Grzyby w kuchni – królewski borowik


Grzyby w kuchni – królewski borowik

 

Borowik to grzyb, który jest szczególnie doceniany przez grzybiarzy, głównie za swoje walory smakowe. Od początku czerwca do końca października, osoby które lubią potrawy z tego grzyba, wędrują po lasach mieszanych. Szczególnie w miejscach wilgotnych i delikatnie nasłonecznionych z koszami i pochylonymi głowami. Prawdziwek to prawdziwy król wśród grzybów, który w polskich domach jest przygotowywany na wiele sposobów.

Wartości odżywcze zawarte w borowiku

Wydawać by się mogło, że grzyby, z powodu wysokiej zawartości wody w sobie, nie posiadają cennych wartości odżywczych. Jednak jest to mylne przekonanie, które przez wiele lat funkcjonowało w społeczeństwie. Borowik jest tego szczególnie ważnym przykładem. W jego składzie znajdziemy bardzo duże ilości drogocennych makro i mikroskładników, które wpływają bardzo korzystnie na organizm.

Zaczynając od najważniejszego budulca organizmu, czyli od białka. W prawdziwku białko jest złożone z aminokwasów, które są bardzo dobrze przyswajane przez ludzki organizm. Dzięki temu możemy być pewni, że naszemu ciału nie zabraknie budulca.

Dodatkowo w borowiku znajdziemy wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz złożone węglowodory. Wszystkie z tych składników dostarczają organizmowi energii, a ona jest stopniowo się uwalnia przez wiele godzin.

Borowik jest również źródłem błonnika oraz wielu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W ten sposób możemy zadbać nie tylko o swoje podstawowe zdrowie oraz zapewnić sobie energię na cały dzień.  Możemy również wspierać odporność organizmu oraz poprawić wygląd skóry, a nawet wspomagać odchudzanie.

borowik?Jak GO rozpoznać?

Borowik jest bardzo charakterystycznym grzybem o ładnym wyglądzie. To właśnie on jest ukazywany w wielu książkach obrazkowych, ze względu na swoje walory estetyczne. Szukając prawdziwka, należy wypatrywać wiśniowo czerwonego kapelusza. Trzon jest baryłkowaty
i żółty, natomiast miąższ jędrny i bladożółty. Rurki są za młodu również bladożółte, ale
z czasem oliwkowożółte. Metodą, jaka pozwala odróżnić borowika od innych, nieraz trujących grzybów, jest rozcięcie jego kapelusza za pomocą nożyka. Rozcięte fragmenty nie sinieją pod wpływem powietrza, ale zachowują swoją jasną barwę. Dzięki temu mamy pewność że grzyb, jaki podamy podczas posiłku będzie prawdziwym borowikiem o niesamowitym smaku.

W jaki sposób uzyskać jak najlepszy smak potraw z borowika?

Borowik ma bardzo delikatny smak, podobny do smaku orzechów. Aby go wzmocnić, należy skorzystać z delikatnie słodkich przypraw. Przydatna będzie również odrobina soli oraz pieprzu poprawi smak prawdziwka. Ważne jest, aby użyć jedynie niewielkich ilości przypraw tak, aby naturalny aromat grzyba był w dalszym ciągu wyczuwany.

Najlepsze potrawy z borowika

Prawdziwek jest grzybem, który ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można go wykorzystać zarówno do prostych potraw, wykonywanych w domowej kuchni, jak i do tych najbardziej wyszukanych, podawanych w najlepszych restauracjach. Dzięki swojemu subtelnemu smakowi idealnie skomponuje się z wieloma składnikami oraz będzie bardzo dobrą bazą do kremowych potraw.

Jedną z najbardziej popularnych jest sos z borowików, dodawany do placków ziemniaczanych lub do kurczaka podawanego z pieczonymi ziemniakami. W ten sposób można uzyskać kompozycję smaków, która będzie niezwykle delikatna, a jednocześnie będą się wybijać nuty orzechowe, jakie są obecne w smaku prawdziwka.

Innym daniem podawanym na bazie borowików są polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym. Wieprzowina jako delikatne mięso, odpowiednio rozbita, odpowiednio skomponuje się z grzybem w taki sposób, że odróżnienie poszczególnych składników może być trudne, przy zachowaniu jak najlepszych proporcji smaku całości.

Grzyby w kuchni – królewski borowik

Borowiki w restauracjach

Mimo, że mogłoby się wydawać, że grzyby są wykorzystywane jedynie do prostych dań wykonywanych w zaciszu domowej kuchni, znajdują one swoje miejsce również w najlepszych restauracjach na rynku. Delikatne kremowe sosy oraz suche dania na bazie borowika są często spotykane w kartach dań jako urozmaicenie tradycyjnych potraw. Stanowią one przełamanie pewnych stereotypowych przekonań na temat grzybów.

Odpowiednio przyrządzony borowik ucieszy podniebienia nawet najbardziej wymagających klientów. Dzięki delikatnemu smakowi, w zależności od używanych przypraw, może przyjmować różnorodne tony. Tylko od kreatywności oraz umiejętności kucharza zależy,
w jaki sposób przyrządzi borowika, który sprawdzi się w wielu wydaniach.

Grzyby w kuchni restauracyjnej pojawiają się od niedługiego czasu. Jest to spowodowane głównie błędnymi założeniami na ich temat. Borowik królewski jest przykładem na to, że odpowiednio przygotowany grzyb ma przyjemną konsystencję oraz smak. Dodatkowo jego charakterystyczny zapach przywołuje na myśl jesienny las po deszczu. To wszystko sprawia, że posiłki przyrządzane przez kucharzy na bazie prawdziwka dostarczają gościom niespodziewanych i zaskakujących doznań kulinarnych. Warto spróbować swoich sił jako kucharz w swojej kuchni i przygotować sos lub zupę z borowików, które zachwycą swoim smakiem domowników oraz wszystkich gości.