Przystawki i przekąski – co i jak podawać?


Przystawki i przekąski – co i jak podawać?

Przekąski i przystawki to małe dania, co nie oznacza, że powinniśmy przykładać do nich niewielką wagę. Warto posiadać wiedzę, która pomoże nam zachwycić gości i popisać się dobrym smakiem. Do czego podawać określone potrawy? Co i jak ze sobą łączyć? Czy sposób podawania ma znaczenie?

Na początku warto podkreślić różnicę pomiędzy przekąskami a przystawkami, ponieważ wiele osób myli je ze sobą. Przekąski są potrawami w niewielkich porcjach „na ząb”, stanowiącymi samodzielny posiłek. Z reguły możemy się z nimi spotkać na różnego rodzaju imprezach, podczas których stanowią dodatek do spożywanego alkoholu. Przekąski pomagają wówczas szybko zaspokoić głód, nie powodując przy tym uczucia ciężkości i nie stanowiąc głównego tematu spotkania.

Przystawki również mają niewielkie rozmiary, jednak w przeciwieństwie do przekąsek są jedynie dodatkiem podawanym przed daniem głównym. Nie powinny być zbyt sycące, ponieważ ich zadaniem jest zaostrzenie naszego apetytu.

Zarówno przekąski, jak i przystawki mogą być podawane na ciepło lub na zimno. Przekąski powinny być dodatkowo łatwe do zjedzenia, ponieważ rzadko konsumujemy je przy stole – często serwowane są w formie szwedzkiego bufetu i jedzone niejednokrotnie nawet na stojąco.

Choć omawiane dania mają małe rozmiary, możliwości ich przygotowywania są bardzo szerokie. Wśród przekąsek i przystawek królują koreczki, kanapki, faszerowane warzywa, nadziewane pieczarki, wędliny, jajka, sałatki, warzywa z dipami, deski serów, paszteciki, mini pizzerinki lub tarty, babeczki lub pasty podawane z pieczywem. Bardzo istotny jest zachęcający wygląd potraw. Dużą wagę przywiązuje się do ich udekorowania: do tego celu bardzo często wykorzystywane są jadalne rośliny, zwłaszcza te w zielonym kolorze: sałata, szczypiorek, jarmuż, natka pietruszki, ogórki lub oliwki. Niektórzy zaopatrują się w specjalne nożyki, za pomocą których wycinają różne ozdobne kształty z plasterków marchewki, rzodkiewek czy cytrusów. W ostatnim czasie popularnością cieszą się również pięknie wyglądające jadalne kwiaty.

przystawki, najlepsza restauracja w Warszawie, restauracja Akademia

Ciekawym pomysłem jest przygotowanie pozornie znanych i ogranych potraw w zupełnie nowej odsłonie. W ten sposób możemy połączyć tradycję z nowoczesnością, prezentując przy okazji znajomość najnowszych kulinarnych trendów. Warto zainteresować się tym, co obecnie święci triumfy w sztuce kulinarnej – w ten sposób zaskoczymy swoich gości i pozwolimy im poznać nowe smaki. Obecnie wiele osób stosuje różnego rodzaju diety. Od jakiegoś czasu łatwo zauważyć coraz większą dbałość o zdrowy styl żywienia oraz zwrot w kierunku produktów ekologicznych, bezglutenowych lub wegańskich. Aby nasi goście, którzy podążają za tymi tendencjami, czuli się u nas lepiej, możemy wykonać ukłon w ich kierunku, „odchudzając” i „uzdrawiając” znane i popularne potrawy. Dobrze sprawdzą się tutaj ciasta na bazie warzyw (np. buraka, cukinii, marchewki czy fasoli – ich smak nie będzie wyczuwalny!), popularna ostatnio pizza na spodzie z kalafiora lub warzywne chipsy. Ich przygotowanie jest banalnie proste: należy pokroić warzywa (np. marchewkę, buraka czy bataty) w bardzo cienkie plasterki, wymieszać je z oliwą oraz przyprawami, a następnie rozłożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i upiec na chrupko. Takie zdrowe chipsy idealnie pasują do różnego rodzaju domowych dipów, np. paprykowego lub czosnkowego na bazie jogurtu.

Warto zadbać o różnorodność dań, zwłaszcza przekąsek, które stanowią samodzielne posiłki. Każdy powinien być w stanie znaleźć wśród nich coś dla siebie. Warto, by w bufecie znajdowały się zarówno dania mięsne, jak i wegetariańskie i wegańskie, słodkie i słone, ciężkie i lżejsze. Dzięki temu należycie ugościmy osoby o różnych preferencjach smakowych, a także nie dopuścimy do nudy i monotonii. Jedząc wyłącznie ociekające tłuszczem fast-foody, szybko poczulibyśmy się przeciążeni – owoce, warzywa z sosami oraz sałatki stanowią dla nich znakomitą przeciwwagę. Podobnie jest ze słodyczami: ich nadmiar byłby mało atrakcyjny, ale na deser po czymś wytrawnym sprawdzą się idealnie.

Bardzo istotne jest właściwe dobranie przekąsek i przystawek do serwowanych z nimi napojów. Ogólna zasada głosi, iż ciężkie i tłuste dania (np. smażone lub przygotowane z tłustych mięs) dobrze komponują się z trunkami o większej zawartości alkoholu. Ciężkostrawne potrawy mogą wymagać „wspomagania” trawienia – w tej roli znakomicie sprawdzi się czerwone wino. Wszystko, co jest smażone lub pieczone, dobrze komponuje się z niezbyt kwaśnym winem, za to warzywa i owoce wymagają bardziej cierpkich trunków.

Ostatnim, ale nie mniej ważnym elementem przygotowań domowego przyjęcia jest sposób serwowania przekąsek oraz przystawek. Filigranowe dania bardzo efektownie prezentują się na małych naczyniach (salaterkach, talerzykach lub miseczkach) tworzących komplet i dających się ustawić w jedną, spójną całość. Większe ilości małych dań podaje się także na tacach lub półmiskach. Nie zapominajmy o dekoracji dań oraz stołu – nawet niewielkie akcenty tworzące konkretny motyw wspaniale budują klimat i styl imprezy oraz zachęcają do skosztowania serwowanych smakołyków.