Dieta wegańska wyklucza mięso i pozbawiona jest również produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak jaja, czy nabiał. Opiera się ona na produktach pochodzenia roślinnego, warzywach i owocach. Co jeszcze warto wiedzieć o diecie wegańskiej?

Dieta wegańska jest nieco mniej popularna od wegetariańskiej i często słyszy się, że jest jej surowszą wersją.  O ile jest ona prawidłowo zbilansowana ma pozytywny wpływ na zdrowie, trzeba jednak przestrzegać kilku podstawowych zasad. Dieta wegańska oparta jest o owoce, warzywa, produkty zbożowe, rośliny strączkowe itp.

Dla osób, które pragną zrzucić zbędne kilogramy, dieta wegańska jest również polecana. Trzeba jednak przestrzegać w niej kilku ścisłych zasad. W weganizmie niezwykle ważną rolę odgrywają warzywa i owoce. Warto je spożywać w każdej możliwej odsłonie, a więc nie tylko na surowo, ale także w postaci soków, przecierów, zup itd. Obfitują one nie tylko w witaminy, ale są również źródłem białka, w takim samym stopniu, co wędliny. Nie trzeba chyba dodawać, że zawierają także dużą ilość błonnika, dzięki czemu dbamy o naszą florę bakteryjną, a także właściwe funkcjonowanie układu pokarmowego. Przede wszystkim wspomaga to prawidłową przemianę materii. Dieta wegańska bogata w warzywa skupia się także na grzybach, które są źródłem witaminy D. Niestety weganizm jest pozbawiony wielu produktów bogaty w tę witaminę, a także witaminę B12, dlatego zaleca się ich suplementację.

Poza warzywami i owocami, dieta wegańska opiera się na produktach pochodzenia roślinnego. Nie sposób tu pominąć produktów, takie jak: ryż, pszenica, owies, czy żyto. W diecie wegańskiej skupiamy się na produktach pełnoziarnistych, a więc białych mąkach, chlebach, makaronach (zwłaszcza z mąki durum), kaszach. Produkty te należy łączyć z roślinami strączkowymi, aby białko mogło się dobrze przyswajać. Dieta wegańska to zatem również rośliny strączkowe, a więc: fasola, groch, soczewica, ciecierzyca i co najważniejsze, soja! Jest ona bogata w białka, tłuszcze, węglowodany, składniki mineralne i witaminy, a więc stanowi absolutną podstawę, jeśli chodzi o dostarczanie organizmowi niezbędnych dla zdrowia składników. Rośliny te są głównym źródłem białka. Należy pamiętać również o roślinach oleistych (słonecznik, sezam), ale także zamiennikach mleka krowiego, jakim może być chociażby mleko sojowe.

dieta wegańska, Akademia Mokotów

Dieta wegańska składa się z ziaren i orzechów. Warto w ciągu dnia sięgnąć choćby po kilka łyżek tych przysmaków, które zawierają przecież minerały takiej jak: wapń, magnez, miedź, cynk, czy fosfor. Zadziwiający może być dla wielu fakt, że mak zawiera około 10 razy więcej wapnia od mleka. Można go używać do wszelkiego rodzaju posypek, czy musli. Co jest równie ważne dla zdrowego organizmu? Zdecydowanie warto wzbogać swoją dietę o siemię lniane., które zawiera witaminy B1 i B6, które działają łagodząco na jelita.

Jeśli chodzi o tłuszcze, to jest ich sporo w orzechach, hummusie i wszelkiego rodzaju pastach, dlatego decydując się na smażone potrawy warto wybierać olej rzepakowy, aby unikać spożywania tłuszczy w nadmiarze.

Jak każda dieta, tak i dieta wegańska nie może pomijać spożywania wody i napojów. Najlepiej wybierać wody wysokomineralizowane, które zawierają wapń i magnez. Świeże soki owocowe, bogate w witaminy i mleko roślinne.

W diecie wegańskiej w ograniczonym stopniu można spożywać cukier, miód, ale także kawę czy herbatę. Niezależnie od tego, czy stosujemy tę dietę ze względów etycznych, czy też zdrowotnych, aby była ona dla nas dobra, musi być w pełni zbilansowana. Tylko dostarczając wszystkich niezbędnych witamin i minerałów możemy być spokojni o nasze zdrowie. Warto jednak dokładnie zapoznać się z zasadami jej stosowania.

Dieta wegańska z punktu widzenia kuchni, wbrew temu, co niektórzy myślą, może być bardzo urozmaicona. Warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe oraz ziarna i orzechy dają nam olbrzymie pole do popisu, jeśli chodzi o serwowane dania. Kuchnia wegańska jest, więc nie tylko niezwykle smaczna, ale również bardzo zdrowa, co stanowi idealne połączenie, również dla tych, którzy nie jedzą jej na co dzień. Eliminacja mięsa oraz produktów pochodzenia zwierzęcego ze swojej diety, wcale nie stanowi o tym, że nasz organizm pozbawiony będzie istotnych składników. Jak widać, po przytoczonych przykładach, metod na dostarczenie białek, witamin, minerałów i innych niezbędnych rzeczy, jest naprawdę wiele. Kuchnia wegańska jest, więc równie bezpieczna i zdrowa, daje takie same możliwości, choć niezbędna jest do tego dostateczna wiedza. Zdobycie jej i stosowanie się do zasad zdrowego odżywania stanowi klucz do sukcesu. Udowadnia to po raz kolejny, że zdrowo nie znaczy niesmacznie.