Catering na event to specjalne wydarzenie, organizowane najczęściej przez duże przedsiębiorstwa, który ma na celu integrację pracowników, zapoznanie się z nowymi inwestorami lub wspólnikami. Daje możliwość rozmowy z osobami, z którymi na co dzień nie mamy możliwości się w firmie spotkać. Organizatorzy takiego wydarzenia stają przed niezwykłym wyzwaniem, ponieważ muszą zorganizować nie tylko odpowiedni lokal, który będzie spełniał najwyższe standardy, ale również przemyśleć kwestie żywieniowe.

Catering – co to jest?

Wiele osób jest przekonanych, że doskonale wie co znaczy określenie catering. Jednak po głębszym zastanowieniu się, okazuje się, że mylą to pojęcie z innymi. Często z dowozem jedzenia na wynos, jeżeli mówimy o dużej ilości.

Catering to organizacja ściśle ustalonej ilości jedzenia. Podajemy je podczas przyjęcia lub innego ważnego wydarzenia. Wszystkie zamówione pozycje, obsługa  układa  na stołach. Jest to więc pierwsza cecha, która odróżnia catering od dostaw jedzenia na wynos. Dania widzimy ułożone na półmiskach według najnowszych trendów panujących w branży gastronomicznej.

W zależności od firmy, która oferuje usługi cateringowe, można wynająć kelnerów, którzy zajmą się nie tylko rozłożeniem dań na stole, ale również jak najlepszą obsługą gości, którzy pojawią się na evencie. Taką usługę szczególnie doceniają duże korporacje, które w ten sposób chcą zrobić wrażenie na osobach zaproszonych na przyjęcie.

Catering na eventy

Rodzaje dań w cateringu

W zależności od potrzeb klienta, firma może przygotować wiele dań pod catering. Przekąski na zimno oraz przystawki, które stawiamy na szwedzkim stole to jedne z popularnych pozycji, jakie zamawiamy. Uczestnicy eventu mogą w każdej chwili podejść do stołu oraz wybrać dla siebie to, co najbardziej przyciąga ich uwagę.

Oprócz tego typu dań, spotyka się również z potrawami podawanymi na ciepło. Ten rodzaj spotykamy w sytuacjach, kiedy przyjęcie trwa  dłuższy czas, np. całą noc. Wtedy ciepłe dania są odpowiednio rozłożone w czasie, a kelnerzy dbają o to, aby były podane na czas. Tego typu bufet obsługa przywozi w specjalnych termicznych pojemnikach, tak aby jak najdłużej pozostał ciepły. Następnie potrawy są przekładane na talerze i wydawane gościom.

W ramach cateringu podczas eventów są znajdziemy również desery. Towarzyszą im zazwyczaj ciepłe napoje. Kawa zazwyczaj przygotowana wcześniej przez baristów i zabezpieczona w odpowiednich termosach lub robiona na miejscu przez ekspres ciśnieniowy. Na stołach bufetowych pojawiają się różne rodzaje ciast
w przyciągający wzrok sposób. Stół w takiej postaci jest ozdobą całego przyjęcia.

Zalety cateringu na eventach

Catering ma niezaprzeczalnie wiele zalet. Jedną z najważniejszych jest oszczędność czasu organizatorów. Przygotowanie odpowiedniej ilości jedzenia dla dużej liczby uczestników jest czasochłonne i wymaga organizacji czasu, jaką się osiąga w ciągu wielu lat zdobywania doświadczenia w pracy w branży gastronomicznej. Dodatkowo osoby, które organizują event nie muszą posiadać wiedzy dotyczącej zachowania odpowiednich proporcji składników oraz wyważenia w najlepszy sposób liczby porcji, jaka będzie potrzebna. Dlatego zamówienie cateringu pozwala zaoszczędzić pieniądze. Ponadto – decydując się na catering zewnętrzny – możemy być pewni, że podana ilość jedzenia będzie doskonale odpowiadać liczbie gości podczas przyjęcia.

Dania przygotowane w specjalnej oprawie wyglądają bardziej estetycznie i smakowicie. Natomiast zakup dużej ilości półmisków z myślą o jednym przyjęciu, jest często nieopłacalny dla firm. Dlatego warto postawić na catering, gdzie jedzenie wraz ze sprzętem jest zapewniane i wypożyczane przez firmę cateringową, a klient nie musi martwić się o nic więcej.

Dania przygotowane przez specjalistów w swojej dziedzinie, którzy od wielu lat zdobywają doświadczenie, będą ciekawsze, bardziej wyszukane oraz smaczniejsze niż takie, które przygotuje osoba, która nie pracuje w branży gastronomicznej. Catering sprawi, że goście lepiej zapamiętają wyżywienie, jakie było dostępne podczas wydarzenia, a tym samym będą milej go wspominali.

Gdzie szukać dobrego cateringu?

Warto sprawdzić, zrobić reaserch przed wyborem firmy cateringowej. Smaczne jedzenie na każdym evencie to połowa jego sukcesu. Goście najedzeni, to Goście szczęśliwi na ka Warto zasięgnąć opinii innych zaprzyjaźnionych firm, które organizowały podobne wydarzenia i poznać oferty tych, którzy organizowali catering. Można również postawić na poszukiwania ofert w Internecie. Znajduje się tam wiele opinii na temat konkretnej firmy, a dzięki temu można sprawdzić, czy jest to rzetelne przedsiębiorstwo oraz ocenić, czy nasze oczekiwania pokrywają się z ich ofertą.

Catering na eventy jest bardzo dobrym sposobem na zrobienie jak najlepszego wrażenia na gościach. Dzięki niemu można zaoszczędzić zarówno czas, jak i pieniądze, ponieważ przekazuje się sprawę profesjonalistom, którzy posiadają duże doświadczenie w branży. Odpowiednio dobrany i wydany catering sprawia, że przyjęcie zostaje zapamiętane na długi czas przez osoby w nim uczestniczące.