (amerykańską szarlotkę), czy bardzo proste do wykonania pecan pie, lub muffiny.

święto dziękczynienia uczta

Co piją Amerykanie podczas Święta Dziękczynienia?

W Święto Dziękczynienia warto też zwrócić uwagę na tradycyjne amerykańskie napoje. Dzieci najczęściej wybierają lemoniadę czy też mrożoną herbatę. Z kolei dorośli przygotowują poncz z owocami i z alkoholem. Alternatywą bywa również cydr.

Amerykanie nie wyobrażają sobie końca listopada bez Święta Dziękczynienia, a samego biesiadowania bez wspomnianych potraw. Dlatego, aby poczuć klimat tego święta, koniecznie przygotuj ciasto z dyni, upiecz indyka, a może doceń też znakomity smak purée z batatów. Aby całkowicie zrozumieć tradycję Święta Dziękczynienia, musisz udać się do USA i osobiście zasmakować się w tych tradycyjnych daniach.

Jeśli sam pragniesz przygotować taką ucztę w domu, możesz z powodzeniem dobrać do niego wino- skorzystaj z naszego poradnika.