11 listopada świętujemy nie tylko rocznicę odzyskania niepodległości, ale także Dzień Polskiej Gęsi.
Świętomarcińska tradycja pieczenia gęsi od kilku lat na nowo odżywa. Choć zwyczaj ten jest długi, a Polska należy do największych w Europie producentów gęsiny, mięso tego ptactwa gości na naszych stołach rzadko. A to wielka szkoda, bo gęś jest najzdrowszym drobiem.
Restauracja Akademia słynie z wyśmienitej gęsiny. W tym roku, podobnie jak w ubiegłych latach przygotowaliśmy dla Państwa specjalną Paletę Smaków z gęsiną w roli głównej.
W dniach 11 listopada – 27 listopada serdecznie zapraszamy do Akademii na dania z gęsiny, serwowane w ramach akcji „Gęsina na św. Marcina”.
W specjalnym menu znajdą Państwo:
- Carpaccio z półgęska z konfiturą z figi
- Crème brûlée z gęsich wątróbek
- Gęsie żołądki z borowikami
- Krupnik na gęsinie z żołądkami gęsimi
- Pierogi z gęsiną w sosie wiśniowym
- Noga z gęsi z Podlasia z sosem różanym, modrą kapustą i kopytkami
- Cała gęś faszerowana wątróbką, chałką i morelami, podawana z kopytkami, buraczkami i modrą kapustą (dedykowana dla 4 osób, na specjalne zamówienie z 4 – dniowym wyprzedzeniem)
Zapraszamy i zachęcamy do rezerwacji stolików.
[icon type=”rectangle” size=”medium” class=”icon-flip-horizontal” name=”e-mobile”] Telefon kontaktowy: +48 784 902 902
[icon type=”rectangle” size=”medium” class=”icon-flip-horizontal” name=”e-mail”] e-mail: info@restauracjaakademia.pl
Możesz również zarezerwować stolik korzystając z systemu rezerwacji The Fork