Niektórzy kojarzą ją tylko z Halloween, a to duży błąd! 

Dynia, bo o niej mowa, to roślina, która występuje aż w 20 gatunkach!

Ma ciekawy, słodki posmak i można wyczarować z niej naprawdę wiele pyszności. Przetwory z dyni, ciasta, sosy i przede wszystkim zupa krem, podbijają serca smakoszy. Z dyniami ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia. A dodatkowo dynie są nie tylko uniwersalne, ale i… zdrowe. Obniżają poziom złego cholesterolu, polepszają samopoczucie, a zawarty w nich beta-karoten hamuje procesy nowotworowe.

W Akademii przygotowaliśmy dla Was wyjątkową, jesienną paletę smaków z dynią w roli głównej właśnie. 

  • Crème brûlée z foie gras i gęsich wątróbek z konfiturą z dyni 56,-
  • Nóżki wieprzowe w galarecie  z piklowana dynią i chrzanem 43,-
  • Cynaderki cielęce w śmietanie z natką pietruszki  49,-
  • Krem z dyni z oliwa dyniową 32 ,-
  • Gęsie żołądki w sosie borowikowym z dyniowymi kluskami śląskimi i buraczkami 68,-
  • Risotto z borowikami i serem dojrzewającym 59,-
  • Sum ze szpinakiem, puree ziemniaczanym i sosem borowikowym 82,-
  • Tarta dyniowa z lodami dyniowymi 32,-

Zapraszamy do rezerwacji stolików:

[icon type=”rectangle” size=”medium” class=”icon-flip-horizontal” name=”e-mobile”] Telefon kontaktowy: +48 784 902 902

[icon type=”rectangle” size=”medium” class=”icon-flip-horizontal” name=”e-mail”] e-mail: info@restauracjaakademia.pl

Możesz również zarezerwować stolik korzystając z systemu rezerwacji The Fork