Niektórzy kojarzą ją tylko z Halloween, a to duży błąd!
Dynia, bo o niej mowa, to roślina, która występuje aż w 20 gatunkach!
Ma ciekawy, słodki posmak i można wyczarować z niej naprawdę wiele pyszności. Przetwory z dyni, ciasta, sosy i przede wszystkim zupa krem, podbijają serca smakoszy. Z dyniami ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia. A dodatkowo dynie są nie tylko uniwersalne, ale i… zdrowe. Obniżają poziom złego cholesterolu, polepszają samopoczucie, a zawarty w nich beta-karoten hamuje procesy nowotworowe.
W Akademii przygotowaliśmy dla Was wyjątkową, jesienną paletę smaków z dynią w roli głównej właśnie.
- Crème brûlée z foie gras i gęsich wątróbek z konfiturą z dyni 56,-
- Nóżki wieprzowe w galarecie z piklowana dynią i chrzanem 43,-
- Cynaderki cielęce w śmietanie z natką pietruszki 49,-
- Krem z dyni z oliwa dyniową 32 ,-
- Gęsie żołądki w sosie borowikowym z dyniowymi kluskami śląskimi i buraczkami 68,-
- Risotto z borowikami i serem dojrzewającym 59,-
- Sum ze szpinakiem, puree ziemniaczanym i sosem borowikowym 82,-
- Tarta dyniowa z lodami dyniowymi 32,-
Zapraszamy do rezerwacji stolików:
[icon type=”rectangle” size=”medium” class=”icon-flip-horizontal” name=”e-mobile”] Telefon kontaktowy: +48 784 902 902
[icon type=”rectangle” size=”medium” class=”icon-flip-horizontal” name=”e-mail”] e-mail: info@restauracjaakademia.pl
Możesz również zarezerwować stolik korzystając z systemu rezerwacji The Fork