
Listopad w Akademii tradycyjnie pachnie gęsiną. 😌
To właśnie w tym czasie, gdy przypada dzień św. Marcina, w Polsce od wieków podaje się gęś – symbol dostatku i kulinarnego kunsztu.
Dania, które przypominają, że jesień może smakować wyjątkowo.
Pełne menu:
▪️ Carpaccio z półgęska z konfiturą z figi
▪️ Crème brûlée z gęsich wątróbek i foie gras z chutney z dyni
▪️ Gęsie żołądki z borowikami w emulsji maślanej
▪️ Krupnik na gęsinie z żołądkami gęsimi
▪️ Pierogi z gęsiną w sosie wiśniowym
▪️ Noga z gęsi z Podlasia z sosem różanym, modrą kapustą i kopytkami
Na specjalne zamówienie z 4 – dniowym wyprzedzeniem
▪️ Cała gęś faszerowana wątróbką, chałką i morelami, podawana z kopytkami, buraczkami i modrą kapustą (dedykowana dla 4 osób)